Ambasadorul Chinei, în vizită la Avrig

   Excelenţa Sa, dl. Xu Feihong, Ambasadorul Republicii Populare Chineze la București,  a efectuat miercuri o vizită oficială în oraşul Avrig. Înaltul oaspete a fost însoţit de soţia Domniei sale, dar şi de dl. Wang Bo, CEO ZTE Romania, şi dl. Chen Yu, reprezentant al Băncii de Dezvoltare a Chinei în România.
La Avrig, oaspIMG_9109eţii chinezi au fost primiţi de primarul Arnold Klingeis, viceprimarul Daniel Cermonea şi d-na Eleonora Scarlet, director general al firmei SC Hape Manufactur SRL. Invitaţi la întâlnirea cu reprezentanţii chinezi au fost şi reprezentanţi ai Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, respectiv prof. univ. dr. Valentin Petrescu, prodecan pe activităţi studenţeşti în cadrul Facultăţii de Inginerie a ULBS, şi conf. univ. dr. Angela Bănăduc, decan al Facultăţii de Ştiinţe din cadrul ULBS.
După ce le-a urat bun-venit oaspeţilor chinezi, primarul Arnold Klingeis le-a prezentat programul Smart Region, întocmit de municipalitatea avrigeană. „Mă bucur că am ocazia să prezint în faţa dumneavoastră un program atât de important, pe care l-am prezentat şi în alte oraşe din China. Am avut norocul şi şansa ca iniţiativa noastră să fie promovată în cadrul bilateral economico-ştiinţific între România şi China şi, prin diferite programe guvernamentale, am fost invitat să vizitez peste 12 oraşe din China, unde am vorbit despre Programul SMART al oraşului Avrig”, a spus edilul
„Avrigul, acum 30-35 de ani, a fost un important centru pentru economie, pentru industrie. Aveam un departament pentru industria de echipamente agricole, dar şi pentru armament şi pentru echipamente militare. Pe această platformă au muncit peste 12.000 de specialişti care au fost aduşi din diferite colţuri ale ţării, iar Avrigul a fost un centru în care emigrau oameni din multe alte oraşe şi satIMG_9071e ale judeţului, lucru care s-a «prăbuşit». Mai sunt foarte puţine locuri de muncă pe platformă, ceea ce înseamnă că autoritatea locală trebuie să definească un nou viitor prin care un alt tip de industrie să fie atrasă pentru oraşul Avrig şi să redevenim un centru pentru inovaţie şi industrie. Spun că mândrie că această comunitate pe care o reprezint este o comunitate de specialişti, de oameni valoroşi, care a reuşit să creeze produse care au ajuns în toate colţurile lumii. Este misiunea mea, împreună cu domnul viceprimar şi Consiliul Local, să definim o nouă directivă pentru a atrage investitori şi a crea noi locuri de muncă. Programul SMART, pe care l-am intitulat «Comunităţi SMART», ca accelerator în domeniul inovativ este iniţiativa pe care o să v-o prezint”, a continuat edilul.
Primarul Arnold Klingeis a vorbit apoi despre legătura strânsă dintre Avrig şi China. „În 2011, a fost semnat primul protocol cu CAST – Asociaţia Inginerilor din China. Iar de atunci, peste 20 de delegaţii din China au vizitat oraşul nostru. Eu, personal, am fost de cinci ori în China şi am văzut acolo proiecte foarte, foarte interesate, iar programul nostru cred că se înscrie în linia acestor programe şi creează un context optim de colDSC00460aborare. Proiectul vizează crearea de circuite locale prin care resursele locale să fie utilizate într-un circuit integrat, să creeze locuri de muncă şi să valorifice, în primul rând, deşeurile care, în momentul de faţă, nu produc o valoare adăugată. Un fenomen cu care se confruntă România la ora actuală este migraţia forţei de muncă spre aglomerările urbane sau chiar spre Vestul european. Astfel, mare parte a populaţiei părăseşte comunităţile mai mici. Noi trebuie să găsim soluţii ca aceşti oameni să nu mai părăsească comunitatea noastră, să rămână activă aici, pentru a produce o valoare economică la nivelul acelor comunităţi. Asupra acestui fapt vrem să ne concentrăm noi cu programul nostru şi să oferim perspective familiilor tinere, ca să nu mai plece spre oraşele mari sau spre alte ţări ale Uniunii Europene”.
