Agricultorii sibieni mai pot depune proiecte europene pentru sisteme de irigaţii până la sfârşitul lunii octombrie, după ce Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a prelungit termenul-limită.
Termenul anunţat iniţial pentru 15 octombrie a fost prelungit până la data de 31 octombrie, din cauza complexităţii întocmirii proiectelor cât şi dificultăţii întâmpinate în obţinerea avizelor ce trebuie depuse odată cu cererea de finanţare. Solicitanţii au la dispoziţie 60 de milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare, disponibile prin măsura 125, componenta a1.
Astfel, investiţiile pentru modernizarea sau retehnologizarea sistemelor de irigaţii, inclusiv pentru staţii de pompare sau de contorizare, precum şi pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare care să asigure funcţionarea optimă a sistemelor de irigaţii, pot primi până la un milion de euro finanţare, respectiv 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru investiţiile de utilitate publică ce deservesc întreaga comunitate.
Plafon minim: 5.000 de euro
Pentru investiţiile de utilitate publică ce deservesc doar o parte din comunitate, sprijinul financiar nerambursabil este de 75% din totalul cheltuielilor eligibile. În acest caz, ajutorul public acordat nu va putea depăşi 750.000 euro pentru un proiect. Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin Măsura 125 este de 5.000 de euro. Această sumă reprezintă valoarea totală eligibilă a proiectului. Beneficiarii Măsurii 125 – componenta a1 sunt organizaţiile şi federaţiile de utilitate publică ale proprietarilor sau deţinătorilor de terenuri agricole, constituite în conformitate cu legislaţia în vigoare. La sfârşitul anului trecut la Agenţia Judeţeană de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Sibiu fuseseră depuse 25 de proiecte pe această măsură.