Atmosferă medievală prin muzică și gastronomie, la Muzeul de Istorie

Muzeul Național Brukenthal îi invită pe sibieni, vineri, 20 iulie, în curtea interioară a Muzeului de Istorie Casa Altemberger, de la ora 19.00, la două evenimente cu intrare liberă, cuprinse în proiectul „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI”.

Concertul de muzică medievală Huniadi Cantores

Un concert de atmosferă, din programul căruia fac parte piese muzicale medievale și renascentiste, interpretate cu instrumente vechi, menite să reînvie legendele Transilvaniei și strălucirea curților princiare.

Înființat în anul 2006, grupul Huniadi Cantores este alcătuit din Alin Bălescu (blockflöte sopran, alto, tenor, pocket clarinet), Mihaela Galamboş (blockflöte sopran, alto, tenor), Dorin Săvulescu (vocal, irish bouzouki, percuție) și managerul grupului, Mircea Goian (viola da gamba, fidula, hurdy gurdy).

Expoziția „Servirea mâncării, între medieval și modern” (20.07 – 31.12.2018)

Expoziția prezintă, prin intermediul a 16 panouri, o istorie pe scurt a evoluției veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern.

De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a mâncării, poveștile cuprinse în această expoziție urmăresc evoluția cuțitului de la armă-tacâm la stadiul de cuțit de masă, materialele alese în producerea lingurilor sau povestea Cenușăresei tacâmurilor – furculița, a cărei folosire generalizată a reușit abia în era industrializării.

De asemenea, narațiunea expoziției urmărește felul în care statutul social este subliniat prin intermediul achiziționării și folosirii instrumentarului de masă.

Sunt prezentate piese din argint, cositor, cupru și oțel din colecțiile Muzeului de Istorie Casa Altemberger, datate în secolele XVI – XIX, mai puțin cunoscute sau care nu au fost expuse până la această dată.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*