La rândul său, d-na Eleonora Scarlet, directorul general Hape Manufactur SRL, a prezentat una dintre cele mai importante investiţii actuale din Avrig, care este, de asemenea, în strânsă legătură cu China. „Grupul Hape are o existenţă de 30 de ani, anul viitor vom avea jubileul, iar de 20 de ani este în China,IMG_9104 în Ningbo, unde are cea mai mare unitate de producţie, cu un grup de subcontractori, dând de lucru pentru aproape 10.000 de oameni în total. Hape este un model de reuşită care a îmbinat inovaţia şi rigurozitatea germană cu tenacitatea şi răbdarea chinezească. De şase ani suntem funizorul nr. 1 pentru Ikea, la nivel mondial, şi nu se putea realiza acest lucru fără unitatea din Ningbo. Acum suntem în faţa unei noi provocări, de a organiza în Europa, în România şi în Avrig, o nouă unitate de producţie, pentru a aproviziona în condiţii logistice mai bune piaţa din Europa şi America cu produse fabricate în România şi China. Suntem de doi ani în Avrig. Am început deja să producem jucării textile într-o secţie micuţă şi pregătim demararea producţiei de jucării de lemn într-o altă secţie, sperănd că primul container cu jucării va putea fi exportat în luna septembrie”.
Excelenţa Sa, dl. Xu Feihong, Ambasadorul Republicii Populare Chineze la București, şi-a afirmat simpatia pentru orașul care i-a fost reşedinţă de vară baronului Samuel von Brukenthal. „Mă bucur foarte mult pentru această vizită în Avrig. M-aţi întrebat dacă am mai vizitat un aşa orăşel în România. Este un oraş mic, cu populaţia mică, dar din punctul de vedere al colabărării cu China, este un oraş mare. Delegaţiile chineze care au fost aici au fost încântate, iar Hape are o relaţie foarte strânsă cu cu partenerii chinezi. Avrigul a fost un oraş important din punct de vedere economic. Şi dl. primar a propus un concept pentru un oraş «verde», care reprezintă şi o direcție de cercetare în România. Am convingerea că acest proiect are un viitor luminos. Vă asigur că ambasada Chinei va sprijini relaţia dintre Avrig şi China în continuare”, a declarat dl. Feihong.
Wang Bo, CEO ZTE Romania, a lăudat programul SMART derulat de Avrig. „Este o mare onoare pentru mine să particip la această întâlnire. Vreau să laud acest program. Sunt emoţionat şi simt că este şi o misiune. Acest domeniu, Smart City, acoperă foarte multe domenii. Şi mă bucur că Primăria oraşului Avrig are deja un plan clar în această direcţie. Am ascultat cu mare atenţie prezentarea dumneavoastră, domnule primar. În anul 2012, ZTE a înfiinţat un institut de cercetare Smart City în Ningbo. Este o măsură mică a noastră în acest domeniu. Putem afirma că firma ZTE este o avangardă în Smart City. În China avem o colaborare cu 110 oraşe. Firma noastră activează în domeniul IT&C. Văd că în programul dvs. schimbul de informaţii şi transmiterea datelor ocupă un rol essenţial. Firma noastră este specializată tocmai în acest domeniu. Din experienţă, ştim că nu este uşoară realizarea unui astfel de program. Suntem interesaţi să colaborăm cu autorităţile din ţările europene pentru acest program. Dorim ca în viitor să putem discuta şi cu departmamentul de planificare din Primărie, pentru a putea găsi o directivă comună”, a afirmat dl. Bo.
La rândul său, dl. Chen Yu, reprezentant al Băncii de Dezvoltare a Chinei în România, şi-a afirmat sprijinul pentru proiectul energetic dezvoltat de Avrig. „Banca de Dezvoltare a Chinei este cea mai mare instituţie de finanţare şi dezvoltare din străinătate. Am intrat în România din 2007, iar acum am acordat 110 miliarde de euro în România. Acest împrumut este împărţit între domeniile energii noi, comunicaţii şi comunicare. Avem o dorinţă puternică de a continua sprijinul financiar în domeniul Smart City, forestier şi agricol. Putem oferi sprijin financiar pentru Smart City, pentru Hape şi pentru crearea de noi locuri de muncă. Obiectivul nostru este de a promova colaborarea dintre firmele chinezeşti şi cele din România”, a conchis dl. Yu.
După discuţiile purtate la Primăria Avrig, oaspeţii au vizitat secţia de producţie din Avrig a SC Hape Manufactur.

Primăria Avrig

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*