SC APĂ CANAL SA Sibiu aducea la cunoștința tuturor abonaților săi care dețin o sursă proprie de apă (fântână, puț, izvor, rezervor pentru apa de ploaie etc) dotată cu o instalație de pompare, că le este interzisă cu desăvârșire conectarea acesteia și la rețeaua interioară de apă, alimentată din rețeaua publică. Orice interferență între apa din sursă proprie și cea din rețeaua publică poate avea consecințe grave asupra stării de sănătate a populației și se sancționează conform Codului Penal art. 356, cu închisoare de până la 5 ani. În plus, toate cheltuielile solicitate cu titlul de despăgubire de cei afectați, precum și cele ale operatorului prilejuite de readucerea apei din rețea la condițiile de potabilitate vor fi îndreptate asupra persoanei care a provocat infestarea, conform Regulamentului Serviciului de Alimentare cu Apă și Canalizare, aprobat prin Hotărârea nr. 7/2010 a Asociației de Apă Sibiu.
Controlul calității apei din sursele individuale se face în baza unui plan de acțiune întocmit de autoritatea locală, analizele fiind efectuate de Direcția pentru Sănătate Publică iar costul investigaților sunt suportate de deținătorii surselor, procedură prevăzută în HG 974/2004.
SC ”Apă Canal” SA Sibiu atrage atenția asupra faptului că infestări ale apei din rețeaua publică prin intermediul instalațiilor interioare pot avea loc oricând, așa cum a fost cazul în comuna Șelimbăr unde a fost deschis un dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de infectare a apei.
În cazul în care abonații dețin astfel de instalații alimentate atât din sursă proprie cât și din rețeaua publică au obligația imediată de a desființa racordul dinspre rețeaua cu apă potabilă !
Orice încălcare a prevederilor privind siguranța serviciului de alimentare cu apă și canalizare va fi sesizată organelor cu competențe în cercetarea și sancționarea acestor fapte !