Amendă usturătoare pentru exploatarea ilicită a lemnului pe Valea Moașei

Comisarii Gărzii de Mediu Sibiu au sistat activitatea unui operator economic din domeniul forestier, care nu avea autorizație de mediu. Mai mult, firma a primit o amendă totală de 68.000 de lei. Societatea exploata masă lemnoasă din zona Moașa Sebeșului. Este una dintre cele mai mari amenzi acordate, în acest an, în județul Sibiu.

Firma respectivă desfăşoară lucrări de exploatare forestieră în baza autorizaţiei de exploatare emisă de Ocolul Silvic Avrig, din subordinea Direcției Silvice Sibiu. Lucrările de exploatare în parchetul de pădure în cauză sunt realizate în regim propriu. Suprafaţa totală de exploatat este de 28,4 ha, pentru un volum brut de 992,00 mc, respectiv 807 arbori pe picior.

„Operatorul economic verificat deţine certificatul de atestare/reatestare pentru un volum anual brut autorizat de 4.000 mc lemn pe picior. Totuși, activitatea de exploatare forestieră se desfășoară în baza autorizației de mediu conform prevederilor OMMDD 1798/2007-procedură, autorizația de exploatare emisă de Ocolul Silvic din raza de competență nefiind acoperitoare în sensul demarării lucrărilor în parchet“, a explicat Constantin Dragomir, comisarul șef al Gărzii de Mediu Sibiu.

img-20160923-wa0005

Buștenii, trași cu TAF-ul prin pârâu

Pentru efectuarea lucrărilor de exploatare forestieră, operatorul economic nu deţine autorizaţie de mediu şi nu are depusă solicitare de obţinere a autorizaţiei de mediu înregistrată la Agenția pentru Protectia Mediului Sibiu. „Astfel, la data de 14 septembrie s-a constatat faptul că în locaţia sus-menţionată se desfăşura activitate de exploatare masă lemnoasă şi se efectuau şi operaţii de scos apropiat a materialului lemnos extras, cu depozitare la rampa primară în suprafaţă de 500 mp. La inspecţia în teren, s-au constatat neconformităţi în ceea ce priveşte modul de scos apropiat al materialului lemnos. Acesta este tras/scos la drum auto prin cursul de apă al pârâului/văii Moaşa Sebeşului, cu TAF, nefiind amenajate/construite poduri/podeţe peste albie. De asemenea, au fost constatate aspecte negative în ceea ce priveşte prezenţa/depozitarea resturilor de exploatare în cursul de apă al Văii Moaşa Sebeşului, fiind identificate zone cu obstrucţie a acestui curs de apă, ce prezintă un potenţial pericol în caz de viituri sau ape mari pentru zonele din aval. De asemenea, au fost constatate neconformităţi în ceea ce priveşte depozitarea/stocarea temporară a lubrifianţilor şi carburanţilor utilizaţi în activitatea de exploatare forestieră, aceştia sunt depozitaţi în recipienţi direct pe sol, nefiind depozitaţi în condiţii de siguranţă, fiind identificate şi pete produs petrolier direct pe sol“, este poziția comisarilor de mediu sibieni.

img-20160923-wa0006

Totodată, aceștia au menționat că societatea nu se află la primul control. În 2014, ea a mai fost sancţionată contravenţional pentru încălcarea legislației privind pescuitul și acvacultura, respectiv pentru scosul materialului lemnos prin albie.

img-20160923-wa0000

Sancţiuni

Pentru desfăşurarea activităţilor de exploatare, fără autorizaţie de mediu, firma a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 60.000 lei și activitatea ei a fost suspendată până la obţinerea actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului. Încă 8.000 de lei vor trebui să achite contravenienții pentru transportul lemnului prin albia pârâului.

img-20160923-wa0001

Obligați să facă curățenie

Totodată, inspectorii de mediu sibieni au impus o serie de alte măsuri pentru societatea amendată. Primele dintre acestea interzic scosul apropiat al materialului lemnos prin cursurile naturale de apă și desfăşurarea de către operatorul economic a activităţilor de exploatare forestieră, până la obţinerea actului de reglementare emis de APM Sibiu. De asemenea, până pe 7 octombrie, firma trebuie să se ocupe de curăţirea albiei Văii Moaşa Sebeşului de resturile de exploatare, precum şi interzicerea depozitării temporare a acestora în albia majoră a cursului de apă. O altă măsură se leagă de „depozitarea în condiţii de sigurantă a lubrifianţilor, carburanţilor utilizaţi la utilajele de exploatare şi a mijloacelor auto, în conformitate cu prevederile HG nr. 235/2007, precum şi curăţirea/igienizarea terenului din zona limitrofă vagonului de dormit din proximitatea rampei primare“. Nerespectarea termenelor şi măsurilor impuse va atrage noi sancțiuni.

img-20160923-wa0002

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura