Unii dintre semenii noștri continuă să fie certați cu bunul simț și par lipsiți de orice responsabilitate civicǎ. Mai mult, îi deranjează pe ceilalți care au respect fațǎ de mediu și sănătate.
Cel mai recent episod s-a petrecut săptămâna trecută, când un „întreprinzător“ din Șelimbăr a găsit de cuviință să abandoneze deșeuri rezultate în urma unor lucrǎri de amenajări interioare la un imobil pe marginea drumului județen 106 Sibiu – Agnita. Folosind o autoutilitară, în seara de 16 aprilie, acesta a aruncat nu mai puțin de 400 kg de moloz și alte deșeuri în zona Dealul Dăii.
După faptă și răsplată
Când credea că a scăpat nevăzut și nepedepit de autorități, comisarii Gărzii de Mediu Sibiu erau pe urmele lui. În urma verificărilor făcute, comisarii sibieni l-au descoperit și identificat, iar făptașul a recunoscut că a abandonat deșeurile într-un loc interzis. Pentru încălcarea legii, bărbatul a primit o amendă de 2.000 de lei. „Vreau să mulțumesc celor care ne ajută în astfel de cazuri și sperăm ca acestǎ practicǎ ilegalǎ – abandonarea deșeurilor – să fie cât mai rar constatatǎ. Este foarte important ca sibienii să dea dovadǎ de simț civic și responsabilitate fațǎ de mediul înconjurător“, ne-a declarat Constantin Dragomir, comisar șef al Gǎrzii de Mediu Sibiu. În plus, contravenientul și-a ridicat molozul abandonat și l-a transportat la depozitul de deşeuri autorizat din comuna Cristian, unde costul a fost aproape infim față de amenda primită.
Calea legală, cea mai bună de urmat
Comisarii sibieni speră ca numărul acestor situații să se reducă, iar comunitatea sibiană să devină un partener în viitor pentru Garda de Mediu în ceea ce privește promovarea unui climat sănătos și combaterea unor comportamente neprietenoase cu mediul. Totuși, cei care vor încălca legea prin abandonarea deşeurilor riscă amenzi de la 1.000 de lei pânǎ la 40.000 de lei (persoane fizice/persoane juridice), iar dacă nu vor respecta şi îndeplini la termen măsurile impuse în urma încheierii actului de control, sancțiunile legale sunt cuprinse între 50.000 de lei și 100.000 de lei, potrivit OUG 195/2005 privind protecția mediului. În total, Garda de Mediu Sibiu a aplicat, în acest an, amenzi în cuantum total de peste 200.000 de lei.
Zone „sensibile“
În general, municipiul Sibiu și județul pot fi considerate zone curate din punct de vedere al stǎrii de salubritate, însă existǎ câteva locuri „sensibile“ și poate chiar „tradiționale”, din păcate, în care sibienii continuă să abandoneze diferite tipuri de deșeuri. Este vorba despre ieșirea dinspre Sibiu spre Agnita (DJ 106) și malurile râului Cibin, în zonele Turnișor și Gușterița. „Deşi sunt desfăşurate constant acțiuni de control privind starea de salubrizare a întregului județ, ȋncǎ mai sunt identificate practici ilegale privind depozitarea necontrolatǎ a deşeurilor. Totuși, față de anii trecuți, situația s-a îmbunătățit, responsabilitea sibienilor fațǎ mediu a crescut considerabil“, conchide Dragomir.
Cosmin PAL
cp@mesageruldesibiu.ro