AMINTIREA ZILEI. „Sibiu- Capitală Culturală Europeană 2007“ a debutat cu huiduieli

Cine își mai amintește de 2007, de „Sibiu – Capitală Culturală Europeană“? Orașul trăiește și azi de pe urma acelui program, chiar dacă acesta a debutat cu stângăcii, cu greșeli de organizare. În lipsa unui aparat administrativ performant, zeci de mii de sibieni au așteptat ore în șir, în Piața Mare, evenimentele programate în prima zi din 2007. Sibienii l-au fluierat pe primarul Iohannis la apariția acestuia pe scenă, după ce au îndurat ore în șir frigul și înghesuiala.

Programul „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007“ a marcat puternic dezvoltarea orașului de pe malurile Cibinului. Dincolo de evenimentele din urmă cu 16 ani, investițiile guvernamentale în refacerea piețelor din zona istorică, a clădirilor, a pieței Gării, a deschis calea turiștilor din țară și străinătate. Dintr-un oraș șters, cenușiu, „mort“ din punct de vedere cultural, Sibiul redevenea unul strălucitor, exemplu pentru întreaga țară.

Majoritatea șantierelor deschise câțiva ani pentru a întâmpina 2007 cu temele făcute au fost închise la timp. Însă cu toate eforturile de a marca intrarea României în UE și începerea Programului „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007“ cum se cuvine, lipsa profesioniștilor, a unui aparat administrativ sibian care să se ridice la înălțimea vremurilor, au făcut ca primul eveniment al anului 2007 să fie marcat de huiduieli. CINE își mai aduce aminte?

ARTICOL PUBLICAT în ianuarie 2007

Cinci ore de așteptare

Din cauza lipsei de informare, zeci de mii de sibieni au așteptat ore în șir, în Piața Mare, evenimentele programate cu ocazia lansării oficiale a programului „Sibiu – Capitală Cuturală Europeană 2007“

Sibienii au tras o palmă municipalității la deschiderea oficială a programului „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007“. Mii de oameni l-au fluierat pe primarul Iohannis la apariția acestuia pe scenă, după ce au îndurat ore în șir frigul și înghesuiala din Piața Mare, în așteptarea vreunui eveniment. Din lipsă de informare, au luat cu asalt centrul orașului încă de la orele 18, deși, conform programului, prima acțiune programată aici urma să aibă loc abia la ora 23. Cei strînși în Piață au vrut să se bucure împreună cu organizatorii că trăiesc într-o capitală culturală, fără să știe că, pînă aproape de miezul nopții, „felicitările, masa și dansul“ erau rezervate în general personalităților.

Spre Piața Mare

Mii de turiști veniți din țară și străinătate, alături de zeci de mii de sibieni, au pornit spre Piața Mare a orașului încă de la orele 18. Mulți au urmărit încă de dimineață buletinele de știri ale televiziunilor naționale, care abundau în vești despre Sibiu. Așa au aflat că programul oficial debutează la ora 17, cu deschiderea Bibliotecii Astra. Că la 18,30 are loc un concert de jazz la Casa de Cultură a Sindicatelor și concertul Filarmonicii Națiunilor Unite, de la Sala Thalia. Se gândeau că organizatorii le vor oferi totuși ceva spectacole pe scena amplasată în centru. Încet-încet, Piața Mare avea să se umple.

Înghesuială

Două ore mai târziu, la câțiva zeci de metri de scenă nu mai puteai arunca un ac. Nimeni nu părea să știe exact ce se va întâmpla. Tineri și bătrâni, părinți cu copii în brațe sau pe umeri, așteptau concertul lui Chris Norman. Care urma să înceapă abia 5 ore mai târziu. Cineva văzuse la televizor că în jurul orei 19 va veni președintele Băsescu și va adresa mulțimii câteva cuvinte. Vestea s-a răspândit cu repeziciune. Fiecare încerca să-și găsească un loc cât mai bun. Ca să se mai încălzească, oamenii au început să-și miște picioarele pe acorduri hip-hop, venite dinspre scena modestă din fața lor.

