Palatul Brukenthal din Avrig este, în aceste zile, un important centru cultural și artistic.
Șapte dintre litografiile celebrului pictor Salvador Dali pot fi admirate într-o expoziție-maraton ce se desfășoară simultan în cinci locații diferite. Operele de artă valorează zeci de mii de euro și pot fi admirate contra sumei de doar 20 de lei.
Arc peste localități
Între 12 și 31 octombrie, 40 de litografii ale lui Salvador Dali din Biblia Sacra formează un drum cultural lung de 70 km. Mai exact, celelalte 33 de opere de artă vor fi împărțite între biserica barocă din Cisnădioara, biserica fortificată din Cisnădie, mănăstirea cisterciană din Cârța și școala Art Nouveau din Cincșor. Fiecare dintre obiective reprezintă diferite laturi ale istoriei și arhitecturii din Transilvania de la romantic, gotic și baroc până la Art Nouveau. Din 1991 încoace, acțiunea Consiliului European, „European Heritage Days“, dorește să promoveze monumente istorice mai puțin cunoscute și să propună opiniei publice diverse teme legate de patrimoniul local.
Drumul lui Dali
„Singura diferență dintre un nebun și mine este că eu nu sunt nebun“, se autocaracteriza Dali în 1934. Salvador Dali (1904 – 1989) este un artist complex care a sfidat toate regulile raționalului și esteticului tradițional, pentru a crea o lume specială, care provoacă spiritual și emoțional admiratorii. Cea mai cunoscută pictură a sa este „La persistencia de la memoria” (1931), numită și „ceasurile moi”. Litografiile din Biblia Sacra au fost create în 1963 și 1964, la îndemnul prietenului său, Giuseppe Albaretto, pentru a-l confrunta pe artist cu rădăcinile sale creștine. Acest lucru și-l propune și „Drumul Salvador Dali prin bisericile fortificate“, care vrea să confrunte vizitatorul nu numai cu opera artistului, ci și cu rădăcinile istorice ale societății din Transilvania.
Ambasadorul turneului
În prima zi de expoziție, colecționarul Thomas Emmerling a făcut un tur ghidat pe „Drumul Salvador Dali prin bisericile fortificate“, pornind din Cisnădioara. „La «Drumul lui Dali» mă fascinează faptul că arta și cultura se dezvoltă în țara bisericilor fortificate. Fiecare poate să-l vadă pe Dali și să-și redescopere locurile de origine“, mărturisește Emmerling. Finalul, duminică, 1 noiembrie, la ora 15.00, va avea loc la Cincșor, în biserica fortificată și școala Art Noveau, având în centru bucătăria lui Salvador Dali. Vor fi transpuse elemente din „Les Diners de Gala”, contextualizate ardelenește. Partenerii proiectului sunt Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice CA din România, Parohiile Evanghelice CA Cisnădioara, Cisnădie și Cârța, Klingeis Consulting SRL, Kulturprojekt SRL, Kultours SRL și Thomas Emmerling. Emmerling, cu rădăcini în zona Bistriței, este colecționar și manager de artă, specializat pe grafica modernă. El trăiește la Cluj și deține, printre altele, opere de van Gogh, Matisse și Picasso. Exponatele din „Drumul Salvador Dali prin bisericile fortificate“ vor ajunge, după finalizarea proiectului, în Ungaria și ulterior în Germania.
Cinci locații, un bilet
Cele cinci părți ale expoziției pot fi vizitate cu un singur bilet de intrare (adulți – 20 lei, elevi și studenți – 10 lei). Biletele se găsesc la fiecare dintre locații, dar și la Casa Luxemburg din Piața Mică. Orele de deschidere: Cisnădioara – zilnic 17.00-18.00 și la cerere, Cisnădie – zilnic 10.00-13.00, 14.00-18.00, Avrig – zilnic 10.00-18.00, Cârța – zilnic 10.00-18.00, Cincșor – zilnic 10.00-18.00.