În weekend, poliţiştii sibieni au desfăşurat multiple activităţi specifice de prevenire și combatere a fenomenului infracțional, pe raza întregului judeţ.
111 polițiști cu atribuții pe linie de ordine publică şi poliție rutieră au desfășurat, la nivelul întregului județ, o multitudine de activităţi operative, majoritatea în interesul prevenirii prevenirea activităţilor infracţionale, asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, precum și de siguranță rutieră în mediul urban și rural, protejării fondului forestier național și, nu în ultimul rând, stopării transporturilor ilicite de material lemnos pe drumurile publice și combaterii infracționalității la regimul silvic.
Activităţile în aceste domenii s-au concretizat prin controalele efectuate la 54 societăţi comerciale şi prin verificarea a peste 380 de autovehicule. De asemenea, au fost legitimate 607 persoane.
În urma neregulilor constatate au fost aplicate 149 de sancțiuni contravenționale în valoare de aprox. 50.000 de lei și constatate 8 infracțiuni, din care 6 la regimul rutier, una la regimul silvic și una de altă natură.
Polițiștii rutieri au reținut în vederea suspendării 5 permise de conducere și 7 certificate de înmatriculare.
Poliţiştii atrag atenţia cu privire la „sănătatea” respectării legalităţii în toate domeniile, comiterea de fapte ilicite putând fi păguboasă din punct de vedere contravenţional, iar din punct de vedere penal astfel de fapte putând însemna atentate la propria libertate.
Exemple semnificative:
La data de 21 august, în jurul orei 2350, un polițist sibian, aflat în timpul liber, și-a sesizat colegii din cadrul Secției nr.1 Poliție Rurală Șelimbăr despre faptul că a observat pe partea dreapta a DJ 106 D, la marginea lizierei de pădure farurile unui autovehicul și alte fascicule de lumină, care păreau a fi o lanternă sau far.
În baza sesizării, 20 de minute mai târziu, pe DJ 106 D, polițiștii au oprit în trafic un autoturism în care au fost identificați doi bărbați (unul în vârstă de 27 de ani din Orlat, respectiv 24 de ani din Cristian), iar pe bancheta din spate au descoperit două arme de vânătoare cu glonț și muniția aferentă.
În timp ce polițiștii efectuat aceste verificări, pe lângă ei a trecut un ATV condus de un bărbat îmbrăcat în haine de camuflaj. Polițiștii au plecat în urmărirea acestuia, fiind oprit regulamentar la aprox. 200-300 m. ATV-ul era condus de un sibian în vârstă de 60 de ani. În spatele ATV-ului, într-o cutie, polițiștii au găsit o armă de vânătoare cu alice, fără a avea asupra sa muniție.
În urma verificării celor 3 autorizații de vânătoare colective tip A, polițiștii au constatat o serie de nereguli: una din autorizații era completată pentru data de 21.08.2020, iar la momentul controlului era 22.08.2020, unul dintre bărbați nu se afla trecut în cadrul partidei de vânătoare din data de 21.08.2020 organizată pe fondul AVPS Valea Ștezii din care veneau, prezentându-ne o autorizație valabilă emisa pentru fondul vecin, AV Cindrelul Gura Râului, completată în data de 21.08.2020; cel de-al treilea bărbat nu avea completată rubrica destinată pentru data vânătorii, acesta s-a deplasat în teren fără vreun alt participant la vânătoare.
Polițiștii au procedat la ridicarea armelor de vânătoare, muniției, permiselor de vânătoare permanente, carnetelor de membru vânător, precum și autorizațiile prezentate de cei 3 bărbați.
Cercetările în acest dosar au fost preluate de către specialiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Sibiu, pentru braconaj.
La data de 21 august, în urma unui apel 112, polițiștii din Dumbrăveni au depistat 4 persoane din Daneș care, cu ajutorul a căruțe, au transportat 1.71 m3 carpen, 0,78 m3 fag și 0.15 m3 gorun, provocând un prejudiciu total de aprox. 4062 de lei. Polițiștii au stabilit că materialul lemnos a fost tăiat fără drept din cantonul silvic al Primăriei Laslea. Cercetările sunt continuate pentru tăiere fără drept de arbori și furt de material lemnos.