Astrid Fodor: „Campania mea este că mă ocup de oraș“

Toate cartierele de blocuri vor fi reabilitate în ceea ce privește infrastructura stradală, în următorii patru ani, a promis Astrid Fodor. Primarul interimar al Sibiului își dorește încă un mandat „plin“ și o majoritate FDGR în Consiliul Local și Consiliul Județean

Până nu demult, peste 70 la sută dintre străzile Sibiului erau străzi de pământ, iar procentul acestora este sub 20 la sută, în prezent, afirmă primarul interimar Astrid Fodor, în replică la acuzațiile liderului social-democrat Liviu Dragnea. „Și noi n-am făcut doar cum se fac în alte regiuni, n-am trântit doar niște asfalt acolo, pe stradă, ci am apucat să reabilităm inclusiv infrastructura de apă și canal“, a precizat Fodor, în emisiunea „Raluca și Răzvan“ din 27 mai. Fodor a dat ca exemplu viabilizarea cartierului Tineretului și a Zonei Industriale Vest, care au consumat „bani foarte mulți, muncă și timp“. „S-a lucrat strategic, cu o  viziune pe un termen mai lung. Într-adevăr, durează un pic mai mult, dar avem inclusiv infrastructura de apă-canal, chiar și rețeaua de gaz a fost înlocuită pe cele mai multe străzi. Așa văd eu dezvoltarea unui oraș: o dezvoltare durabilă. Se vorbește despre asta, dar unii folosesc termenul «durabil» fără să înțeleagă despre ce este vorba și fac niște afirmații pe care ar trebui să și le controleze“, a comentat edilul-șef.

Cartiere cu prioritate

Cu finanțarea asigurată din creditul BERD, vor fi modernizate peste 70 de străzi, estimează Astrid Fodor. „Noi am prevăzut în jur de 60, dar prin procedura de contractare, de licitație, prețurile scad. Aproape la toate e prevăzută inclusiv coborârea cablajului în subteran. Sunt lucrări complexe“, a precizat ea. În plus, o mare prioritate a municipalității sibiene o reprezintă cartierele de blocuri. „Acolo locuiesc mii de oameni și le-a venit rândul să reabilităm infrastructura din cartierele de blocuri. Începem anul acesta cu zona Dioda și Hipodrom II. Vom începe cu aceste lucrări și vom continua în același ritm. Anul acesta va fi proiectarea pentru anumite cartiere, anul viitor – execuția acelora și proiectarea pentru altele, în așa fel încât, în următorii patru ani, toate cartierele de blocuri vor fi reabilitate în ceea ce privește infrastructura stradală, alei, trotuare, tot ce e acolo. Anul trecut, într-un ritm foarte rapid, s-a reabilitat mai bine de jumătate din cartierul Valea Aurie. Anul acesta continuăm reabilitările și mă bucur că putem amenaja și două parcări suplimentare, astfel încât să rezolvăm problema din acea zonă. Practic, Valea Aurie este un alt cartier care va fi finalizat în acest an“, a adăugat Fodor.

Planul de mobilitate

Planul de mobilitate urbană durabilă al municipiului Sibiu este un document important în contextul strategiei de dezvoltare și despre care Astrid Fodor speră că va aduce și soluții concrete. „Nu putem să accesăm fonduri europene pe linie de mobilitate, inclusiv infrastructură, fără acest plan de mobilitate. Am avut deja prima întâlnire publică, următoarea cred că va fi după alegeri și până în septembrie-octombrie va trebui să fie finalizat planul de mobilitate. Investițiile vor fi racordate la acest document. Va fi și o bază a noastră de lucru, pentru că nu dorim să lucrăm haotic. Este foarte important să ai o strategie când pornești la drum“, consideră primarul interimar.

