În prima săptămână de după Paști, cunoscută credincioșilor ca Săptămâna Luminată, Muzeul ASTRA va organiza o serie de ateliere gastronomice.
Acestea vor fi organizate la Târgul de Țară în perioada 26 aprilie – 1 mai între orele 10 și 16, până la epuizarea porțiilor pregătite și în măsura în care condițiile meteo vor fi favorabile.
Atelierele gastronomice se vor desfășura astfel:
-Marți, preparate din miel: ciorbă acră cu leuștean și tocăniță de miel
-Miercuri, preparate din curcan: ciorbă de potroace și friptură de curcan
-Joi, preparate din rață: supă cu tăieței și tocană cu găluști
-Vineri, preparate din miel: ciorbă acră cu leuștean și stufat de miel
-Sâmbătă, păstrăv afumat, icre de crap și știucă
-Duminică, storceag de sturion și plachie de crap.
Sâmbătă și duminică, ingredientul principal folosit la preparate va fi peștele: păstrăv, sturion și crap. Prin prepararea păstrăvului dorim să valorificăm fauna piscicolă a râurilor de munte, iar procedeul de afumare cu conuri de brad va putea fi urmărit prin punerea în funcțiune a unei afumători la care conurile de brad vor da savoarea preparatului. Storceagul și plachia sunt o înobilare a preparatelor din pește, ca valorificare a cercetărilor întreprinse la oamenii Deltei Dunării.