Apă Canal Sibiu SA a aniversat 125 de ani de activitate în distribuția apei

Sala Atrium a Primăriei Sibiu a găzduit, azi, un eveniment special care marchează împlinirea a 125 de ani de la punerea în funcțiune a primei uzine de apă a orașului conectată la un sistem modern de distribuție.

În cadrul întâlnirii, au fost rememorate principalele momente în evoluția serviciului de alimentare cu apă și al celui de canalizare, surprinse într-un film de prezentare, urmat de alocuțiunile oficialităților sibiene.

Festivitatea s-a bucurat de participarea multor oficialități, începând cu primarul Astrid Fodor și viceprimarul Tiberiu Drăgan, până la Marcel Luca, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Valentin Ivan, președintele Asociației Comunelor din România – filiala Sibiu, și a numeroși primari sau șefi de instituții publice. Din partea Asociației Române a Apei, organizația profesională a operatorilor apă-canal din România, a participat prim vicepreședintele Ilie Vlaicu. Acesta a prezentat mesajul asociației pentru „sărbătorita“ zilei, Apă Canal Sibiu SA, una dintre companiile cu cea mai îndelungată experiență din țară.

Printre primii operatori din țară

Directorul Vasile Maier a amintit că începuturile distribuţiei centralizate a apei în oraşul Sibiu datează din 1894. „Este o vârstă care ne onorează, dar ne obligă. Suntem printre primii trei operatori din țară, ca vechime. Serviciul de alimentare cu apă și canalizare îl putem considera precum sarea în bucate: este un serviciu care se desfășoară pe tăcute, dar căruia îi simțim importanța atunci când nu funcționează în parametrii normali. Avem mereu tot felul de provocări legate de legislație, de evoluția societății, de evoluțiile de urbanism, la care trebuie să ne adaptăm și ne adaptăm cu resursele umane și tehnice care ne stau la dispoziție“, a menționat Maier, prin prisma celor trei decenii de experiență personală în domeniu.

„Primăria municipiului Sibiu a fost întotdeauna alături de noi, fie că a fost vorba de programe de investiții, fie că a fost vorba de programe de dezvoltare sau de regionalizare, fie că a fost vorba de ajustări de prețuri într-o limită normală și rezonabilă. Am avut o continuă colaborare, în interes reciproc“, a precizat directorul societății.

Activitate în două județe

Apă Canal Sibiu S.A. a devenit al doilea operator regional cu activitate interjudețeană din România în anul 2009, prin preluarea serviciului din Țara Făgărașului, județul Brașov. „Acest lucru a fost posibil prin înființarea Asociației de Apă Sibiu, unde în momentul de față au aderat 32 de unități administrativ-teritoriale. În cele două județe, deservim circa 300.000 de oameni și 36 de localități. Avem 720 de angajați, din care peste 26 la sută au studii superioare“, arată Vasile Maier.

Investiții în tehnologie și resurse umane

Un serviciu de calitate presupune și oameni bine pregătiți, a mai subliniat directorul Maier. „Este o preocupare permanentă a noastră acest lucru. În tot ceea ce facem, vrem să schimbăm mentalitatea aceea de lucrător, vrem s-o transformăm în aceea de angajat într-o companie modernă, necesară societății actuale. De asemenea, suntem foarte interesați de a ne schimba tehnologia. Parcul auto este compus din 121 de mașini și utilaje, în ultimii trei ani am achiziționat 36 de mașini noi, performante, cu un randament bun. Abonații noștri, sper, sunt mai mulțumiți în ultimii 10-15 ani de serviciile noastre decât au fost înainte. Din punctul meu de vedere, ultimii 15 ani au reprezentat o perioadă investițională deosebită, atât în partea tehnologică, cât și în partea umană. Această dezvoltare coincide cu perioada contractării de fonduri europene, cu acele programe care ne-au dat ocazia să implementăm multe tehnologii noi, care au funcționare automată și care au presupus și o altă calificare a personalului nostru și o altă responsabilitate. Se mai întâmplă, cu toate dotările și investițiile pe care le-am făcut, să avem și defecțiuni. Oricărui operator i se întâmplă, mai ales când operezi peste 1.600 km de rețele de apă și peste 1.000 km de rețele de canalizare. Însă depunem eforturi ca aceste defecte să fie cât mai puține și avem targetul de a rezolva problemele mari, cele care afectează o populație însemnată, în maxim 24 de ore“, explică directorul societății Apă Canal.

137,5 milioane de euro este valoarea investițiilor prin fonduri europene din ultimii 15 ani

Oraș inteligent

Strategia de dezvoltare a companiei Apă Canal Sibiu se încadrează în conceptul Smart Living, în opinia primarului Astrid Fodor. „Smart Living este un concept destul de nou în România, face parte din conceptul larg Smart City și m-am gândit că Sibiul a pornit demult pe acest drum. Noi am construit un oraș care se potrivește perfect conceptului Smart Living“, a afirmat Fodor.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*