Guvernul Dăncilă a țepuit din nou administrațiile locale, prin legea bugetului de stat pentru acest an. După ce li s-a promis de la București că se vor aloca de la buget sumele necesare bunei funcționări a primăriilor, inclusiv fondurile pentru proiectele de dezvoltare locală, primăriile din județul Sibiu s-a trezit că sumele alocate sunt mult mai mici, punând chiar în pericol finanțarea investițiilor. Primarii își strigă supărarea prin Valentin Ivan, președintele Asociației Comunelor din România (ACoR) – filiala județeană Sibiu.
Pe tot parcursul procesului de elaborare a bugetului de stat pentru anul 2019, reprezentanții Guvernului au făcut din consultarea cu structurile asociative ale administrației publice locale doar un joc de imagine, susține Ivan. „Pe principiul «vorbim împreună și ne înțelegem separat», angajamentele asumate de Guvern au fost doar vorbe în vânt, mai precis sumele de 1,200 lei/locuitor asumate a fi alocate comunelor au fost diminuate la 1.000 lei/locuitor, diminuându-se astfel din bază sume considerabile. De asemenea, veniturile proprii estimate a fi realizate în anul 2019 nu vor depăși nivelul anului 2018, ceea ce creează premisele identificării celui de al doilea indicator scăzut. Datorită nivelului ridicat al cheltuielilor, precum și transferul integral al cheltuielilor de asistență socială contribuie la realizarea unui buget care să asigure doar funcționarea (sau nici măcar) și să fie lipsit de resurse pentru asigurarea cofinanțărilor sau finanțărilor proiectelor de investitii în care comunele sunt angajate“, a declarat Valentin Ivan, președintele ACoR Sibiu și primarul comunei Sadu, pentru Mesagerul de Sibiu.
Presiune pe Consiliul Județean
Toți primarii așteaptă acum intervenția Consiliului Județean Sibiu, aflat și el în dispută cu administrația guvernamentală. „O oază de speranță mai poate veni de la Consiliul Județean prin alocarea sumelor din Fondul de Dezvoltare constituit în baza Legii Bugetului de stat și care și ele sunt insuficiente. Acest fapt rezultă din suma totală aflată la dispoziția Consiliului Județean. În concluzie, considerăm că resursele din secțiunea de dezvoltare ale bugetelor comunelor sunt insuficiente și solicităm Guvernului corectarea indicatorilor asumați și alocarea resurselor suplimentare prin rectificarea bugetară care să aibă la bază și analize asupra indicatorilor variabili din capitolul de venituri al exercițiului financiar 2018, care nu vor realizați în 2019“, a mai adăugat liderul primarilor de comune din județul Sibiu. Trebuie spus că filiala județeană ACoR cuprinde aproape toți cei 53 de primari de comune din județ, indiferent de culoarea lor politică.
Consiliul Județean mizează pe primari
Referitor la situația creată, președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, solicită sprijinul primarilor. Împreună, forul județean și autoritățile locale vor depune un memoriu la Guvern, dacă nu pentru a repara acum situația, cel puțin în speranța că astfel de derapaje bugetare vor putea fi prevenite în anii care vin. „În momentul de față, prioritatea Consiliului Județean Sibiu este de a găsi soluția optimă de alocare a bugetului. Acesta nu este suficient, iar încercarea noastră este de a susține cât mai mult dezvoltarea proiectelor din județ. Cu privire la memoriu, acesta va fi documentat după aprobarea bugetului și va fi public, deoarece intenția noastră este de a semnala niște aspecte care țin de construcția nerealistă a bugetului actual, însă fără convingerea că în acest moment ar mai putea suferi modificări”, a menționat Daniela Cîmpean, la solicitarea Mesagerului de Sibiu.
Proiecte în pericol
La sfârșitul lunii martie, toți primarii au fost chemați la Consiliul Județean, pentru consultări pe tema bugetului. „Am primit semnale din partea mai multor primării că s-ar putea ajunge în situația în care nu își pot susține proiectele aflate în derulare, pentru care trebuie să participe cu cofinanțări. Deoarece ne dorim să alocăm sume într-un mod cât mai eficient, am solicitat primarilor să ne transmită situația financiară pentru proiectele aflate deja în derulare. Această soluție ne va ajuta să nu punem în pericol proiectele pe care deja le-au câștigat“, a declarat Cîmpean, la finalul întâlnirii.
Cosmin PAL