Astenia de primăvară. Care sunt simptomele și cum le facem față?

Cu sosirea primăverii mulți dintre noi simțim o schimbare în energie și starea generală de bine. Cu toate acestea, pentru unii, acest sezon poate aduce și o perioadă de oboseală și epuizare cunoscută sub numele de astenie de primăvară.

foto: Mesageul de Sibiu

Astenia de primăvară ne poate distrage de la toate activitățile zilnice pe care trebuie să le parcurgem.

Astenia de primăvară reprezintă o serie de modificări psiho-biologice printre care se numără tristețea, oboseala, lipsă de energie, tulburări de somn, tensiune musculară, dureri de cap.

Aceste modificări au loc odată cu schimbarea anotimpului. Astenia de primăvară este cauzată de luminozitatea mai mare, de creșterile de temperatură, de numeroși alergeni etc.

Potrivit csid.ro, citat de Monitorul de Cluj astenia de primăvară este mai frecventă la femei și apare în cele mai multe cazuri în intervalul de vârstă de 30 și 40 de ani. Cu toate acestea, astenia nu se dezvoltă exclusiv în rândul femeilor, fiind de asemenea găsită și la bărbați.

Motivele pentru astenia de primăvară sunt diverse, dar unul dintre cele mai comune îl constituie schimbarea de sezon și acest lucru se întâmplă atunci când corpul nostru nu reușește să se adapteze la schimbările care au loc în mediul înconjurător.

Cum putem atenua astenia de primăvară?

Deoarece astenia de primăvară apare atât din motive psihologice cât și fizice, pentru a diminua sau chiar a evita această problemă, este nevoie de o abordare din ambele unghiuri. Astfel, este necesară o alimentație corectă, să mâncăm multe fructe și legume și să nu mâncăm alimente care sunt un factor de stres pentru organism, precum grăsimile sau dulciurile.

Astenia se manifestă prin lipsa concentrării, deoarece este o trecere de la anotimpul rece la primăvară, iar trecerea se face puțin mai greu. Astfel activitățile noastre de rutină ni se pare mult mai greu de realizat. Specialiștii însă spun că nu trebuie să ne lăsăm descurajați, ba chiar să încercăm să facem cât mai multe activități. Astfel, organismul va intra treptat în ritmul său obișnuit.

Care este diferența între astenia de primăvară și depresie?

Multe persoane confundă astenia de primăvară cu depresia, lucru care este total greșit. Cele două nu sunt deloc asemănătoare și se manifestă diferit. Astenia de primăvară provoacă desconcentrare și oboseală psihică, pe când depresia provoacă tristețe și agitație, dar cel mai important poate apărea în orice perioadă a anului.

De asemenea, astenia de primăvară poate fi „tratată” prin razele soarelui, care provoacă seretoniă (hormonul fericirii). De asemenea, mișcarea fizică are multe beneficia, de la îmbunătățirea sistemului imunitar până la reducerea anxietății.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura