Astăzi, la Biblioteca ASTRA: 40 de ani de muncă, 100 de goblenuri, o expoziție pe care nu trebuie să o ratați

Miercuri, 28 octombrie, la orele 15:00, în sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, etaj 2, corp A va avea loc vernisajul expoziției „Goblenul, operă de artă“ a Marcelei Tudosoiu.

„Prezența artistei la Biblioteca ASTRA se transformă într-o bună tradiție, expoziția de față fiind a cincea încercare a artistei de a demonstra frumusețea unei îndeletniciri artizanale, prea puțin cunoscută de tânăra generație. Vernisajul va fi însoțit de un moment artistic al elevilor Școlii Populare de Arte și Meserii «Ilie Micu» Sibiu. Evenimentul este organizat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, cu susținerea Consiliului Județean Sibiu“, a precizat Anca Vasilescu, de la Departamentul Metodic. Comunicare. Programe al Bibliotecii ASTRA.

goblen

Ardeleancă, născută în comuna Valea Viilor din judeţul  Sibiu, Marcela Tudosoiu a manifestat pasiune şi talent pentru lucrul de mână încă din clasele primare, când realiza, cu foarte mare uşurinţă, tot felul de cusături: dantele, broderii, ajur, monograme pe batiste etc. Apoi, elevă fiind, a lucrat lasetă, realizând mileuri şi feţe de masă pe care le-a oferit cadou sau le-a vândut.

Drumul vieţii a purtat-o, în anii tinereţii, la Timişoara, unde a descoperit goblenul. În anul 1971, a început să lucreze goblenuri simple, picturi cumpărate din consignaţie, reprezentând trandafiri de dimensiuni mici, pe care le monta în lasetă. Anii următori, până în 1980, au reprezentat o perioadă prolifică în activitatea sa, artista căpătând încredere în talentul său, ceea ce a contribuit la realizarea de tablouri tot mai mari şi mai complicate.

Viaţa artistei Marcela Tudosoiu a cunoscut apoi o cotitură radicală, sub toate aspectele, ceea ce a însemnat în final reîntoarcerea în Sibiu, refacerea familiei, linişte sufletească şi echilibru, oferindu-i totodată posibilitatea să ridice, pe trepte superioare, pasiunea vieţii sale – goblenul.

Lucrările realizate în această perioadă distinctă a carierei sale (1983 – 1990) se caracterizează printr-o creştere semnificativă a calităţii şi complexităţii operelor sale. Descoperind, la Timişoara, o pictoriţă dedicată exclusiv picturii pe etamină, pentru goblen, Marcela Tudosoiu a realizat unicate de o deosebită expresivitate şi sensibilitate, talentul său emanând cu forţă din expresia fiecărui personaj, din culorile pastelate şi, nu în ultimul rând, din exactitatea tehnicii de realizare.

Talentul deosebit în prezentarea dinamicii perfecte a fiecărui personaj, dar mai ales redarea expresivităţii fiecăreia dintre figurile realizate în tablouri, în concordanţă cu ambianţa şi atmosfera imortalizate, conduc la realitatea că ne aflăm în prezenţa unor adevărate opere de artă. Toate acestea se regăsesc în fiecare goblen în care sunt redate personaje, dar se ridică la nivel de excepţie în „Rondul de noapte“, care, pentru artistă, reprezintă capodopera întregii sale activităţi.

Perioada 1990 – 2015 se remarcă printr-o maturitate şi efervescenţă crescute, artista realizând un număr însemnat de lucrări deosebite prin unicitatea şi personalitatea fiecărui goblen în parte. Au prins viaţă: „Grecii cu oile“, „Mona Lisa“, „Profetul Eremia“, „Concert în parc“, „Hora de la Aninoasa“, „Car cu boi“, „Ciobănaş“, „Pe malul apei“, „În pădure“, „Răşinari“, „Toamna“, „Maci“, „Moara de apă“, „Vază cu liliac“ etc.

Pentru a reda nuanţele de culori pe care natura, cu neegalata ei măiestrie, le oferă spre delectarea privirilor noastre, artista a acordat o atenţie deosebită culorilor pe care le-a folosit, o parte dintre acestea fiind realizate personal, prin vopsirea aţei cu petale de flori, frunze, fructe etc. Poate şi de aceea, goblenurile care înfăţişează peisaje din natură şi diferite aranjamente florale („Toamna“, „În pădure“, „Pe malul apei“, „Iarna“, „Maci“, „Vază cu liliac“, „Flori de câmp“, „Petunii“, „Anemone“ etc.) oferă o aşa de mare exactitate şi expresivitate, încât te determină să crezi că te afli în natura reală.

În cei peste 40 de ani dăruiţi goblenului, artista a realizat peste 100 de lucrări de o deosebită valoare artistică, despre care spune întotdeauna: „În fiecare dintre ele am pus o mică parte din sufletul meu”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura