Echipa de robotică Gear Maniacs a Colegiului Național “Samuel von Brukenthal” continuă să impresioneze prin acțiunile desfășurate în sprijinul comunității. Recent, a finalizat un tur în patru școli din mediul rural, plus Centrul Școlar pentru Educație Inclusivă Sibiu, împărtășind colegilor din experiența sa. Au avut loc prezentări teoretice și practice, precum și mici întreceri foarte apreciate de participanți.
Proiectul intitulat „Folkrob – alfabetizăm tehnologic școliile din mediul rural” a început în urmă cu un an, fiind înscris la Maratonul Internațional de la Sibiu. „Am luat parte la Maratonul Internațional de la Sibiu de anul trecut, reușind astfel nu doar să strângem suma propusă de 5.000 de lei, ci chiar să o depășim.
Proiectul consta în vizitarea a patru școli din mediul rural, pentru a explica elevilor importanța roboticii în contextul actual. Sub coordonarea doamnei prof. Florea Delilah, s-au achiziționat și construit cu banii strânși kit-uri robotice Arduino, prin intermediul cărora s-au construit brațe și mașini robotice la scară redusă, evidențiind astfel aplicabilitatea roboticii din industrie prin exemple practice.“, arată Deborah Florea, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, membră a echipei Gear Maniacs.
Prezentări și demonstrații
Înarmați cu materiale, membrii echipei au desfășurat acțiunile propuse la Liceul Tehnologic Iacobeni, Școala Gimnazială Apoldu de Sus, Școala Gimnazială Vurpăr și Școala Gimnazială „Octavian Goga” Rășinari. Apoi, au decis să mai facă o prezentare, la Centrul Școlar pentru Educație Inclusivă Sibiu.
Atât elevii din județ, cât și dascălii participanți au asistat la prezentarea lui Daniel Popa, student în anul 3 la Facultatea de Inginerie din Sibiu, acesta abordând diverse teme, între care una extrem de importantă pentru mediul rural: automatizarea agriculturii printr-un sistem de irigare remote. „Elevii au avut însă parte nu doar de prezentări teoretice, ci au putut să ia parte la mici întreceri cu mașinile construite sau să testeze funcționalitatea unui braț robotic.“, dezvăluie Deborah Florea.
Kit-uri oferite cadou
Bucuria a fost și mai mare când elevii din mediul rural au intrat în posesia kit-urilor robotice, Gear Maniacs oferindu-le în ideea de a fi folosite în continuare. „Toți elevii și cadrele didactice participante au dat dovadă de o curiozitate nemăsurată, astfel că au fost încântați de posibilitatea de a păstra kit-urile robotice pentru a le utiliza în continuare.
Echipa Gear Maniacs consideră că un mic impuls poate avea un impact semnificativ. Astfel, sperăm că prin acest proiect am reușit să le deschidem ochii elevilor spre ceea ce înseamnă viitorul influențat de robotică.“, a conchis Deborah Florea.