„Am avut privilegiul extraordinar de a transforma acest oraș după cum însuși Sibiul m-a inspirat să o fac. De fiecare dată când am construit ceva în și pentru această comunitate, am găsit aici dorința de schimbare, interesul pentru un bun mers al lucrurilor și prețuire pentru valori“, mărturisește Klaus Iohannis.
Cetățenii României împărtășesc aceeași deschidere și aceeași toleranță precum românii, ungurii, romii și evreii din Sibiu care l-au ales primar pe un sas într-un oraș unde mai trăiesc puțin peste 1.500 de etnici germani, opinează, în autobiografia sa, politicianul care a readus normalitatea în Sibiu și care astăzi le promite tuturor românilor o țară a lucrului bine făcut: „Misiunea mea, ca Președinte al României, va fi aceea de a construi, împreună cu românii, o țară a lucrurilor făcute cum trebuie. Iar așa ceva nu se întâmplă practicând injuria, jocul abil de culise și prefăcătoria lozincardă. Se întâmplă doar dacă muncim împreună, ne sprijinim unii pe alții și avem toată încrederea că se poate. Și se poate!“
„Mă consider acasă în România“
Pe 18 iunie 2000, Klaus Iohannis își începea primul mandat de primar, la doar câteva zile de când împlinise 41 de ani. „Faptul că am fost ales a constituit o surpriză pentru toată lumea, inclusiv pentru mine“, recunoaște el. Buna reputație câștigată de Iohannis ca inspector școlar general a reprezentat, probabil, un argument hotărâtor pentru sibienii care l-au ales. Dar mai era ceva. „La nivel personal, cred că a fost important inclusiv faptul că sunt căsătorit cu o româncă: faptul că soția mea este româncă arată, o dată în plus, că mă consider acasă în România și că fac parte din acest popor și din această comunitate“, punctează artizanul schimbării la față a Sibiului. De sus în jos, „rețeta“ sa a funcționat: „modelul persoanei care conduce o instituție este preluat destul de repede de către subaltern“.
„Pentru ca treaba să meargă ceas“
Sloganul electoral de acum 14 ani ilustrează și acum stilul de lucru al lui Iohannis. De la întâlnirile scurte și la obiect cu subordonații și cu partenerii, până la colaborarea cu investitorii pentru sponsorizarea proiectelor comunității. „Este și logic să dai ceva înapoi comunității din care fac parte oamenii care muncesc pentru tine, iar aceia care dispun de fonduri au înțeles că este foarte important pentru toată lumea ca ei să se intereseze și să se preocupe de calitatea mediului în care trăiesc oamenii. Implicarea socială a fost și este parte dintr-o schimbare de optică pe care mi-o doresc extinsă la nivelul întregului mediu de afaceri“, arată Klaus Iohannis. În cei 14 ani de când conduce Primăria Sibiu, Iohannis a reușit să aducă în jurul aceleiași mese specialiști și decidenți cum nu se poate mai diferiți. „Experiența mi-a confirmat că se poate găsi un limbaj comun, că poate exista un program comun și, foarte important, un scop care să-i mobilizeze pe toți. Fiecare trebuie să-și conceapă realmente un program: să se gândească ce vrea să facă dacă ajunge în funcție. Dacă aș da timpul înapoi, aș avea deja trei priorități, înainte de a mă apuca de lucru: analiza pe resurse și posibilități, importanța unei abordări integrate și importanța unei viziuni. Uitându-mă în urmă, aș putea spune că sunt chiar trei principii câștigătoare, indiferent ce vrei să construiești“, a apreciat el.
Pași mici
Străzile din Sibiu erau, în 2000, „cele mai găurite din întreg universul“, își amintește și acum Iohannis. Mizeria și dezordinea se găseau pretutindeni, lipsa de perspective era evidentă. Până în 2004, schimbările la nivelul orașului nu au fost prea mari, însă atunci începeau transformările fundamentale care îi poartă semnătura lui Iohannis. Ele au culminat cu anul Capitalei Culturale Europene. „Nu am știut de la început cum să abordez problemele mari, dar am avut noroc că am locuit suficient de mult în Sibiu pentru a înțelege cum trebuie să funcționeze reabilitarea unui oraș ca întreg, ca organism urban. Am ajuns, între timp, să gândim proiecte de proporții, foarte complexe și complicate tehnologic“, descrie Iohannis.
Respect pentru individ
Iohannis este de părere că lumea în care acționăm, lumea pe care vrem să o modificăm și în care ne propunem să construim pentru viitor este o lume creată de și pentru indivizi, cu tot ceea ce ne apropie sau ne desparte pe unii de ceilalți. „Fie că am acționat la nivel local sau național, în centrul preocupărilor mele de politician a stat mereu binele general, binele public, dar asta pentru că am pornit mereu de la ideea că absolut fiecare membru al societății noastre merită respect și incluziune. Fiecare dintre noi venim cu profilul nostru aparte, cu problemele și cu nevoile care ne individualizează, iar progresul unei societăți și mai bunul mers al unei comunități vin din și odată cu îmbunătățirile pe care le resimțim fiecare dintre noi, indivizii care o formăm“, conchide candidatul ACL la Președinție.
Klaus IOHANNIS | candidat la Președinție
„Dacă te-ai născut și ai crescut aici, e aproape imposibil să nu te întrebi cum ar fi arătat Sibiul astăzi fără investițiile imense care au făcut posibilă reabilitarea și modernizarea lui, începând cu anul 2004. Faptul că aceste schimbări s-au putut face într-un timp atât de scurt dovedește că, până la urmă, tot oamenii și voința lor de transformare modifică fața lucrurilor.“
„Iohannis este o şansă pentru România“
„Klaus Iohannis este o şansă pentru România. Şi aceasta este părerea mea personală. Fiind în continuare membru al nostru şi fost preşedinte al FDGR timp de 11 ani, normal că îl sprijinim. Spuneam că Iohannis este o şansă pentru ţară, pentru oamenii acestei ţări şi un mare câştig de imagine pentru România. De exemplu, de nu ştiu cât timp ni se refuză, fără un motiv întemeiat, intrarea în Spaţiul Schengen. Dar eu sunt sigur că, dacă Iohannis va ajunge preşedinte, în scurt timp România va fi în Schengen. În plus, dacă vă uitaţi peste lista celor 14, Iohannis este cel mai capabil dintre toţi. Noi avem nevoie de politicieni care să facă cu adevărat ceva şi pentru oamenii acestei ţări şi să facă ceva şi pentru imaginea României peste hotare. În acest moment, imaginea României peste hotare este făcută de «ambasadori» cu îndeletniciri deloc cinstite sau legale. E momentul să facem ceva pentru ca acest lucru să se schimbe, imaginea României peste hotare să se schimbe, viaţa românilor din ţară să se schimbe. În bine!“ (dr. Paul-Jürgen Porr, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România)
„Are șanse reale la Președinție“
„Ca și sibieni, ne dorim să avem un președinte sibian. La această dorință mă raliez și eu. Faptul că Iohannis a fost un bun administrator la Primăria Sibiu ne arătă că poate fi un bun administrator și la nivelul țării. Situația politică din ultimii ani i-a deschis calea către politica națională. Candidatura la Președinția României a venit firesc, având în vedere contextul politic existent. A avut o relație bună cu Crin Antonescu și este apreciat de liberali. Candidatura sa la Președinție nu a fost un obiectiv pentru Klaus Iohannis, dar evoluția lucrurilor l-a adus în această poziție. Eu cred că are șanse reale la Președinție. Ca urmare a investițiilor pe care le derulăm în țară, am avut ocazia să stau de vorbă cu mulți oameni, iar reacțiile sunt pozitive. Ceea ce a realizat pentru Sibiu este preluat drept model și pentru alte orașe din țară. Klaus Iohannis este apreciat pentru ceea ce a făcut pentru Sibiu, iar acest lucru îi conferă o imagine bună la nivel național.“ (Mircea Bulboacă, proprietarul companiei CON-A)
„Este un om care spune lucrurilor pe nume“
„Iohannis desfide convențiile, pentru că vorbește mai rar, pentru că vine din alt regn politic, de administrator, vine din lumea protestantă germană, care în cazul acesta poate fi și un avantaj. El este un om care spune lucrurilor pe nume. Omul acesta, cred, că atunci când își explică averea, neavând un exercițiu populist, demagogic, de a vorbi cu modestie despre precaritatea mijloacelor sale, așa cum de ani de zile fac toți acești politicieni care vizitează DNA-ul sau sunt vizitați de mascați. El nu face parte din această categorie. Acest om nu are uzanța scuzelor populiste.“ (Emil Hurezeanu, jurnalist)
