Angajați ai Terapia Cluj, blocați în Kazahstan din cauza revoltelor violente: „Suntem foarte îngrijoraţi. Nu știm nimic de ei”

30 de angajați ai Terapia Cluj sunt blocați în Kazahstan din cauza revoltelor violente antiguvernamentale. Odată cu aceștia, stă blocat și un transport de medicamente de jumătate de milion de euro.

Terapia Cluj are un transport de medicamente în valoare de jumătate de milion de euro blocat în Kazahstan, unde au izbucnit proteste violente în ultimele zile, scrie zf.ro.

CEO-ul firmei, Dragoș Damian, spune pentru sursa citată că 30 de angajați ai Sun Pharma, cel care deţine Terapia, sunt blocați în Kazahstan, fără acces la internet. Nimeni nu știe nimic despre ei:

„Suntem foarte îngrijoraţi de situaţia de acolo, avem o reprezentanţă de 30 de colegi despre care nu ştim nimic, toate comunicaţiile sunt secerate. Cifra de afaceri este de 3 milioane de euro anual din Terapia, un transport de 0,5 milioane de euro stă în tranzit, nerecepţionat, nu ştim ce este cu el, nu ştim dacă va fi recepţionat. Revoltele au pornit de la creşterea preţului GPL, dar acolo utilităţile (motorina) sunt de la 3 la 10 ori mai mici decât în România”, a spus Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, conform zf.ro.

Dragoș Damian a mai spus ieri, 6 ianuarie, că de o zi nu a mai avut niciun contact cu echipa care se află în Kazahstan: „Totul este blocat, nu mai există internet, reţele sociale.”

Situația în Kazahstan

Cel puţin 18 membri ai forţelor de securitate kazahe au fost ucişi şi 748 răniţi în revoltele ce se desfăşoară de mai multe zile în Kazahstan, a anunţat joi seară Ministerul de Interne kazah, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit AFP. Precedentul bilanţ menţiona 13 morţi şi 353 de răniţi în rândul forţelor de ordine.

Numărul manifestanţilor arestaţi, tot potrivit Ministerului de Interne kazah, a ajuns la 2.298, faţă de circa 2.000 anunţaţi anterior.

Protestele aflate în curs în Kazahstan au început pe 2 ianuarie în oraşele Zhanaozen şi Aktau, după creşterea preţului gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit în această ţară. Ele s-au extins de atunci şi în alte oraşe, inclusiv la Almatî, şi au degenerat în revolte masive şi violenţe, jafuri şi atacuri asupra clădirilor oficiale, unele dintre acestea fiind incendiate.

Forţele de ordine au folosit inclusiv muniţie reală, zeci de manifestanţi violenţi fiind ucişi în noaptea de miercuri spre joi, conform unei declaraţii a poliţiei. Potrivit agenţiei TASS, forţele de securitate au deschis joi focul în Piaţa Republicii din Almatî, după ce au somat manifestanţii să o părăsească.

„Situaţia cea mai dificilă este la Almatî, unde elemente armate au ocupat localuri ale unui anumit număr de instituţii, organizaţii financiare şi posturi de televiziune şi le-au distrus parţial”, a declarat Ministerul de Interne kazah, adăugând că şosele şi o linie de cale ferată au fost blocate în vestul ţării.

La solicitarea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev, care a decretat starea de urgenţă în ţară, Rusia a trimis miercuri noapte paraşutişti în Kazahstan, în cadrul unei forţe comune de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), aceştia acţionând deja pe teren.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura