Apă contaminată cu amoniu în nordul județului Sibiu

O parte din locuitorii comunei Alma, din nordul judeţului Sibiu, folosesc de mai bine de trei zile apă potabilă adusă cu cisternele.

Specialiştii au constatat, vineri, că există o concentraţie periculoasă de amoniu în apă, a precizat astăzi, pentru AGERPRES, viceprimarul Eugen Fetean. „Cei de la Apa Târnavei Mari m-au anunţat, vineri, că s-a depăşit cantitatea admisă de amoniu şi că ne sistează apa. Sâmbătă am anunţat populaţia. S-au luat probe. Le-am asigurat în permanenţă, 1.000 de litri de apă, în curtea primăriei. Sâmbătă am adus apă pentru animale, cu cisterna de la pompieri”, a povestit edilul.

Potrivit viceprimarului, apa nu este potabilă nici pentru oameni, nici pentru animale. Pentru a fi siguri că oamenii nu vor bea apă, autorităţile au mers din poartă în poartă şi au obţinut semnături de la fiecare cetăţean care a declarat, pe propria răspundere, că nu va consuma din apa infestată până nu va fi anunţat că s-a remediat problema, a precizat Fetean.

„Şi la animale ni s-a spus că e posibil să se transfere în produse, chiar în lapte”, a explicat viceprimarul din Alma.

Specialiştii au luat probe din apa de la o fermă situată în centrul comunei. Ulterior, s-au prelevat probe şi din sol.

Primăria comunei Alma

Primăria comunei Alma

Deşi situaţia de la Alma a fost discutată sâmbătă la Prefectură, într-o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, Prefectura nu a prezentat, deocamdată, un punct de vedere oficial. Contactat în această dimineață, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, Claudia Stanciu, a declarat că se pregăteşte un comunicat de presă despre situaţia de la Alma care va fi dat publicităţii mai târziu.

 

Biroul de presă al DSP Sibiu a precizat, într-un comunicat de presă, că în comuna Alma alimentarea cu apă potabilă se realizează de către S.C. Apa Târnavei Mari S.A. printr-o instalaţie centrală de aprovizionare cu apă, care furnizează „celor 519 locuitori ai comunei apă provenită din 3 puţuri forate de adâncime, care este tratată într-o staţie de tratare a apei”.

În cursul anului 2015, s-au recoltat şi analizat chimic şi bacteriologic în laboratorul DSP Sibiu şi a producătorului de apă un număr de 32 de probe de apă, din care 29 au fost conforme. O singură probă de apă a fost neconformă la parametrii amoniu şi clor rezidual liber şi două probe la parametrul clor rezidual liber.

„Amoniul este un parametru indicator al unei poluări organice recente. Creşterea sa bruscă la un moment dat, cum este şi cazul de faţă, indică intervenţia unei poluări care poate fi atât de origine naturală, cât şi artificială. Creşterea concentraţiei de amoniu în apă la valori de peste 1,5 mg/l poate produce modificări ale gustului şi mirosului apei. Cu toate că amoniul, în sine, nu are efecte toxice asupra organismului uman şi animal şi nu ar limita folosinţa apei, importanţa lui sanitară constă în faptul că el indică poluarea apei cu alte elemente chimice sau mai ales bactereologice care pot avea efecte nocive asupra populaţiei (şi care pot apărea în apă prin descompunerea substanţelor organice). Este obligaţia operatorului instalaţiei centrale de aprovizionare cu apă de a identifica şi de a elimina sursa de poluare şi de a asigura metodele tehnice de tratare a apei, astfel încât aceasta să revină la condiţiile de potabilitate prevăzute de lege”, a precizat Krisztina Gaal, de la Compartimentul Relaţii cu Publicul al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*