Artistul plastic sibian Gheorghe Pârcălăboiu, la ceas aniversar!

6 mai 1944. Într-un an de mare importanță istorică în evoluția României, s-a născut la Brad (în județul Hunedoara) cunoscutul artist plastic sibian, profesorul grafician Gheorghe Pârcălăboiu. Ne-am cunoscut anul acesta, după ce i-am văzut o parte din lucrări expuse în cadrul unei expoziții de grafică vernisată la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal Sibiu.

Sursa foto: Ion Talpoș

Apoi, ne-am întâlnit și față în față, purtând împreună câteva discuții amicale. Îmi permit să le consider amicale pentru că artistul plastic sibian Gheorghe Pârcălăboiu m-a primit cu amabilitate, cu deschidere pentru dialog, cu bucurie! Discuțiile purtate mi-au oferit certitudinea că în spatele operelor sale de artă, realizate într-o viață dăruită crezului său artistic, stau efortul, talentul, priceperea și modestia unui OM cu inimă largă!

Am depănat împreună gânduri, mi-au fost relatate detalii legate de anii de început ai activităților sale didactice și artistice. M-am considerat privilegiat pentru că, prin bunăvoința Maestrului, am văzut câteva lucrări inedite care nu au fost expuse publicului. Am discutat despre volumul de muncă și sacrificiile care au stat în spatele operei sale impresionante, create într-o perioadă apreciabilă de timp.

6 mai 2024. Iată-ne acum ajunși în preajma unui ceas aniversar! La împlinirea unei vârste frumoase, consider că este important să rememorăm, spre aducere-aminte, câteva repere importante din biografia artistului:

Gheorghe Pârcălăboiu a absolvit Liceul „Avram Iancu” din Brad în 1962, apoi Facultatea de Arte Plastice din Cluj în 1967. A fost profesor de Desen în școlile din Gura Râului, Orlat, Rășinari. În prezent este profesor de Desen-Design la Palatul Copiilor din Sibiu.

Artistul a elaborat o serie de lucrări teoretice, precum: „Designul la copiii mici” (în 1985), „Cursuri practice de perfecționare a învățământului primar în domeniul activităților artistico-plastice” (în 2000). Calitățile de profesor, de mentor, i-au fost apreciate acordându-i-se titlul de „Profesor Emerit” (în anul 1985), diploma „Gheorghe Lazăr” clasa I, iar în semn de recunoaștere a valorii umane și artistice, oficialii orașului Brad i-au conferit, anul acesta, titlul și diploma de „Cetățean de Onoare” al municipiului Brad.

Activitatea sa expozițională bogată, începută în anul 1964 şi continuată de-a lungul a mai bine de patru decenii, l-au adus pe graficianul sibian în atenția criticilor de artă, a publicului avizat și publicului neavizat, dar sensibil și receptiv la fenomenul creației plastice. C.V.-ul Domniei Sale consemnează participarea la 18 expoziții personale în țară și în străinătate, la toate saloanele județene de grafică și artă decorativă, la expoziții de grup.

Fiecare dintre tablourile artistului spune, de fapt, o poveste… Fiind vorba, uneori, de lucrări suprarealiste, consider că este o calitate a artistului ca, pornind de la o idee, să o dezvolte treptat, treptat, finalizând-o, totuși, într-un mod sugestiv.

Vine o vreme! Vine o vreme în care, fiecare dintre noi suntem puși în situația să luăm decizii radicale… Maestrul Gheorghe Pârcălăboiu își propusese de ceva vreme să ia o decizie radicală privind viitorul operei sale artistice. Oarecum îngrădit de situații de tot felul, legate mai ales de lipsa unui spațiu privat adecvat pentru expunerea sau depozitarea lucrărilor sale, a ales să le doneze Muzeului Brukenthal din Sibiu.

O parte dintre tablouri fuseseră donate muzeului cu mai mult timp în urmă și anul acesta le-a venit rândul și celorlalte lucrări să-și urmeze drumul către o casă nouă. Recenta expoziție, vernisată în luna ianuarie 2024 la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Bruckenthal, i-a fost „dăruită” artistului plastic în semn de apreciere pentru gestul său filantropic! Cu acel prilej, conducerea muzeului a întocmit și un catalog al lucrărilor sale, expuse, prezentat într-o formă grafică de excepție.

După cum mi-a relatat Maestrul Gheorghe Pârcălăboiu într-o discuție anterioară, albumul expozițional cuprinde un interviu luat Domniei Sale de către Directorul Muzeului Brukenthal, Alexandru Constantin Chituță, find prezentate reproduceri ale lucrărilor pe care artistul le-a donat muzeului, în tranșa a doua. Au fost donate muzeului, în total, 82 de lucrări!

Cristina Mihu, curatorul expoziției sale din luna februarie 2024, aprecia: „La noi, lucrările dumnealui vor fi păstrate în condiții optime… Ele vor rămâne aici peste generații și vor fi puse în valoare în timp, în cadrul altor expoziții deschise de muzeu. Ele vor constitui o bază de studiu accesibilă oricui. Pentru că multe dintre aceste lucrări sunt de dimensiuni mari, ar fi dificil să le păstrezi într-o casă și ar fi  dificil și pentru cercetători să le studieze! În felul în care am procedat noi, tablourile dumnealui sunt publicate în catalogul expoziției și oricine dorește, poate să aibă acces facil la ele.”

Îmi vin în minte cuvintele Maestrului Gheorghe Pârcălăboiu, oferite răspuns la una dintre postările mele făcute pe Facebook, cu referire la creația sa: „Vă mulțumesc pentru aprecierea muncii mele de o viață. E grea responsabilitatea cantității de simboluri și povești create! Este o scurgere de vitalitate din viața mea!”

Acum, la ceas aniversar, alte cuvinte sunt de prisos, consider eu. Am să amintesc doar o frază a profesorului Silviu Guga rostită la vernisajul unui alt cunoscut artist plastic sibian, Eugen  Dornescu: „Opera rămâne, și nu autorul!”

Sursa foto: Ion Talpoș

Opera Maestrului Gheorghe Pârcălăboiu va rămâne în memoria noastră colectivă pentru că lucrările Maestrului sunt păstrate acum în colecțiile Muzeului Național Brukenthal, în condiții optime. Ele vor constitui arc peste timp, desenat generațiilor viitoare către arta sa. În urma gestului său generos, asumat, Maestrului Gheorghe Pârcălăboiu îi rămâne bucuria unui vis împlinit!  Arta sa va dăinui, de-a pururi! Vă dorim să aveți ani mulți înainte, cu sănătate și spor în toate, Maestre! La mulți ani!

Autor: Ion Talpoș

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura