Atacurile informatice, în atenția serviciilor de informații

Peste 50 de studenți de la specializările Comunicare și Relații Publice și Jurnalism ale Facultății de Științe Socio-Umane din Sibiu s-au întâlnit, ieri, cu Răzvan Carabulea, ofițer în cadrul Centrului Național CYBERINT – SRI, la evenimentul „Protecție și siguranță în mediul online”.

Expertul în criminalitatea informatică a declarat, cu această ocazie, că în Romania nu există încă o lege care să interzică sau să pedepsească penal infracțiunile din lumea virtuală, țara noastră fiind printre ultimele țări din Europa care nu a adoptat încă o lege referitoare la acest domeniu. „În România, dacă cineva ar sparge un site al Guvernului, ar fi pedepsit cu o mustrare sau în cel mai rău caz cu o amendă contravențională, nicidecum penală. Suntem la al cincilea grup de lucru pentru a introduce o lege care să pedepsească infracțiunile online”, a dezvăluit Carabulea.

Tranzacții interceptate

Infracțiunile online au și efecte economice deloc de neglijat. Anul trecut, în Romania au avut loc 68 de milioane de atacuri statale, având în vedere că România este țara cea mai bine cotată din proiectul de rezolvare a atacurilor cibernetice MNCD2, experții noștri găsind de două ori mai repede soluții față de cei italieni sau francezi, a mai adăugat sursa citată. În anul 2016, 450 de milioane de dolari au fost furați prin metode specifice infracțiunilor online, prejudiciile estimate pentru anul 2019 fiind de 200 de milioane. Sumele imense de bani se datorează faptului că majoritatea tranzacțiilor din ziua de azi se desfășoară electronic.

Recomandări

Specialistul le-a dat tinerilor și câteva sfaturi care îi pot feri să devină victime ale atacurilor online. „Atenție la mail-urile pe care le deschideți! Dacă ceva nu vi se pare în regulă, selectați mail-urile ca spam. Antivirusul este foarte important și vă recomand să îl achiziționați. Actualizați-vă sistemul de operare la fiecare nou pachet software primit de la producători“, a menționat Răzvan Carabulea.


Paul VELȚAN

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura