Ars Hungarica, festivalul comunității maghiare

În perioada 10-18 noiembrie, Asociația HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu organizează o nouă ediție a festivalului Ars HUNGARICA la Sibiu.

Festivalul cultural maghiar este evenimentul care prezintă patrimoniul, tradiţiile, bogăţia culturii maghiare prin deschidere către publicul larg.

foto: Marius Miclea

Cele peste 30 evenimente, printre care prezentări gastronomice cu degustare, concerte de muzică clasică, jazz, pop, rock, spectacole de teatru și pentru copii, vernisaje de expoziţii, prezentări de cărţi, conferințe, bal tradițional, proiecții de filme oferă un excelent cadru de interacțiune pentru publicul vizitator, între artiști, invitați, și organizatori. Intrarea este gratuită.

Ars HUNGARICA este un festival multidisciplinar oferit tuturor categoriilor de vârstă.

Deschiderea oficială a festivalului este programată pentru data de 10 noiembrie, la Sala Thalia, orele 17. Spectacolul de gală aduce pe scena sibiană invitați din România și Ungaria.

Programul serii

• deschiderea oficială a festivalului

• spectacol – corul de copii al Operei Maghiare din Cluj

• pauză cu degustare de produse ungureşti

• semnarea oficială a parteneriatului dintre două instituții culturale importante din România și Ungaria (EMKE și TEMIE)

• muzical: GODSPELL, școala de muzică Vasutas – Pesti Broadway Stúdió Budapest prezintă piesa scrisă de Stephen Schwartz – John-Michael Tebelak – Gebora György Prezentatori: Marosán Csaba și Molnos Iby, Stephen Schwartz – John-Michael, Tebelak-Gebora György: GODSPELL

Aceste piese (Godspell, Jesus Christus Superstar) sunt traducerile Bibliei, cea mai frumoasă și veche poveste a lumii în limbaj muzical. Realizatorii doresc să scoată în evidență faptul că piesa de bază a culturii noastre este ignorată pe nedrept în multe țări ale lumii. Caracterul educativ al Bibliei nu ar trebui să fie dispensabil pentru nici o societate.

Piesa prezintă Evanghelia lui Matei combinată cu alte teme din aceeași perioadă. Pe scenă vom vedea personaje contemporane în rol de apostoli, printre care se prezintă Isus și cărora începe să le predice. Printre aceștia există și cei care Îl batjocoresc, râd de El, sau Îl supără prin fapte si vorbe. Dar există și persoane care Îi primesc predica cu bucurie și drag. La sfârșitul piesei toate personajele vor deveni pozitive și majoritare, iar în timp ce încep să sune cântecele devenite hituri ale lumii și publicul este cooptat în spectacol. Godspell este un drum, prin intermediul căruia Iisus deschide inimile adepților lui, iar prin predica și iubirea lui ni se schimbă și nouă viața.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura