Până în 23 martie, artiștii și companiile, directorii de festivaluri, producătorii, programatorii și finanțatorii din sectorul artelor spectacolului se pot înscrie la Bursa de Spectacole de la Sibiu, care se desfășoară în perioada 11 – 16 iunie 2018.
Participanții care se înscriu până la data de 14 ianuarie 2018 beneficiază de o reducere la taxa de înregistrare.
Bursa de Spectacole de la Sibiu este o ocazie de întâlnire cu producători, organizatori de evenimente, finanțatori și promotori ai creațiilor artistice de calitate și nu în ultimul rând, un bun prilej de explorare a posibilităților de realizare a turneelor internaționale. Prin activitățile organizate – prezentări, conferințe, ateliere, întâlniri, activități de socializare – se creează oportunități de a cunoaște artiști locali și internaționali, de a promova producțiile și de a extinde lista de contacte.
Cei interesați să stabilească noi conexiuni profesionale cu participanții din România și din alte locuri ale lumii, ori să își prezinte activitatea în fața unui public de specialitate, se pot înregistra completând formularul disponibil pe site-ul Bursei.
Informațiile complete despre perioadele de înregistrare, tipurile de pachete și recomandările organizatorilor sunt disponibile pe același site. Cei interesați să se înregistreze au la dispoziție Ghidul Participantului, pentru a-i sprijini în completarea corectă a formularului. De asemenea, ghidul oferă recomandări care să ajute participanții să se promoveze în mod profesionist și să îmbunătățească prezentările pe care le susțin atunci când oferă informații despre activitatea lor.
Activitățile din cadrul Bursei de Spectacole s-au dezvoltat an de an astfel încât să permită o interacțiune cât mai bună între participanți. Printre evenimentele care vor fi cuprinse în programul celei de-a XXII-a ediții regăsim:
• „Meetings and classes with great choreographers”
Atelierul este structurat în două părți: una teoretică – de introducere și prezentare a conceptelor și principiilor de mișcare folosite în crearea unui spectacol și o parte practică – experimentarea metodelor de lucru. Atelierul se adresează tuturor celor pasionați de dans contemporan și de explorarea formelor sale, iar participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.
• „Festivalurile în secolul 21. Cui se adresează, cum le organizăm, cum le finanțăm?”
Timp de trei zile, acest atelier aduce împreună tineri producători de festivaluri, studenți la arte și management cultural, membri ai departamentelor culturale din cadrul instituțiilor și alte persoane dornice să afle mai multe despre organizarea unui festival.
• Conversații culturale
Evenimentul cuprinde o serie de interviuri cu invitați din cadrul FITS, care vorbesc despre o altă fațetă a actului artistic și cuprinde o serie de interviuri, în care invitații prezintă metodele prin care își concep spectacolele, dar și soluțiile de finanțare a proiectelor în funcție de țările din care aceștia vin. Noel Witts, profesor emerit în artele spectacolului la Universitatea Leeds Beckett, este gazda acestor întâlniri creative.
• Speed networking
Un format inedit de întâlniri rapide și concise care facilitează construirea unei liste importante de contacte și oferă participanților posibilitatea de a discuta direct cu mari operatori culturali, într-un interval prestabilit, de 10 minute. Acest eveniment încurajează expunerea și prezentarea punctuală a activității pe care o desfășurați, maximizând oportunitatea de a vă găsi partenerul potrivit în realizarea de noi producții sau turnee.
• Conferința Capitalelor Europene ale Culturii
Această întâlnire îi aduc împreună pe reprezentanții Capitalelor Europene ale Culturii, desemnate începând cu anul 2018 și până în 2023, punând în discuție aspecte precum dezvoltarea comunității, a economiei sau a culturii. În fiecare an se alătură discuției reprezentanți din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale și din țările care urmează să aibă orașe cu titlul de Capitală Europeană a Culturii.
„Bursa de Spectacole de la Sibiu, singura bursă de artele spectacolului din România, își deschide porțile pentru ediția aniversară, de 25 de ani, a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. De-a lungul timpului, investiția în Bursă a fost un obiectiv strategic. Alături de festival, Bursa dezvoltă acest limbaj al pieței, al nevoii de a produce spectacole la modul sănătos și coerent, al nevoii de promovare, al nevoii de identificare a unor structuri finanțatoare și, nu în ultimul rând, dezvoltarea unui loc în care dialogul dintre artiști, programatori, promotori și finanțatori poate să dea roade la nivelul comunităților. În ultimii ani au fost făcute progrese enorme. Faptul că în cadrul Bursei de Spectacole ajung cele mai importante personalități ale lumii, de la directori de festivaluri până la mari artiști, de la finanțatori la vizionari în zona dezvoltării piețelor culturale, probează faptul că Sibiul este lider la nivel de continent în ceea ce înseamnă această promovare coerentă a creativității. Vă așteptăm să vă înscrieți și să beneficiați de programele pe care Bursa de Spectacole le dezvoltă. Intrați pe site și vedeți toate avantajele de care vă puteți bucura participând la acest eveniment unic care se desfășoară acest an între 11 și 16 iunie, perioadă cuprinsă în cea a FITS, 9 – 17 iunie”, a declarat Constantin Chiriac, președintele Bursei de Spectacole de la Sibiu.