„A venit și timpul agrementului“

Și centrul de agrement din Pădurea Dumbrava rămâne de actualitate, deși proiectul pare să stagneze de ani buni. „S-a lucrat la un studiu de fezabilitate, la un Plan Urbanistic Zonal, numai că încă nu-i venise timpul. Erau alte priorități. A fost viaductul, a fost podul peste Cibin, lucrări care erau absolut necesare pentru acest oraș. Întâi te gândești la stricta necesitate și după aceea la agrement. Acum, eu zic că a venit și timpul agrementului. A venit și noua perioadă în care putem accesa fonduri europene pentru o parte din lucrări. Ne dorim să facem o segmentare a investiției. Așteptăm să apară și ghidurile, dar, dacă nu va fi posibil, o vom face prin mijloacele noastre proprii. Avem acea rezervă bugetară care ne va permite să începem“, a dat asigurări Fodor. Proiectul este complex și are în vedere nu doar un aquapark, ci și un teren de handbal, două de baschet, două de volei, un skatepark și un teren de minigolf. În plus, PUZ-ul prevede construcția unui camping, pe care l-ar putea ridica și apoi administra un investitor privat. „Trebuie să ducem la bun sfârșit zona de bazine și bazinul închis, după aceea terenurile de care am vorbit. Le grupăm: o dată, e partea care se referă la agrementul de apă, de înot, și restul – terenurile de sport. În următorii patru ani, eu aș vrea să le facem pe toate. Dar, cu siguranță, cel cu aquapark-ul în sine, cu bazinele de înot și cu bazinul acoperit, se va face. Cred că problema este să înaintăm repede cu proiectarea, cu licitațiile, să nu avem contestații. Dacă totul merge normal și nu se mai schimbă legea achizițiilor publice, sunt toate șansele să terminăm tot proiectul acela în acest mandat“, opinează Astrid Fodor.

Partener serios pentru spitalul regional

Dacă va rămâne la conducerea Primăriei Sibiu, Astrid Fodor promite să fie un partener de nădejde al proiectului spitalului regional. „Vom fi un partener, așa cum am fost și la aeroport, pentru că este un proiect pentru sibieni, pentru zona Sibiului. Dar dacă se pune problema în mod serios, nu doar la nivel declarativ, cum este la modă. Îmi place să mă angajez în proiecte care se și realizează. Tot programul meu e făcut pe proiecte realizabile“, a punctat ea.

Investiții în școli

Duminică, Fodor va vota la școala gimnazială nr. 8, din cartierul unde locuiește. De altfel, ea spune că, în perioada 2016-2020, și școlile vor trebui să treacă printr-un program de investiții. „În primul rând, trebuie să ne gândim la un proiect de extindere a școlilor, ca să terminăm cu învățământul după-amiaza. Pași se fac și avem deja proiecte concrete, pentru că avem linie de accesare de fonduri europene. Banii există – teoretic, deocamdată – și sper că în câteva luni se deschid liniile de finanțare și noi am demonstrat că îi putem accesa. Tot ce s-a putut, noi am accesat. Avem o linie de finanțare destinată municipiilor, prevăzută de către comunitatea europeană. Această rezervă se ridică la 32 de milioane de euro. Banca Mondială a propus să se aplice diferențiat, în funcție de puterea de absorbție, și pentru că noi am demonstrat că avem putere de absorbție, Banca Mondială a propus să ni se aloce peste 39 de milioane de euro. Au tras concluzia că Sibiul a absorbit fonduri multe și că ar merita să i se aloce bani mai mulți“, a menționat Fodor.

