Amenzi de peste 5 milioane de lei pentru șoferii sibieni

Șoferii sibieni și-au ușurat buzunarele cu aproape cinci milioane și jumătate de lei, în primele opt luni ale acestui an, în contul celor 27.000 de amenzi aplicate de polițiștii de la Rutieră.

În primele 8 luni ale anului, nu mai puțin de 7.262 șoferi au fost amendați pentru viteză neregulamentară

Topul plătitorilor de amenzi este condus detașat de vitezomani, cei care conduc fără centură de siguranță sau cei care nu respectă și nu acordă prioritate pietonilor. „În primele 8 luni ale anului 2018, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, s-au înregistrat un total de 26.888 contravenții constatate, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de 5.337.090 lei. Dominante au fost cele pentru viteză – 7.262, centuri – 4.729, indisciplină pietoni – 1.522 și defecțiuni tehnice – 1.897“, ne-a declarat agentul șef adjunct Elena Welter, din cadrul Compartimentului de Relații Publice al IPJ Sibiu.

Permise și certificate de înmatriculare reținute

Aceeași statistică a polițiștilor de la Rutieră arată că, până la sfârșitul lunii august 2018, au fost săvârșite 632 de infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe pentru conducere fără permis, conducerea unui autoturism neînmatriculat sau sub influența băuturilor alcoolice. În timp ce scriau amenzi, polițiștii din trafic au decis și reținerea a peste 2.300 de permise de conducere, cele mai multe dintre acestea – respectiv 1.060 – pentru depășiri neregulamentare. Topul ridicărilor de permise îi are pe locul 2 pe cei care nu au acordat prioritate pietonilor (322 cazuri), precum și celor care s-au urcat băuți la volan (275 cazuri) sau au depășit normele de viteză regulamentare (250 cazuri).

Nici certificatele de înmatriculare ale autoturismelor nu au rămas neverificate. Au fost retrase un număr de 779 de astfel de documente, cele mai multe datorate lipsei RCA, lipsei ITP-ului sau defecțiunilor tehnice.

De ochii vigilenți ai agenților de la circulație n-au scăpat nici conducătorii de autovehicule destinate transportului public. Au primit și plătit sancțiuni 538 de șoferi de taxi, 1.819 șoferi care transportau marfă și alți 191 care transportau persoane.

Mai repede, mai ieftin

Singura veste bună primită de șoferii amendați a venit tot la sfârșit de august, când Ministerul Administrației și Internelor a anunțat că toate amenzile contravenționale pot fi achitate la jumătate din contravaloarea lor în termen de 15 zile de la data înfăptuirii infracțiunii, în loc de 48 de ore, cum se întâmpla până atunci. „Cu alte cuvinte, dacă agentul constatator vă aplică o amendă de 200 de lei, iar minimul prevăzut de lege este 100 de lei, dvs. veți putea achita în termen de 15 zile calendaristice doar 50 de lei“, se precizează pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române. Mai mult, pentru eliminarea oricărui tip de suspiciune și orice schimb de bani între cetățean și polițist, amenda nu va mai fi niciodată achitată agentului constatator din trafic, ci în punctele special amenajate, precum oficiile poștale.


Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura