Astra Film Festival și-a desemnat câștigătorii ediției din 2016: premiu de excelență pentru regizorul Cristi Puiu!

Sâmbătă, 22 octombrie, a avut loc Gala de decernare a premiilor Astra Film Festival 2016, în cadrul căreia s-au anunțat filmele câștigătoare ale ediției cu numărul XXIII. 40 de filme au fost incluse în cele patru secțiuni competiționale: OutStanDox, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool.

cristi-puiu

Filmele din competiția Astra Film Festival au fost evaluate de un juriu format din 12 profesioniști din industria cinematografică internațională: Alexander Weiss, Barbara Orlicz-Szczypula, Claire Aguilar, Cristi Puiu, Ileana Bîrsan, Julia Teichmann, Martichka Bozhilova, Michael Stewart, Nick Bradshaw, Sara Garcia, Veton Nurkollari și Vlad Petri.

Cele mai bune documentare

Premiul pentru cel mai bun documentar internațional a fost acordat filmului „Changa Revisited” (regia: Peter Biella), pentru „simplitatea plină de miez, eleganța montajului și capacitatea de a descoperi universalul într-un colț anume din lumea largă”.

„The Dazzling Light of Sunset” (regia: Salome Jashi), un film care zugrăvește viața unei mici comunități prin ochii unei jurnaliste de televiziune, semnat de o regizoare care propune o estetică cinematografică originală și aduce pe ecran compoziții vizuale remarcabile, a fost alegerea juriului pentru Premiul ASTRA pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrală și de Est. Din aceeași secțiune competițională, filmul „Abdul & Hamza” (regia: Marko Grba Singh) a primit mențiunea specială a juriului. Filmul aduce în atenție un subiect fierbinte al lumii contemporane, migrația, printr-un mix de realitate și ficțiune într-un montaj fluid care compun o piesă cinematografică inovatoare.

„A Mere Breath” (regia: Monica Lăzurean-Gorgan), distins cu premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival 2016, urmărește, de-a lungul a șapte ani, dinamica unei familii din Copșa Mică: în timp ce tatăl așteaptă de la Dumnezeu vindecare pentru infirmitatea progresivă a mezinei, în interiorul familiei survin transformări care modifică ireversibil relațiile dintre ei.

Premiul pentru regie într-un documentar românesc i-a revenit lui Botond Püsök, pentru filmul „Angela”. Relația apropiată dintre regizor și protagonistă ne oferă prilejul să pătrundem în intimitatea unei tinere rome care se străduiește să împlinească așteptările comunității în care trăiește și să rămână în același timp ea însăși. Capcana manipulării, atât de frecventă în filme despre minoritatea romă, e evitată cu grijă.

Cel mai bun documentar studențesc

Premiul pentru cel mai bun documentar studențesc – Best DocSchool Award – a fost câștigat de pelicula „1 Building and 40 People Dancing” (regia: Miki Polonski), pentru „modul matur și asumat în care regizorul abordează subiectul, personajele, imaginea și muzica, care întregesc un tablou unitar al relației spațiu locuit – locatari”.

Premiul pentru originalitate

Pentru abordarea unui subiect actual, de importanță globală, și tratarea lui la un nivel micro, de comunitate, într-un mod ingenios, juriul a oferit premiul pentru originalitate într-un documentar studențesc filmului Those (regia Krizstina Meggyes).

„The New Gypsy Kings” – premiul special

În cei 23 de ani de existență, AFF a găzduit adesea filme și evenimente despre cele mai controversate și neliniștitoare realități ale lumii în care trăim, grație eforturilor unor cineaști care dedică ani de zile înțelegerii și pătrunderii în zone necunoscute sau incorect percepute ale societății. Astra Film a acordat, anul acesta, premiul special lui Liviu Tipuriță, pentru filmul „The New Gypsy Kings”, ca o recunoaștere a eforturilor unui cineast pasionat, pentru contribuția sa la dezvăluirea prea puțin cunoscutelor povești de culise ale manelelor și maneliștilor din România.

Cristi Puiu, un prieten al festivalului sibian

Astra Film Festival a acordat, de asemenea, premiul de excelență cineastului Cristi Puiu, pentru contribuția sa excepțională la cinematografia mondială. Îndelungata legătură de prietenie și colaborare a lui Cristi Puiu cu AFF și cu cinematografia documentară nu este una întâmplătoare: ”Există doar un fel de cinema – spune el – termenii de ficțiune și documentar fiind simple etichete administrative”. Întreaga motivație poate fi citită aici. Filmul său, „Sieranevada”, a deschis ediția din acest an a festivalului și este propunerea României pentru Premiile Oscar 2017 pentru cel mai bun film străin

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura