Noua hală a Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Sibiu va fi gata în luna mai şi va dispune de o parcare pentru 18 autospeciale şi o spălătorie. Întreaga investiţie se ridică la peste 2,5 milioane de lei, bani proveniţi de la Consiliul Judeţean.
Lucrările la noul garaj sunt gata în proporţie de 95 la sută, în condiţiile în care constructorul a solicitat o derogare a termenului de finalizare cu 30 de zile, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. „Pe 9 mai expiră termenul de finalizare a lucrărilor la obiectivul garaj, toată lumea este de părere că la acea dată lucrările vor fi gata. În prezent, lucrările sunt finalizate în proprorţie de peste 95-96 la sută, mai sunt câteva bucăţi de acoperit cu tablă, iar înăuntru mai bine de jumătate este deja finalizat. În interior a mers puţin mai greu, pentru că nu au putut pune termoizolaţia şi peretele de rigips până nu a fost acoperit, pentru că exista riscul să plouă şi să ude totul înăuntru“, explică Ovidiu Luca, managerul SAJ Sibiu. Lucrările au demarat în luna octombrie a anului trecut, după ce s-a stabilit, în urma expertizei tehnice şi a unui studiu de fezabilitate, că vechiu garaj nu mai era funcţional. Valoarea investiţiei se ridică la peste 2.652.000 de lei bani asiguraţi de Consiliul Local, lucrările fiind executate de grupul Sinecom SRL.
Spălătorie proprie şi parcare
Hala va dispune şi de o spălătorie auto. „Până acum nu exista o spălătorie, am avut contract cu o spălătorie şi acolo spălam maşinile, era vorba de exterior. Acum vor avea o spălătorie unde încap două maşini odată“, precizează Luca. Pe lângă boxa de igienizare exterioare şi interioară a autospecialelor, noua hală va avea o capacitate de peste 600 metri pătraţi cu locuri de parcare pentru 14 ambulanţe şi 6 maşini. În prezent, SAJ Sibiu dispune de 24 de maşini de urgenţă şi patru ambulanţe de consultanţă la domiciliu, dintre care doar una se află la Sibiu, restul fiind la Mediaş, Agnita şi Sălişte.
Dotare veche
Parcul auto de la Sibiu a fost reînnoit ultima dată la sfârşitul anului 2011, cu patru ambulanţe noi primite de la Ministerul Sănătăţii. Au fost repartizate atunci Sibiului o ambulanţă de tip C şi trei autospeciale de tip B, dintre care două cu tracţiune integrală. „Pe normativ, maşina trebuie să circule 24 din 24, dacă maşinile ar fi în permanenţă înnoite s-au putea lucra aşa, dar noi avem şi maşini din 2001, iar norma de casare este la 6 ani, deci nu este zi în care să nu avem o maşină în service“, recunoaşte Luca.