După protestul de la Bucureşti, unde au participat reprezentanţi din toate judeţele ţării, a venit rândul poştaşilor din Sibiu să picheteze sediul Prefecturii. „De-a lungul anilor, conducerea a fost schimbată de mai multe ori pe criterii politice şi nu am mai avut nici o continuitate. Am pierdut piaţa, pentru că sunt peste 1.000 de firme private care fac curierat pe întreg teritoriul ţării. Mai mult decât atât, s-a pornit o adevărată vânătoare pentru intimidarea angajaţilor“, acuză liderul sindical Remus Helju.
Tăieri pe linie
Cei 25 de sindicalişti au ales să protesteze înaintea începerii orelor de program, de teamă să nu fie puşi pe lista disponibilizaţilor. Ei sunt nemulţumiţi mai ales de faptul că au fost anunţate reduceri salariale. În plus, mai multe oficii ar putea fi închise. „Neoficial, la Sibiu, din nouă oficii poştale, sunt vizate să rămână doar trei. De asemenea, în mediul rural se doreşte să rămână un singur om, iar soluţia nu este desfiinţarea de oficii poştale“, susţine Helju. Cea mai dificilă situaţie se întâlneşten mediul rural, acolo unde poştaşii merg pe jos, în fiecare zi, cu greutăţi de câte 30 kg. Poştaşii au înaintat un memoriu prefectului Ovidiu Sitterli, pe care acesta să-l transmită mai departe Guvernului.
Sitterli verifică doleanţele poştaşilor
Pe de altă parte, directorul Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) SA a înaintat prefectului judeţului Sibiu o adresă prin care susţine că liderii de sindicat nu fac decât să dezinformeze şi să manipuleze oamenii, iar manifestările au la bază doar „zvonuri şi speculaţii“. Remus Helju susţine însă contrariul, cu un document datat 7 ianuarie 2013, în care directorul general Ion Semeeianu cerea acordul sindicatului pentru modificarea unor articole din contractul colectiv de muncă, în sensul diminuării unor drepturi de personal. Două zile mai târziu, conducerea a transmis o adresă prin care a cerut sindicatului analiza pentru diminuarea numărului de tichete de masă şi informa despre intenţia de a concedia în cursul anului 2013 un număr de 1.800 de angajaţi din mediul urban. Sitterli a solicitat verificarea aspectelor semnalate şi un punct de vedere suplimentar de la reprezentanţi CNPR SA. Potrivit liderului de sindicat, de-a lungul anilor, numărul factorilor poştali din judeţul Sibiu s-a redus de la 800 la aproximativ 430 de angajaţi, dintre care 410 sunt în sindicat.
Remus HELJU | lider sindical
„Au vrut să vină mult mai mulţi la protest, însă am obţinut autorizaţie pentru 50 de persoane. Legal, asta e tot ce putem face, pentru că atâta timp cât contractului colectiv de muncă este în vigoare, nu putem intra în grevă. Situaţia este însă la pământ. Factorii poştali fac chetă ca să cumpere hârtie să dea chitanţe la oameni.“
O cumpără ungurii?
Compania ungară de stat Magyar Posta a anunţat că este interesată să cumpere Poşta Română şi va decide în privinţa unei posibile investiţii în funcţie de oportunităţile şi condiţiile privatizării. Ministerul pentru Societatea Informaţională a publicat luni anunţul de privatizare, prin care va fi vândută o participaţie de 51%. Ofertele vor fi deschise la 11 aprilie.