Atenţie cui permiteţi accesul în locuinţă!

Sărbătorile religioase, prilej de regăsire a sinelui pentru mulţi, sunt şi ocazia propice pentru cei certaţi cu legea de a profita de bunătatea şi omenia celor de lângă noi.

În această perioadă, premergătoare sărbătorilor pascale pentru creştini – ortodocşi, poliţiştii atenţionează cetăţenii să nu dea curs aşa ziselor promoţii sau avantaje pe care instituţiile statului împreună cu societăţi comerciale cunoscute le-ar oferi îndeosebi persoanelor vârstnice, chiar la uşa locuinţei acestora.

Pentru a nu deveni victima furturilor în propria locuinţă săvârşite prin metoda „Împrietenirii”, polițiștii sibieni vă recomandă:

·       nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor necunoscute care se prezintă în calitate de reprezentante ale unor instituţii de stat sau private, lanţuri de magazine, firme cunoscute de produse de curăţenie sau cosmetice;

·       dacă în imobilul în care locuiţi, îndeosebi la blocuri, aveţi vecini în vârstă, singuri, preveniţi-i asupra acestui mod de operare utilizat de cei certaţi cu legea;

·       instruiţi-vă copiii să nu dea detalii persoanelor necunoscute despre locatarii blocului, programul acestora, bunurile pe care le deţin;

·       în cazul în care observaţi în imobil două sau mai multe persoane necunoscute care, în mod normal nu ar avea motiv să se afle acolo, care au asupra lor diverse bunuri, cosmetice, detergenţi, sau care pretind că execută reparaţii la instalaţiile sanitare, de gaz, energie electrică fără a fi solicitaţi, anunţaţi de urgenţă poliţia apelând numărul unic 112!

·       încercaţi să reţineţi cât mai multe detalii privind persoanele care vi se par suspecte ca prezenţă în imobil: aspect, înălţime, culoarea părului, trăsături specifice, tatuaje, cicatrici, hainele cu care sunt îmbrăcate, caracteristicile bunurilor pe care le au asupra lor (genţi voluminoase), direcţia de deplasare şi mijlocul de deplasare etc.

·       de obicei, infractorii acţionează în intervalul orar 08,00 – 17,00;

·       vizează apartamentele de bloc, cu aglomerare de populaţie, unde există posibilitatea crescută ca vecinii să nu se cunoască foarte bine între ei sau să nu interacţioneze foarte mult.

·       aceşti prieteni falşi pot fi femei cu aspect îngrijit, limbaj bine dezvoltat, cu vârste cuprinse între 25 – 45 de ani, foarte prietenoase, inspiră încredere, se prezintă singure la uşă în timp ce o altă persoană sau mai multe aşteaptă izolarea victimei după care pătrund în locuinţă şi sustrag bunuri.

·       de asemenea, sub pretextul că execută reparaţii la instalaţiile sanitare, pot fi şi bărbaţi cu aspect îngrijit, cu vârste cuprinse între 25 – 50 de ani, care, de obicei, poartă salopetă asemănătoare cu a firmei reale şi pot prezenta legitimaţii false.

·       când astfel de persoane se prezintă la uşa locuinţei, avertizaţi-le că veţi anunţa poliţia, fără a le permite accesul.

·       dacă reuşesc să pătrundă în apartament, la terminarea aşa zisei lucrări de reparaţie solicită o sumă de bani mare, mizând pe faptul că victima va aduce bani din locul unde îi păstrează. Urmăresc victima în timp ce ia banii din locul de păstrare, după care îi distrag atenţia şi sustrag bani şi bijuterii din locul respectiv.

Cei care se îndeletnicesc cu săvârşirea acestui gen de furturi vizează persoanele vârstnice, de peste 70 – 75 de ani, domiciliate la bloc, singure sau care petrec mare parte a timpului singure. Aleg această categorie întrucât, pe de o parte, infractorii mizează pe capacitatea mai redusă a acestor persoane de a reţine detalii sau a-i recunoaşte, iar pe de altă parte, infractorii mizează pe capacitatea de rezistenţă fizică mai scăzută a vârstnicilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura