Ambasadorul Austriei și Helmuth Duckadam inaugurează Hotelul de Gheață și simpozionul de sculptură în gheață de la Bâlea Lac

Festivitatea anuală de inaugurare oficială a complexului de gheață de la Bâlea Lac, ce include Hotelul de Gheaţă, Restaurantul „Ferdinand I al României”, Biserica de Gheață, satelitul de igluuri și Winter Park-ul Bâlea Lac, va avea loc mâine, 18 februarie.

Cu acest prilej, va fi deschis și primul simpozion de sculptură în gheață din România.

Invitații de onoare ai evenimentului sunt ES Isabel Rauscher, ambasadorul Austriei în România, și fostul sportiv Helmuth Duckadam, celebrul portar al echipei Steaua Bucureşti, câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni în anul 1986.

Simpozionul de sculptură în gheaţă, care se va desfășura în perioada 18-28 februarie, va fi coordonat de sculptorul Eugen Petri. Artistul a realizat și sculpturile din interiorul Hotelului de Gheață, al Bisericii de gheață şi al igluurilor. Invitații speciali ai simpozionului sunt sculptorii Jiang Chu din China, și Kevin Roscoe din SUA.

Eugen Petri s-a născut la Sibiu, pe 7 ianuarie 1958. Este absolvent al Academiei de Arte din București, secția Sculptură, promotia 1989. a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România în 1991, apoi membru al Societății Regale Britanice a Sculptorilor, din februarie 2007, și membru al Asociației „6 Dorobanți” din București, din 2009. A fost coordonator  al Simpozionului Internațional de sculptură monumentală Caransebeș (România), din anul 2010 până în prezent. De asemenea, a fost coordonator al Simpozionului Internațional de Sculptură de la Bușteni, în anul 2016; Consultant tehnic și artisti al Simpozionului Internațional “Nica Petre” – Brăila – din anul 2015 până în prezent; Coodonator și organizator al Simpozionului Internațional de sculptură Rawabi Palestina, 2014. Din 1993 până în present, a activat ca profesor la Colegiul de Artă Ploiești. Sculpturile sale fac parte din colecții particulare, în Germania, Italia, Danemarca, Franța, Suedia, Finlanda, Elveția, SUA, România, Ucraina, Grecia, Israel, Rusia și Argentina. De-a lungul carierei, Petri a obținut numeroase premii, printre care Premiul „Artists Choice Woodcarving Competition”, Breckenridge Colorado – SUA (1999); Premiul special al Fundației  „Mihai Viteazul”, Brebu – România (2002); Medalia de argint –fundația „Der Dreiter Strasse” Hamburg – Germania (2004); Bursa Bian Mercer Trust UK – în Pietrasanta Italia septembrie – decembrie 2008 și Marele Premiu „Constantin Brâncuși” pentru sculptură – NiramArt-Madrid Spania (2010).

Jiang Chu

Jiang Chu s-a născut pe 11 iunie 1978, în China. A absolvit Institutul de Arte Frumoase Guangzhou, din China, secția Sculptură, în anul 2001. Activează în cadrul Institutului de Sculptură din provincia Shaanxi și este membru de marcă al Asociației sculptorilor din China. După ce s-a remarcat, în țara natală, expunând mai multe lucrări, foarte apreciate de public și de critici, din 2004, în anul 2008 a participat la primul simpozion internațional de sculptură în piatră, cu lucrarea „Peisaj”, în Lituania, apoi în Alanya, Turcia, în 2008 și în 2009. În anul 2010 a participat la Simpozionul internațional de sculptură în piatră de la luleburgaz, Turcia, la Simpozionul internațional de sculptură în lemn de la Berlin (Germania); la Simpozionul internațional de sculptură în lemn din Italia; la Simpozionul internațional de sculptură de piatră de la Penza (Rusia) și la Simpozionul internațional de sculptură în piatră de la Mersin (Turcia). Anul următor a participat la  Simpozionul internațional de sculptură în piatră de la Izmir (Turcia); la Simpozionul internațional de sculptură în piatră de la Kartal (Turcia) și la Simpozionul internațional de sculptură în piatră din Canada. În 2012 a participat la Simpozionul internațional de sculptură în piatră de la Ordu (Turcia), iar anul următor, la Simpozionul internațional de sculptură în piatră de la Maalot (Israel), la Simpozionul internațional de sculptură în piatră din Alanya (Turcia) și a avut 22 de lucrări de sculptură asiatică, expuse la Guangzhou, în China. În anul 2014 a avut prima expoziție de sculptură asiatică la Seul, în Coreea, a participat la primul concurs de sculptură pentru tineret de la Changchun, în China și la Expoziția de sculptură Lanzhou xian Beijing Qingdao, în China, unde a expus până în 2016. Tot în 2016 a fost director artistic al China xian „CZK” Simpozion internațional de sculptură. În anul 2017 a participat la Simpozionul internațional de sculptură în piatră de la Maalot (Israel), la Simpozionul internațional de sculptură în „givat” din Israel, la Simpozion internațional de sculptură din România și la Simpozionul internațional de sculptură chineză din Putian.

Kevin Roscoe

Kevin Roscoe, născut pe 12 septembrie 1960 în SUA, și-a descoperit talentul pentru sculptura în gheață în anul 1979. A deținut Cascade Crystal Ice Sculptures Inc. în Seattle, împreună cu soția sa, Stephanie, din 1991, și a fost partener în scena Fear No Ice, sculptând în întreaga lume, din 1996. Kevin se străduiește întotdeauna să perfecționeze design-urile sale unice și captivante. Ca sculptor inovator, Kevin a fost prezentat pe Good Morning America, Show-ul Charles Kuralt, Ordinary Extraordinary și în Rețeaua Alimentară. A apărut, de asemenea, în serialul „Călătorii” din seria Discovery Channel, și în rețelele locale de televiziune din Seattle.

Kevin a câștigat numeroase competiții naționale, internaționale și mondiale. A reprezentat Statele Unite în 4 dintre ultimele 6 evenimente de artă culturală la Jocurile Olimpice de iarnă. Kevin a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice din 1994, în Lillihammar, Norvegia. În 1995 a câștigat Campionatul Mondial de la Linz, Austria și, de asemenea, Campionatul Național al SUA. Kevin și colegul său de echipă, Steve Brice, au primit medalia de aur la Campionatele Mondiale din Fairbanks, Alaska, în 1997, câștigând astfel dreptul de a reprezenta Statele Unite în Jocurile Olimpice din 1998, în Nagano, Japonia. În 2009, Kevin a ajutat la conducerea unei echipe de sculptori în stabilirea cărții Guinness Book of World Records pentru cea mai înaltă sculptură de gheață, la o înălțime de peste 45 de picioare, în Santa Monica, California.

Pe măsură ce saloanele de gheață au câștigat popularitate, Kevin a creat instalații permanente în Las Vegas și Noua Zeelandă și o atracție temporară în Vancouver, BC pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2010. În ultimii 35 de ani, Kevin s-a bucurat de ocazia de a-și exprima dragostea pentru artă prin sculpturile sale superbe de gheață.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*