Ars HUNGARICA a devenit platformă de colaborare

Festivalul cultural maghiar a creat legături între oameni, instituții, spectactatori și artiști, între generații. La cele peste treizeci de evenimente programate pentru acest an au participat foarte mulți tineri și copii, lucru îmbucurător pentru viitorul festivalului cultural maghiar.
Evenimentele programate au transmis faptul că orice festival multidisciplinar este, pe cât de greu de organizat pe atât de fascinant ca și vector de transmitere a valorilor culturale către public. Astfel că, printre evenimentele oferite iubitorilor de cultură s-au regăsit spectacole pentru publicul larg, dar și oferite special pentru anumite categorii de vârstă, gusturi, și grupuri țintă.

Artă, literatură şi istorie

Festivalul cultural maghiar din Sibiu a continuat la sfârșit de săptămână alături de reprezentanți renumiți ai culturii maghiare. Creația și viața sculptorului Miklós Borsos a rămas în centrul atenției și sâmbătă. În sala mică Thalia a avut loc conferința de literatură, artă și istorie în care s-au prezentat lucrările de artă și literare ale ”marelui sibian”. Manifestarea face parte și din programul ”Sibiul maghiar” inițiat și demarat de Centrul Cultural Maghiar din Sibiu cu scopul de a scoate în evidență elementele legate de cultura etniei frumos reprezentate în Municipiul Sibiu. Ziua a continuat cu teatru de păpuși pentru copii alături de actori din Cluj Napoca. Piesa ”Feherlófia” – Fiulcaluluialb – inspirată din poveștile populare maghiare pentru copii, a lăsat în mintea micuților și câteva semne de întrebare, în afara bucuriei de a participa la eveniment.

Teatru

Răspunzând unor solicitări ale publicului și membrilor comunității maghiare locale, organizatorii festivalului Ars Hungarica au integrat în program și spectacole de teatru. Invitată a fost Trupa de teatru Podium din Sfântul Gheorghe care au adus la Sibiu scenete comice sub denumirea „Rejtő Koktél” scrise de scriitorul vestit și consacrat în literatura maghiară tocmai pentru aceste piese scurte umoristice, scenete cu întorsături neașteptate și ilare. Este vorba despre Eugen Rejtő (Jenő). Trupa Podium a reușit să pună în scenă extrem de distractiv, dar mai ales într/un mod foarte coerent și pe placul publicului din Sibiu trei scenete umoristice.c

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*