Când deschideți frigiderul sau cămara, v-ați gândit vreodată că ambalajele alimentelor preferate ar putea ascunde un pericol tăcut? Un studiu ne oferă motive de îngrijorare, dar și speranță că putem face alegeri mai sănătoase în viața de zi cu zi, scrie Monitorul de Cluj.
Cercetătorii de la Food Packaging Forum Foundation din Elveția au făcut o descoperire surprinzătoare: 189 de substanțe chimice potențial periculoase se ascund în ambalajele alimentare pe care le folosim frecvent. Mai îngrijorător este faptul că 76 dintre acestea ar putea ajunge chiar în mâncarea noastră, potrivit medicalnewstoday.com.
Pericol ascuns în frigider: Chimicalele din ambalaje și riscul de cancer
Plasticul, materialul omniprezent în bucătăriile noastre, este cel mai problematic. Cercetătorii au găsit nu mai puțin de 143 de substanțe suspecte în ambalajele de plastic. Hârtia și cartonul, pe care le considerăm adesea mai „naturale”, nu sunt nici ele lipsite de probleme, conținând 89 de substanțe potențial dăunătoare. În schimb, sticla pare să fie campioana curățeniei, fiind singurul material de ambalare fără substanțe suspecte.
Aceste descoperiri vin într-un moment în care medicii observă o creștere îngrijorătoare a cazurilor de cancer de sân în Statele Unite, mai ales în rândul femeilor tinere. E ca și cum am rezolva o parte a puzzle-ului, doar pentru a descoperi că alte piese lipsesc.
Ben Atkinson, de la organizația Breast Cancer Now, ne îndeamnă la prudență: „Deși studiul sugerează prezența substanțelor chimice potențial dăunătoare în ambalaje, nu avem încă dovada clară că acestea cauzează direct cancerul de sân”. E ca și cum am avea un suspect, dar nu și dovezile concrete pentru a-l incrimina.
Profesorul Jagdish Khubchandani de la Universitatea de Stat din New Mexico adaugă o perspectivă îngrijorătoare. El subliniază că dacă în țările cu reglementări stricte s-au găsit atâtea substanțe suspecte, situația ar putea fi mult mai gravă în zonele mai puțin reglementate.
Alertă pentru consumatori: Substanțe cancerigene în ambalajele alimentare
Experții ne oferă câteva sfaturi simple pentru a ne proteja: alegeți apa de la robinet în locul celei îmbuteliate. E ca și cum ați alege un izvor proaspăt în locul unuia îmbuteliat. Evitați să încălziți mâncarea în recipiente de plastic. Gândiți-vă la asta ca la o regulă de aur a bucătăriei moderne. Depozitați alimentele în recipiente de sticlă, nu de plastic. Optați pentru produse locale și consumați cât mai multe fructe și legume proaspete.
În plus, nu uitați de sfaturile clasice care rămân la fel de valabile: mențineți o greutate sănătoasă, limitați consumul de alcool și faceți mișcare regulat. Acestea sunt ca niște super-puteri în lupta împotriva cancerului de sân.