Arsenie Boca, pomenit la Prislop la 32 de ani de la moarte

Mănăstirea „Sfântul Ioan Evanghelistul” şi „Înălţarea Sfintei Cruci”din Prislop, judeţul Hunedoara a fost neîncăpătoare duminică, 28 noiembrie când mii de pelerini din toată țara au venit să se roage la mormântul lui Arsenie Boca, supranumit „Sfântul Ardealului”, la 32 de ani de la moartea sa.

(sursa foto: Mitropolia Ardealului)

Mulţimi de pelerini din întreaga ţară vin an de an, la sfârşitul lunii noiembrie, în Ţara Haţegului, la Mănăstirea „Sfântul Ioan Evanghelistul” şi „Înălţarea Sfintei Cruci”din Prislop, judeţul Hunedoara, pentru a-l pomeni pe marele duhovnic al Ortodoxiei româneşti înmormântat aici, arhimandritul Arsenie Boca. Pe 28 noiembrie 1989, părintele Arsenie Boca trecea la cele veşnice, iar mai apoi era înmormântat la mănăstirea de la Prislop, unde a vieţuit şi de unde autorităţile comuniste l-au alungat.

Pentru al 32-lea an consecutiv, aşezământul monahal de la Prislop a găzduit duminică, 28 noiembrie, ample manifestări duhovniceşti prin care a fost pomenit părintele Arsenie Boca şi s-au evocat personalitatea sa de înaltă ţinută duhovnicească şi virtuţile sale cultivate în ani grei, de aprigă prigoană din partea regimului ateu comunist.

Sfânta Liturghie din această zi a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix şi Preasfinţitul Părinte Nestor, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. În soborul slujitor s-au aflat preoţi din aşezăminte monahale şi parohii din mai multe eparhii ale Mitropoliei Ardealului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul elevelor de la Seminarul Teologic al mănăstirii.

Urmarea lui Hristos

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Laurenţiu care a tâlcuit Evanghelia din Duminica a 30-a după Rusalii, a Dregătorului bogat-păzirea poruncilor, şi a amintit câteva dintre virtuţile părintelui Arsenie Boca.

„Mântuitorul i-a prezentat dregătorului un adevărat program, nu i-a dat un simplu sfat, ci i-a arătat trei lucruri pe care să le îndeplinească pentru ca să fie cu adevărat fericit, ca să primească fericirea veşnică: să-şi vândă averea, s-o împartă săracilor, adică bunurile avute ca moştenire să le înmulţească dându-le săracilor şi apoi calea izbăvirii, să-L urmeze pe El. Mântuitorul s-a oferit acestui dregător, aşa cum ni se oferă şi fiecăruia dintre noi. Aceste sfaturi evanghelice le-au urmat şi le împlinesc cei care vieţuiesc în mănăstiri, monahii şi monahiile noastre, prin cele trei voturi monahale. (…) Sfântul Ştefan cel Nou sărbătorit astăzi a fost pictat de părintele Arsenie, cu mult înainte de a trece la Domnul. De ce? Dânsul a ştiut şi Dumnezeu ştie de ce!”, a spus ierarhul.

„Steaua fixă a României”

După Sfânta Liturghie, soborul arhiereilor, preoţilor şi diaconilor au oficiat parastasul pentru părintele Arsenie Boca, fiind pomenit şi Episcopul Gurie Georgiu, ctitorul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

PS Episcop Daniil a vorbit după parastas despre personalitatea părintelui Arsenie Boca.

„Părintele nostru Arsenie Boca doreşte să continue jertfa sfinţiei sale pentru mântuirea noastră ca şi credincioşi ortodocşi români, ca Biserică Ortodoxă, ca ţară. De aceea, l-am numit şi-l numesc astăzi public pe părintele nostru Arsenie Boca «Steaua fixă de pe cerul României, din vremurile noastre şi de pe cerul Bisericii Ortodoxe Române». Steaua fixă este steaua după care se călăuzesc alte stele, după care se căluzesc cei ce merg noaptea prin deşert sau prin pustiu, cei ce navighează sau călătoresc pe mări sau pe oceane. Părintele Arsenie Boca, în viziunea mea, ca episcop care l-am cunoscut vreme de aproximativ zece ani, este steaua fixă a României”, a subliniat ierarhul.

În continuare, soborul a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul părintelui Arsenie Boca. Pr. prof. dr. Simion Todoran de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a rostit în încheiere un cuvânt de elogiere a marelui duhovnic din Ardeal.

Părintele Arsenie a fost preocupat în chip deosebit de tineri şi de familie, pentru că fără tineri nu se poate clădi viitorul unei naţiuni, iar familia este prima şcoală duhovnicească a noastră, a tuturor. (…) Părintele Arsenie a fost urmărit şi niciodată nu s-a dezis de statutul de marginalizat. A fost marginalizat şi nu l-am văzut sau auzit măcar o singură dată să vorbească de rău pe cineva”, a spus părintele Simion Todoran.

Mulţimile de credincioşi au avut posibilitatea ca, în această zi, să se roage şi să-l pomenească pe marele duhovnic la mormântul său de la mănăstirea hunedoreană.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*