Asociația Comunelor din România promovează Festivalul Bujorului de Munte de la Gura Rîului

„Lasă grijile acasă și poposește sâmbătă și duminică «pe-un picior de plai, pe-o gură de rai» la poalele Munților Cindrel!” este mesajul transmis de Asociația Comunelor din România.

„Folclorul și tradițiile locale din Mărginimea Sibiului și nu numai sunt acele unde de penetrare a emoțiilor spirituale care mângâie sufletul fiecărui român. Dacă ești sau nu iubitor de folclor și tradiție autentică, dacă iubești tezaurul nestemat al Sibiului – Ansamblul Cindrelul Junii Sibiului cu toți colaboratorii lor, lasă grijile acasă și poposește sâmbătă și duminică «pe-un picior de plai, pe-o gură de rai» la poalele Munților Cindrel, unde râul Cibin, adunând lacrimile viu curgătoare ale munților, creează cel mai perfect tablou atunci când revarsă apele peste gura barajului. Toate acestea, îmbinate cu dezmățul gastronomic oferit de buni gospodari ai frumoasei comune din Mărginimea Sibiului, te așteaptă pe tine, oaspete de seamă al vrednicului primar Gheorghe Călin, care îți va transmite mesajul de salut al întregii comunități gurene și te îndeamnă să petreci clipe neuitat alături de artiști și ansamblurile locale și profesioniste prezente pe scenă. Românul este și va fi iubitor de folclor și poartă în inima sa tradiția satului românesc!” se arată în comunucatul remis de Filiala Județeană Sibiu a Asociației Comunelor din România.

Festivalul Bujorului de Munte va avea loc, la sfârșitul acestei săptămâni, în comuna Gura Rîului. Duminică, 1 august, la ora 13.00, pe scena în aer liber, în aval de Baraj, încing cântecul şi jocul: Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului, Robert Târnăveanu, Alina Bica, Adrian Neamțu, Sînziana Ștefan, Tudor Furdui-Iancu, Izabela Tomiță, Daria Gâdea, Alina Pinca, Ovidiu Homorodean. Sărbătoarea continuă cu ansamblul folcloric „Dor Transilvan” şi Iulia Bucur. Petrecerea câmpenească va fi întreţinută de Codruța Rodean și Bogdan Cioranu, Stana Stepanescu și Dumitru Teleagă

Evenimentul a apărut în 2004 și se desfășoară în partea de sus a comunei, când bujorul de munte înflorit la Iezerele Cindrelului dă culoarea roșiatică acestei căldări glaciare. La festival participă atât formații de muzică populară și dansatori din comună, cât și din alte localități. Festivalul are două părți: sâmbătă seara se organizează o cină ca la stână, care durează până la miezul nopții și se încheie cu um foc de tabără. Cina ca la stână este un produs turistic care cuprinde cocoloș cu brânză, tocană la ceaun, foc de tabără, muzică și costume populare. Cea de-a doua parte reprezintă festivalul propriu-zis, iar programul artistic începe în jurul amiezii, după slujba de la biserică.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*