Apel pentru salvarea patrimoniului turistic al României! Cabana Valea Sâmbetei, prima pe listă.

Ambulanța pentru Monumente Transilvania Sud a demarat o petiție online pentru salvarea cabanelor istorice care alcătuiesc patrimoniul turistic al României și includerea lor pe Lista Monumentelor Istorice. Inițiativa vine după ce a fost începută demolarea Cabanei Valea Sâmbetei.

foto: declic.ro

După ce a a început demolarea cabanei istorice Valea Sâmbetei, reprezentanții Ambulanței pentru Monumente au început demersurile pentru salvarea acestui edificiu. Un prim pas este lansarea unei petiții pentru salvarea cabanelor vechi, care constituie patrimoniul turistic al României. Prin intermediul acesteia, semnatarii îi solicită ministrului Culturii să demareze o evaluare de urgență a tuturor cabanelor montane istorice și protejarea lor prin includerea în Lista monumentelor istorice. 

„Patrimoniul, ca și munții este al tuturor celor care îl respectă. A început demolarea cabanei Valea Sâmbetei, una dintre puținele cabane montane istorice rămase nealterate de modificările neadecvate prin care aceste cabane construite începând cu 1880 au devenit irecognoscibile. Am lansat împreună cu Declic petiția pentru salvarea patrimoniului turistic al României reprezentat de cabanele montane. Nu dorim să fie muzeificate ci adaptate, modernizate și reutilizate în spiritul păstrării autenticității istorice a formei lor. În 2022 salvam cabana Leaota; tot atunci ne-am oferit ajutorul pentru intervenții la cabana “Valea Sâmbetei” aflând de la cabanier că urmează să se facă reparații de anvergură”, transmit reprezentanții Abulanței pentru Monumente Transilvania Sud.
Tot ei explică faptul că au demarat deja procedurile de clasare în Lista Monumentelor Istorice a cabanei “Valea Sâmbetei”.
„Am solicitat săptămâna trecută DJC Brașov începerea procedurii de clasare în Lista Monumentelor Istorice a cabanei “Valea Sâmbetei” construită de SKV Sighișoara începând cu 1931. Deocamdată s-a demolat doar aripa sudică ce reprezenta vechea cabană forestieră inclusă în proiectul inițial dar cabana construită de SKV este încă în picioare.
Vă rugăm semnați petiția pentru ca aceste clădiri de suflet ce trăiesc în inimile iubitorilor de munte să nu ajungă să trăiască doar în amintirile lor!”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*