Incendierea vegetației fără autorizație „arde“ și la buzunare

Înainte să curețe terenurile prin ardere, sibienii au obligația de a solicita și de a obține acceptul Agenției de Mediu și un permis de lucru cu focul emis de Serviciul pentru Situații de Urgență. Altfel, riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 50.000 de lei.

În această perioadă, sibienii desfășoară cu o mai mare frecvență acțiuni de curățare și ardere a miriștilor sau a resturilor vegetale din gospodării. Municipalitatea le reamintește sibienilor că, înainte să curețe terenurile prin ardere, au obligația de a solicita și de a obține acceptul Agenției pentru Protecția Mediului și un permis de lucru cu focul emis de Serviciul pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Sibiu.

Cerințe legale

„Pentru că aceste activități se desfășoară în multe cazuri necontrolat, Primăria Sibiu face apel la cetățeni să respecte următoarele măsuri de prevenire a incendiilor: utilizarea focului este interzisă în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt; vegetația uscată și resturile vegetale vor fi colectate în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată; utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 metri față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri față de de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare; curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o rază de 5 metri; desfășurarea arderii numai pe timp de zi, cu supraveghere permanentă; asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; focarele nu vor fi acoperite cu pământ și în toate cazurile de lucru cu foc deschis este obligatorie instruirea personalului de execuție, control și supraveghere cu privire la măsurile de apărare împotriva incendiilor, precum și informarea Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă“, avertizează Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenție și se sancționează, conform art. 96 din OUG 195/2005, cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoane fizice și de la 25.000 la 50.000 lei pentru persoane juridice. (C.P.)


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*