Atenție! Noua metodă prin care infractorii îți golesc contul bancar în câteva secunde

Polițiștii sibieni trag un semnal de alarmă: o nouă tehnică de fraudă informatică face victime în masă. Infractorii se dau drept reprezentanți ai unor companii de renume și promit investiții profitabile, doar pentru a fura datele bancare ale cetățenilor. Află cum să te protejezi și ce să faci dacă ai căzut deja în capcană!

FOTO: IPJ Sibiu

Sezonul estival, perioadă  caracterizată printr-un grad ridicat de mobilitate a persoanelor, atât din țară, cât și din străinătate, a impus și în județul Sibiu adaptarea permanentă și instituirea de măsuri specifice pentru protejarea cetățenilor și a patrimoniului public și privat.

În perioada 01.06 – 15.09.2024, misiunile polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu s-au axat pe asigurarea unui climat de siguranță și ordine publică în locurile cu mare fluenţă de public, în care s-au desfășurat activităţi religioase, artistice și de agrement, în scopul prevenirii infracțiunilor comise cu violență, a tâlhăriilor, a infracțiunilor contra persoanei și contra patrimoniului, dar și pentru monitorizarea situațiilor conflictuale.

În județul Sibiu, în perioada estivală, au avut loc numeroase manifestări cultural – artistice, religioase și sportive, de talie internațională, evenimente care, grație eforturilor depuse de către forțele de ordine, au decurs fără probleme majore.

Polițiștii sibieni au intervenit la 6.344 evenimente, din care 4.744 au fost sesizate prin SNUAU 112.

În perioada analizată, au fost aplicate 15.857 de contravenții, în valoare de 5.473.840 lei. Cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru abateri constatate la regimul rutier, este vorba despre 11.383 de sancțiuni.

Totodată, au fost sesizate 821 de infracțiuni, dintre care amintim  332 contra persoanei, 168 contra patrimoniului,  205 la regimul siguranței rutiere, 116 alte genuri de infracțiuni.

Au fost prinse  în flagrant 182 de persoane, bănuite de săvârșirea unor  fapte de natură penală, fiind dispuse 104 măsuri preventive.

În urma activităților specifice desfășurate de către polițiștii sibieni au fost depistate 10 persoane urmărite la nivel național și 2 persoane urmărite la nivel internațional.

Pe linie rutieră, a fost o perioadă deosebit de încărcată. În fiecare an, pe timpul verii, înregistrăm valori de trafic ridicate, în acest an confruntându-ne cu o situație atipică, și anume, închiderea temporară a DN 7, care a generat un trafic deosebit de aglomerat pe DN 1, Sibiu – Brașov.

Pe drumurile din județ, s-au produs 23 accidente grave, soldate cu decesul a 10 persoane și rănirea gravă a altor 19.

830 de autovehicule care prezentau un risc la adresa siguranței traficului au fost trase pe dreapta. În cazul a peste 1.000 de șoferi s-a luat măsura suspendării dreptului de a conduce autovehicule, după ce au fost surprinși în trafic efectuând manevre periculoase pentru cei care circulă pe drumul public.

Multe dintre activitățile polițiștilor sibieni, în sezonul estival, s-au  desfășurat în sistem integrat, împreună cu reprezentanții celorlalte instituţii din cadrul MAI, cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice, jandarmi, poliție de frontieră, IGSU, dar și cu alte instituții competente, ANAF, DSVSA, Garda de Mediu.

Pe linie preventivă, în taberele școlare, în trafic sau cu ocazia desfășurării festivalurilor și competițiilor sportive, polițiștii sibieni au desfășurat peste 60 de acțiuni de informare și conștientizare a cetățenilor asupra riscurilor și consecințelor generate de nerespectarea normelor legale.

FRAUDELE INFORMATICE

Poliția aduce în atenția cetățenilor domeniul infracționaltății informatice, în contextul în care, în cursul acestui an, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, observăm o creștere a acestui tip de infracțiuni.

Iată că, odată cu dezvoltarea marcantă și rapidă a tehnologiei, s-a diversificat modul de operare în infracționalitatea informatică.

O metodă prin care infractorii își atrag victime este investment scams / investment frauds, practică ce  implică asumarea identității reprezentanților unor companii de stat, companii private, firme de curierat sau instituții bancare de renume, cu scopul de a determina oamenii să investească în produse sau fonduri de investiții false.

Autorii acestor tipuri de infracțiuni realizează chiar pagini fictive ale acestor societăți, pe rețelele de socializare și atrag potențiali investitori printr-o serie de reclame. Modul de operare poate varia, dar, de obicei, începe cu contactarea telefonică a cetățenilor, transmiterea de mesaje pe rețelele de socializare sau postarea de anunțuri online. Infractorii promovează o investiție care este fals legată de compania, firma sau banca pe care pretend că o reprezintă, cu scopul de a-i face pe oameni să creadă că investiția este sigură și profitabilă.

Printre măsurile elementare de siguranță pe care le puteți aplica pentru a nu cădea victime ale acestor infracțiuni, vă reamintim:

  • Folosiți, pe cât posibil, instrumente de plată provizorii, unde alocați un buget limitat, exclusiv pentru cumpărăturile online!
  • Faceți transferuri bancare numai către persoane pe care le cunoașteți (apropiate)!
  • Fiți atenți la notificările referitoare la sume extrase din contul dumneavoastră și nu validați tranzacții pe care nu le recunoașteți!
  • Dacă ați fost victima unei infracțiuni, anunțați imediat banca, pentru a bloca instrumentele de plată compromise și a încerca stoparea eventualelor tranzacții ilicite!
  • NU comunicați nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card,  inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare;
  • NU transmiteți date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin link-uri primite pe e-mail sau prin aplicații de mesagerie;
  • NU instalați aplicații și NUaccesați site-uri sau aplicații la indicațiile persoanelor care vă contactează telefonic sau vă transmit link-uri prin mesaje pe rețele sociale, SMS sau alte tipuri de mesagerie;
  • NU răspundeți la mesaje nesolicitate sau neașteptate care vă propun câștiguri nemaivăzute;
  • NU accesați pagini web în care să vă introduceți datele personale și nu oferiți informații personale sau date financiare;
  • NU vălogați înaplicația de Internet/Mobile Banking dintr-un link primit prin SMS sau e-mail. Intrați doar prinaplicațiile sau platformele oficiale și securizate ale băncii;
  • NUrăspundeți la apeluri din afara țării, mai ales dacă nu cunoșteți persoane din țările respective.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*