Specialiștii Directoratului Național de Securitate Cibernetică atrag atenția unor scheme prin care atacatori cibernetici reușesc să compromită conturile de socialmedia.
Foto: Facebook DNSC
Aceste scheme sunt simple și se răspândesc prin mesaje private.
Atacatorii încearcă să obțină acces la cât mai multe conturi, printr-o metodă relativ simplă. Spre exemplu, compromit un cont de Facebook al unui utilizator și apoi încearcă același lucru cu alte conturi, transmițând mesaje ca cele din imagini către prietenii sau urmăritorii contului deja compromis.
Foto: Facebook DNSC
Utilizatorilor li se sugerează să dezvăluie un cod (venit pe sms sau prin mail) care ar „ajuta” în configurarea contului de Facebook pe un alt dispozitiv. Codul primit de dvs. pe mail sau prin SMS reprezintă de fapt codul de recuperare al contului dvs. de social media, cod pe care ei îl pot folosi în procesul de schimbare a parolei.
Fără o analiză atentă a cerințelor mesajului și fără o verificare suplimentară, pe un canal de comunicare alternativ, că în spatele mesajului este un expeditor legitim, aceste campanii pot părea convingătoare. Chiar dacă primiți mesaje de la prieteni, în cazul în care vi se cer date sau bani, verificați întotdeauna că în spatele mesajului este prietenul sau cunoștința dvs. Puteți să apelați persoana respectivă pentru a vă confirma dacă el a scris acel mesaj.
Recomandarea echipei DNSC este, în primul rând, să nu acționați pripit în mediul online, să vă acordați un răgaz pentru a analiza contextul. fără a cădea pradă emoțiilor și să citiți cu mare atenție textul mesajelor sau a notificărilor pe care le primiți.
Dacă aveți suspiciuni cu privire la un mesaj, nu răspundeți și nu faceți clic pe un eventual link! Raportați astfel de tentative rețelei sociale și DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro).
Dacă ați căzut deja în capcană și ați pierdut accesul la contul de social media, echipa DNSC oferă un ghid util pentru procesul de recuperare a accesului: https://www.dnsc.ro/vezi/document/ghid-retele-sociale