„Klaus Iohannis va fi președintele României“
„Este o bucurie că un reprezentant al Sibiului a ajuns să candideze pentru o asemenea funcție în stat. Ținând cont că este candidatul ACL, în speță al PNL-ului, cred că este o mare cinste. Klaus Iohannis este cel mai potrivit pentru români de pe actuala scenă politică națională. Imaginea foarte bună a lui Klaus Iohannis și proiectele pe care le-a pus în practică la Sibiu sunt principalele atuuri pentru câștigarea alegerilor prezidențiale. Proiectele derulate de Klaus Iohannis în Sibiu au fost de succes. Unul dintre aceste proiecte este crearea și dezvoltarea Zonei industriale Vest. Aici, prin aportul său au fost create peste 12.000 de locuri de muncă. În urma dezvoltării acestei zone, șomajul în municipiul Sibiu este sub media națională. Un alt lucru foarte important la care și-a adus contribuția Klaus Iohannis este dezvoltarea turismului. Practic, Sibiul a devenit unul dintre centrele turistice ale României. De altfel, evenimentele culturale finanțate prin agenda culturală atrag în fiecare an numeroși turiști. Practic, evenimentele de pe agenda culturală vin să încheie un proiect amplu și de succes: Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007. Klaus Iohannis va fi președintele României!“ (Virgil Popa, viceprimarul Sibiului)
Iohannis și puterea exemplului
Klaus Iohannis este cunoscut pentru pasiunea sa pentru sport. Poate fi văzut destul de des prin Sibiu mergând cu bicicleta și practică tenisul din plăcere. „Nu am fost un adept fanatic al sporturilor, dar la un moment dat am simțit nevoia de mișcare, iar un prieten, Marius Vecerdea, fost jucător profesionist, mi-a propus – acum patru sau cinci ani – să încerc tenisul. Așa m-am apucat de tenis și, de atunci, joc de câte ori am ocazia. Cred că joc destul de bine pentru cineva care a început acest sport la 50 de ani, dar nu mă compar cu un jucător adevărat. Joc din când în când cu acest prieten“, a mărturisit el. Ce crede fondatorul Pamira Tennis Academy despre candidatura lui Iohannis?
Mesagerul de Sibiu: Cum vezi candidatura lui Klaus Iohannis, ca și sibian, la Președinție ?
Marius Vecerdea: Ca și sibian, sunt bucuros să avem, ca un potențial președinte al României, un sibian. Cred ca Sibiul va fi administrat în continuare, în spiritul acelorași principii, pe care d-l Klaus Iohannis le-a instaurat cu atâta disciplină de mulți ani, chiar și în situația în care nu va mai fi prezent la Primăria Sibiu. Lucrurile sunt atât de bine făcute, încât vor dăinui mulți ani de acum încolo, mai ales dacă vor fi preluate de oamenii pe care Klaus Iohannis i-a obișnuit cu un astfel de concept.
Mesagerul de Sibiu: Care sunt principalele realizări și calități care îl recomandă pe Iohannis ?
Marius Vecerdea: Desigur că Sibiul, așa cum arată acum, cu modul de administrare, transparența cu care este condus, cu șomaj inexistent, cu investitorii atrași, cu evenimentele culturale și sportive, cu atragerea turiștilor, este cartea de vizită a d-lui Iohannis. Ca și calități, aș putea enumera: disciplina, respectul față de oameni și față de sine, punctualitate, angajamentul, motivația, viziunea, predictibilitatea, perseverența. Pe lângă aceste calități, mai cred ca are o putere foarte mare de concentrare, încredere în forțele proprii, iar plăcerea cu care face lucruri și cu care trăiește îl ajută să transmită oamenilor cu care interacționează încredere și respect.
Mesagerul de Sibiu: Care sunt șansele lui Iohannis de a câștiga funcția de președinte ?
Marius Vecerdea: Consider că a reușit să depășească „the tipping point“, adică acea masă critică de oameni care nu numai că sunt convinși că este președintele potrivit pentru România, dar care vor transmite mai departe și vor încerca să convingă și alți oameni să-l voteze. Indiferent de rezultatul acestor alegeri prezidențiale, cred că, doar prin această campanie, Klaus Iohannis a reușit să transmită românilor că se poate și altfel și cred că va continua să mărească cercul românilor care să înțeleagă că puterea exemplului propriu este cel mai puternic instrument de dezvoltare.