Repetenți la promovare

Trecuse deja de ora 20, iar președintele întârzia să apară. Cineva scoate din buzunar un program scos la imprimantă. Îl arată celor din jur. Spune că l-a luat de pe site-ul oficial al programului, www.sibiu2007.ro. Nici un cuvânt despre vreun discurs oficial. Trei familii, sosite în piață cu copiii în brațe, nu mai fac față înghesuielii și decid să plece acasă. „Ia uite. În program scrie că Smokie cântă abia la 12. Ce naiba să facem până atunci în înghesuiala asta? Nu mai stăm cu copiii în frig. Mergem acasă“, hotărăște unul dintre tați.

Primele huiduieli

În Piață, numărul nemulțumiților crește rapid. În pauzele dintre piese se aud huiduieli. Starea de nervozitate a fost observată și de reporterii care transmiteau în direct secvențe din piață. Cei de la sonorizare cresc volumul și schimbă muzica. Pun piese antrenante cântate de Zdob și Zdub. Asistența se înviorează. Nu mai e timp de fluierături, întrucât piesele curg aproape fără pauză între ele. Încă o oră trece pe nesimțite. Este deja 21,30, iar oamenii așteaptă spectacolul „Noaptea Cometelor“, produs de Groupe F. Nu știu însă că va avea loc tocmai în partea opusă, pe scena ridicată special pentru acest eveniment, înspre Turnul Sfatului.

Iohannis, pe scenă

Așteptarea devine din ce în ce mai grea. Era trecut bine de 22,30 când primele personalități invitate la eveniment încep să populeze tribuna oficială. Veneau de la doi pași, de la restaurantul hotelului Împăratul Romanilor, unde a avut loc un dineu oficial. În scurt timp, în piață avea să-și facă apariția și președintele Băsescu, însoțit de primarul Klaus Johannis. Edilul șef al Sibiului urcă primul pe scenă. Supărați că au așteptat ore în șir, într-o banală discotecă în aer liber, în loc să-l aplaude, mii de oameni au huiduit și au fluierat, amendând erorile de organizare. Oarecum surprins, Iohannis a ținut un discurs scurt, fără să uite să-și ceară scuze.

Discurs electrizant

Încălziți de cuvintele primarului, oamenii l-au întâmpinat cu bucurie pe Băsescu. Discursul acestuia, în care le-a mulțumit sibienilor că i-au oferit ocazia să fie președintele românilor în momentul aderării, a mers direct la țintă. Oamenii s-au calmat, iar spectacolul putea să înceapă. Chiar dacă, între timp, din cer a început să cadă o ploaie sâcâitoare. Groupe F și-a început prestația, iar cei care s-au înghesuit ore în șir la scena dinspre strada Nicolae Bălcescu s-au întors cu 180 de grade. Din „cei mai în față“, aveau să devină ultimii.

La înălțime

Atât Groupe F, cât și Chris Norman și trupa sa au fost la înălțime. Spectacolele au fost gustate din plin de zecile de mii de oameni din piață, care n-au vrut să piardă nimic, deși ploaia se întețise. Târziu în noapte, în jurul orei 1,45, a început și mult așteptatul foc de artificii. Douăzeci de minute mai târziu, obosiți și uzi, dar mulțumiți de ceea ce au văzut, oamenii au plecat spre case. Au uitat complet de greșelile de organizare, de faptul că ore în șir nimeni nu a urcat pe scenă să le spună ceva despre program, despre „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007“, ori despre stelele căzătoare promise de Groupe F.

Greșeli de organizare

Numărul mare de sibieni prezenți în piață, luni, în ziua deschiderii oficiale a programului „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007“ i-a luat prin surprindere până și pe organizatori. Nimeni n-a bănuit că piața se va umple după amiază, în timp ce evenimentele programate începând cu ora 17 se desfășurau în alte părți, unele fiind și cu acces limitat. S-a făcut simțită lipsa unui „maestru de ceremonii“, un prezentator care să urce pe scenă și să le explice oamenilor ce acțiuni vor avea loc și la ce oră. Pentru că, înainte de toate, s-a observat că promovarea deschiderii oficiale a programului nu a ajuns unde trebuie. Iar bucuria a fost la un pas să se transforme în deziluzie.“ (M. S., ianuarie 2007)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*