Astrid Fodor la lansarea candidaturii

Astrid Fodor la lansarea candidaturii

Campanie prin fapte

În aceeași emisiune televizată, Astrid Fodor a mărturisit că, într-un an și jumătate de la preluarea mandatului de primar interimar, s-a obișnuit să încaseze „lovituri“ de imagine, însă ține cont mereu de vocea străzii. „Orice problemă se răsfrânge asupra ta, chiar dacă ai sectoare repartizate viceprimarilor. Dacă lucrurile nu funcționează, lovitura o încasează primarul. Eu foarte multe probleme le-am aflat din contactul direct cu cetățenii. Niciodată, unde m-am dus, nu am afirmat că acele probleme se rezolvă mâine sau poimâine și unele poate nu sunt rezolvabile sau, pur și simplu, așa i se pare acelui cetățean, dar foarte multe au fost reale, oamenii au dreptate și o mare parte deja le-am corectat. Eu, în continuare, primesc mail-uri de la cetățeni și nu cred că poate să spună unul că nu a primit răspuns de la mine. Ce mi se adresează direct, răspund, bineînțeles, consultându-mă cu colegii din Primărie și urmăresc să se și realizeze. Niciodată nu fac promisiuni gratuite. La fiecare mail am răspuns cu explicații, pentru ca cetățeanul să înțeleagă“, a explicat Fodor. Totuși, ea nu consideră că numărul mare al candidaților la Primărie îi va pune vreo problemă și susține că nu urmărește ce fac, unde se duc și ce vorbesc contracandidații aceștia, fiindcă „nu e constructiv“. „Eu urmăresc ce trebuie să fac eu: la ora actuală, trebuie să mă ocup de administrarea orașului și mai puțin de campanie. Eu cred că asta este campania mea, că mă ocup de oraș“, a conchis Fodor. Pe de altă parte, aceasta regretă că momentele pe care le poate petrece alături de familie sunt mai scurte și mai rare: „Acesta este aspectul pe care-l consider negativ care decurge din ocuparea unei astfel de funcții, dar este inerent și familia mea îl înțelege. Și convorbirile telefonice au devenit foarte scurte și laconice, numai cu «da» sau «nu», «ești sănătoasă?», «ești OK?»… «Da, sunt bine, mulțumesc, servus, te-am pupat!». Dar măcar ne auzim vocea și totuși reușim să ne vedem în weekend un pic și să servim masa din când în când împreună, mai ieșim un pic împreună. Merită prețul ăsta, pentru că și copiii mei și familia mea își doresc ca Sibiul să meargă în direcția bună. Ei aici trăiesc și aici doresc să rămână și, din acest punct de vedere, am susținerea lor totală“.

Majoritate în Legislativ

Pentru inițierea și bunul mers al proiectelor sale, Astrid Fodor și-ar dori să dispună de o majoritate favorabilă în Consiliul Local. „Majoritatea este o condiție sine qua non ca lucrurile să meargă bine. Dacă cetățeanul care merge la vot își dorește ca ceea ce am spus că se poate realiza în următorii patru ani să se și realizeze, trebuie să și asigure acest Consiliu. Este vizibil ce se întâmplă în orașele din țară unde nu există o majoritate într-un Consiliu: sunt blocate, luni de zile, proiecte“, argumentează ea. La fel de importantă ar fi o majoritate în Consiliul Județean, în contextul în care multe proiecte sunt legate și de vecinătatea municipiului. „Vorbim de crearea unei zone metropolitane. Deja, în noul ciclu de accesare a fondurilor europene, trebuie să demonstrăm că acel proiect este sustenabil, este durabil și interesează o zonă mai mare, nu este strict în interesul sibienilor. Cum să demonstrezi aceasta și să ai o susținere cu un Consiliu Județean care îți este potrivnic? Mi-aș dori un Consiliu care susține proiectele în interesul Sibiului și al zonei, al întregului județ“, conchide Astrid Fodor.

Astrid FODOR | primar interimar


„FDGR a primit în 2000 un mandat foarte onorant și dificil din partea sibienilor, acela de a administra orașul. Această misiune m-a motivat să mă implic și eu în proiectul Forumului menit să dezvolte Sibiul, un proiect care arăta un potențial important. Din 2004 am reprezentat FDGR din poziția de consilier local, apoi în 2008 am fost aleasă viceprimar al Sibiului, poziție pe care am ocupat-o timp de două mandate, colaborând îndeaproape cu domnul Klaus Iohannis, pe când ocupa funcția de primar al orașului. Am iubit Sibiul dintotdeauna, fiind orașul meu natal, dar după ce am ajuns să cunosc provocările sale din poziția de viceprimar și mai apoi de primar interimar, îmi doresc să continui dezvoltarea Sibiului, în folosul comunității sale. Am pregătirea și experiența profesională, dar și experiența în funcția de administrator al orașului. Toate acestea mă recomandă și îmi dau încrederea că pot fi primarul potrivit Sibiului pentru următorii patru ani și, de aceea, sper ca sibienii să mă învestească prin vot cu încrederea lor.“

One Comment

  1. Cum rămîne cu asfaltarea străzilor de pămînt? Suntem deja în vară și nu se mișcă nimic. Se vor asfalta la iarna sau iarăși nu mai sint bani si va rămîne o promisiune pt alegerile viitoare?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*