Artiști de excepție la Sibiu

Asociația HID – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu, împreună cu partenerii săi, organizează două concerte de excepție, la Atrium și la Biserica Reformată.

Joi, 19 aprilie, de la orele 21, saxofonistul, compozitorul, producătorul maghiar Zolbert, împreună cu trupa sa, va oferi un concert de smooth jazz, funk, soul, pop instrumental la Atrium.

Preț bilet: 20 lei, cu rezervarea locurilor la nr. de telefon: 0723.287486

În 2016, Zolbert și-a lansat propriul festival, numit Zolbert Jazz & Wine Fest, introducând un nou concept pe scena festivalurilor din Ungaria prin împerecherea unui vin excelent local cu un jazz de ultimă oră. Piesa sa „Frappé” este câștigătoarea concursului „Smooth Jazz Song” din Zugló (2013). Piesa „Friendship” este câștigătoarea Concursului Jazzy Jazz Song de la 90.9 Radio Jazzy.

Pe la mijlocul adolescenței, după o pauză la tobe, a luat saxofonul și, stimulat de descoperirea lui Grover Washington Jr., David Sanborn și Everette Harp inspirat și de muzica lui Dave Koz, Gerald Albright și Brian Culbertson nu a mai pus-o jos. În 2009 a înființat o trupă pentru  a comemora 10 ani de la moartea eroului său muzical, Grover Washington Jr. Inițial adunată doar  pentru un eveniment unic, trupa a evoluat în Grover Washington Jr. Memorial Band – o formație care a devenit foarte rapid iubită pe scenele de jazz, concertând regulat în Budapesta și în Elveția.

Încântat de succesul trupei, Zolbert și-a dezvoltat propriul material și a luat hotărârea de a se lansa solo. În 2013, una dintre compozițiile sale timpurii, Frappé a câștigat primul premiu într-un concurs dintr-un club de smooth jazz. În 2014, a câștigat premiul mare în concursul anual de muzică pe 90.9 Jazzy, cea mai importantă stație de jazz din Budapesta. Muzica lui a devenit cunoscută, iar expunerea i-a adus o înțelegere cu Tom-Tom Records, una dintre cele mai cunoscute case de discuri independente din Ungaria. Un alt punct culminant al anului 2014 a fost un concert la VeszprémFest, una dintre cele mai importante festivaluri de jazz din Ungaria. Albumul de debut al lui Zolbert, intitulat One a fost lansat în aprilie 2015 pe Tom-Tom Records. Titlul nu a fost doar o referire la starea de debut a albumului, ci și la „naștere”, nașterea inspirației muzicale care a dat naștere celor 11 compoziții ale albumului ce cuprinde o serie de stiluri, de la smooth jazz, prin funk la soul.

Vineri, 20 aprilie, de la orele 19, fascinantul organist de concert Gergely Rákász (HU) va încânta publicul sibian cu acorduri de Bach, Vivaldi, Gershwin în spectacolul intitulat „Lords of the Organ”, la Biserica Reformată.

Proiectul „Lords of the Organ” aduce în prim plan cei mai mari compozitori și autori pentru acest instrument muzical. Sunt denumiți „Lorzi de Orgă” acei compozitori care în enciclopedia muzicală sunt însemnați cu litere roșii. Enciclopedia se deschide, bineînțeles, la Bach, apoi vom parcurge împreună printre autori mai mult sau mai puțin cunoscuți, iar transpunerea pe orgă vor include și compozitori clasici binecunoscuți. Concertul oferă o incursiune printre clasici consacrați, piese noi și audiții deosebite interpretate la orgă într-un recital de neegalat.

Rapsodia Albastră de George Gershwin, de la nașterea căruia au trecut exact 120 ani, oferă posibilitatea celebrării marelui compozitor. Transpunerea lui Gergely Rákász pentru orchestră, realizată în anul 2010, a fost prima de acest gen din lume. Turneul intitulat ”Un concert în albastru” a atras peste 30.000 spectatori din întreaga Europă. Din narațiunea operei vom afla cum Gershwin a citit în ziar că va trebui să compună piesa și a realizat-o într-un timp record, uimind auditoriul cu întrebarea dacă Rapsodia albastră este într-adevăr… albastră.

Un alt showman clasic este fără îndoială Antonio Vivaldi, născut acum 340 ani. Mai multe piese incluse în concertul Lords of the Organ aduc un omagiu marelui compozitor italian. Auditoriul pur și simplu va dori să-și pună o mască pentru a participa la Carnavalul de la Veneția, neștiind dacă la următorul colț Dumnezeu le va ieși în cale sau Casanova.

Nu va lipsi din repertoriu Bach și se vor regăsi și Debussy, Rossini, Joplin sau Bizet, formând o paletă audio-coloristică realmente unică.

Biletele costă 20 lei și se vor putea achiziționa la intrarea în biserică.

Gergely Rákász s-a prezentat publicului la 15 ani, atunci când a oferit primul concert de orgă. Până în anul 2005, a studiat și cântat în Statele Unite ale Americii și a oferit peste 1.500 concerte în mari orașe de pe trei continente. Interpretarea sa originală conferă o tinerețe debordantă muzicii clasice. Prin concertele sale deosebite, a implementat o nouă viziune în care cu ajutorul artelor vizuale, a dansului și teatrului a apropiat mii de persoane către muzica clasică și orgă. Producția ”Un concert în albastru” a avut peste 30.000 spectatori. În spectacolul intitulat ”Bachelley”, a apropiat două genuri, poate cele mai îndepărtate ca stil muzical: Bach de Street Dance. Iar producția Muzica Apelor adună mii de spectatori, fiind chiar motiv de turism cultural pe malurile Dunării, Rinului sau Senei. A oferit concerte reginei Danemarcei, primului ministru al Ungariei, dar și trupei The Who și, de asemenea, are nenumărate acte caritabile. Artistul oferă publicului său nu doar o interpretare remarcabilă a pieselor muzicale, ci expune și informații de culise despre autori sau operele acestora. Prin proiectul său derulat în școlile din Ungaria, peste 50.000 copii din peste 100 de școli au avut prilejul să se întâlnească cu acest instrument muzical miraculos, orga clasică. Au apărut opt albume ale artistului, care este ambasadorul cultural al municipiului Győr, orașul său natal, dar și cavaler al Ordinului Templier.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura