Avocatul Horațiu Marin este hotărât să candideze la șefia PSD Sibiu la alegerile din toamnă. El susține că implicarea tinerilor în politică trebuie să fie mult mai vizibilă decât până acum, înaintând chiar ideea unui schimb de generații.
Mesagerul de Sibiu: Cum vedeți situația de interimat de la PSD Sibiu, în urma demisiei fostului președinte Ioan Cindrea?
Horațiu Marin: O situație normală, având în vedere condamnarea fostului președinte Ioan Cindrea. Din păcate, ceea ce a urmat după această demisie nu ne-a făcut cinste ca organizație, atât la nivel local, cât, mai ales, la nivel național. Cel care i-a succedat fostului președinte, senatorul Viorel Arcaș, a fost numit de către Biroul Politic Național. Părerea mea este că a fost cea mai bună decizie de a conduce interimatul PSD Sibiu, având în vedere experiența politică deținută de senatorul Arcaș, lucru dovedit atât în Parlamentul României, cât și în conducerea organizației municipale Mediaș. Din păcate, în loc să respectăm decizia de la nivel național, s-au creat tot feluri de jocuri de culise care au dus la schimbarea interimatului domnului senator Viorel Arcaș cu cel al domnului Adrian Besoiu. Sper că până la alegerile interne – mă refer și la cele pe filiale – astfel de derapaje nu vor mai exista. Totodată, sper ca organizarea Conferinței Județene să se desfășoare în condiții normale și decente, așa cum se dorește și de la nivel central.
Mesagerul de Sibiu: Cum se poziționează PSD Sibiu în perspectiva alegerilor locale și parlamentare din 2016?
Horațiu Marin: În primul rând, ar trebui organizate cât mai repede alegerile la organizația județeană, pentru a putea avea o conducere legitimă, iar, după acest pas, ar trebui să ne stabilim obiectivele pentru alegerile locale și parlamentare. Din punctul meu de vedere, obiectivul este unul foarte clar: acela de a câștiga alegerile, indiferent de competiția electorală
Mesagerul de Sibiu: Ce șanse sunt să candidați la șefia PSD Sibiu?
Horațiu Marin: În acest moment sunt decis să candidez, având în vederea susținerea pe care o am în partid. Vreau să menționez faptul că am ales să candidez nu numai dintr-o decizie personală, ci la îndrumarea mai multor colegi din partid. Argumentele colegilor au fost vechimea mea în partid – chiar dacă sunt tânăr, sunt membru în Partidul Social-Democrat din anul 2003 – și buna conlucrare cu aceștia. Un alt avantaj, în opinia lor, este cariera mea profesională ca avocat, iar prin prisma experienței acumulate am putut ajuta sibienii și colegii de partid care nu au dispus de consultanță juridică.
Mesagerul de Sibiu: Sunteți unul dintre liderii noi generații din PSD Sibiu. Ce puteți aduce nou în modul de a face politică ?
Horațiu Marin: Vorbim de atât de mult timp de înnoirea clasei politice și iată că, în sfârșit, organizația județeană PSD are această șansă, aceea de a avea un președinte tânăr, care să vină cu o viziune modernă, nepătată de ceea ce a însemnat politica românească în ultimii 25 de ani. Este o șansă de care trebuie să profităm și sunt convins că noua generație se va alătura organizației noastre, având în vedere ca odată cu reformarea și întinerirea partidului vor apărea noi viziuni care vor duce la un nou mod de a face politică, bazat pe principii clare: o altă mentalitate, o mai strânsă legătură cu membrii de partid, bazată pe respect și corectitudine, transparență față de alegători și o mai mare apropiere față de sibieni.
Mesagerul de Sibiu: Care este nivelul clasei politice sibiene și de ce FDGR câștigă mandat după mandat la Primăria Sibiu?
Horațiu Marin: Din cauză că nici un partid nu a vrut să își sacrifice cei mai valoroși oameni pentru a candida la funcția de primar al municipiului Sibiu. În aceste condiții, este greu de a vorbi despre o clasa politică cu mare atracție pentru sibieni. Din aceasta cauză, FDGR s-a bucurat de o uriașă susținere din partea sibienilor. Dar și în cazul FDGR a contat valoarea omului Klaus Iohannis, lucru dovedit și mai pregnant după alegerea în funcția de președinte al României. Din păcate, clasa politică sibiană din ultimii 15 ani, lăsând la o parte FDGR, nu a avut succese reale la nivel național, foarte puțini sibieni fiind promovați în structurile administrative naționale și mă refer la Parlament, Guvern și Justiție. Acest lucru a pus în umbră Sibiul atunci când a venit vorba de împărțirea fondurilor de la Guvern.
Mesagerul de Sibiu: Ce vă supără cel mai mult în politică?
Horațiu Marin: Faptul că tinerii care doresc să se implice în politică nu sunt ajutați, ba, din contră, li se cer lucruri care le depășesc experiența. De multe ori, sunt folosiți în campanile electorale pentru interesele candidaților, după care nimeni nu îi mai promovează. Mai mult, nici liderii de partide nu au o concepție de formare și integrare a tinerilor în viața politică. Este regretabil că, atunci când sunt promovați tinerii, contează încă relațiile de rudenie și interesele și mai puțin calitățile lor politice și administrative. Un alt motiv de îngrijorare este circul mediatic promovat zi de zi îne mass media, care duce modul de a face politică în derizoriu. Încă mai sunt la modă certurile, scandalurile și, mai nou, justiția televizată. În loc să primeze proiectele și soluțiile pentru ieșirea din criza societății românești, în prim plan se regăsesc aceleași principii învechite care ne-au dus înapoi atâția ani. Sper ca, odată și odată, aceste lucruri să nu mai fie de actualitate, iar oamenii valoroși, indiferent de vârstă, să se implice tot mai mult în viața publică și politică, astfel încât instituțiile statului să funcționeze cât mai aproape de cele europene.
Mesagerul de Sibiu: Recent, ați absolvit Colegiul Național de Apărare. Cât de important este acest reper pentru carieră?
Horațiu Marin: Eu consider că este foarte important, având în vedere că foarte puțini oameni sunt admiși și termină acest colegiu. Activitatea de învăţământ la Colegiul Naţional de Apărare are drept scop asigurarea unui proces modern de educaţie, multidisciplinară şi multinaţională, în vederea unei asimilări corecte a problematicii de securitate naţională şi internaţională. Procesul de învăţământ se desfăşoară cu respectarea cerinţelor europene, în concordanţă cu programele analitice ale instituţiilor similare din străinătate şi în condiţiile în care România îşi promovează interesele plecând de la starea actuală a sistemului internaţional şi statutul nostru de membri NATO şi UE.
Mesagerul de Sibiu: Care sunt principalele proiecte pe care le derulați în prezent?
Horațiu Marin: În acest moment, mă implic foarte mult în cadrul cabinetului de avocatură, dar, recent, am fost ales și decan al Curții de Arbitraj de pe lângă Casa de Comerț Balcanică, care este o nouă structură menită să degreveze instanțele de judecată pe anumite litigii, în special cele legate de conflicte de muncă și online.
Mesagerul de Sibiu: Cum trăiește Horațiu Marin, dincolo de viața politică și de cariera profesională?
Horațiu Marin: Știți cum se spune că în spatele fiecărui bărbat puternic se află o femeie… așa este și în cazul meu. Am o soție și o fetiță cu care mă mândresc. Pot spune că mă cunosc cu soția de aproape 15 ani, iar apariția fetiței noastre ne-a făcut să fim mai uniți ca niciodată, sprijinindu-ne reciproc în ceea ce facem. Totodată, pot spune că eu și familia mea avem o viață socială activă și, indiferent de carierele noastre, îi dedicăm fetiței foarte mult timp. Suntem o familie împlinită!
Mesagerul de Sibiu: Ce mesaj aveți pentru sibieni?
Horațiu Marin: Pe măsură ce am înaintat în politică, am conștientizat adevăratele probleme cu care se confruntă sibienii, în special tinerii și persoanele de vârsta a treia. Am decis să iau atitudine și să mă implic și mai mult, în speranța că voi reuși să schimb viața oamenilor în bine. Trebuie să recunosc că tinerii au un potențial deosebit și trebuie încurajați să se implice pentru ca Sibiul să se dezvolte într-un ritm alert atât sub aspectul mentalității colective, cât și al nivelului de trai.
A consemnat Cosmin PAL
Carte de vizită
Horațiu Marin are 32 de ani, este căsătorit și are o fetiță. Este licențiat în drept al Facultății de Drept „Simion Bărnuțiu“ din Sibiu și activează ca avocat în Baroul Sibiu. Are masterate în Managementul administrației publice și integrării europene (Institutul Național de Administrație) și în Management politic (Institutul Social-Democrat „Ovidiu Șincai“ București). A absolvit Colegiul Național de Apărare din București – Studii de securitate și apărare națională. Actualmente este decan al Curții de Arbitraj a Asociației Balcanice de Arbitraj.
Marin este membru PSD din 2003. Între 2010 și 2014, a fost președintele organizației municipale TSD Sibiu, concomitent cu funcția de vicepreședinte al organizației municipale PSD Sibiu. Totodată, din 2009 este membru în Consiliul Național PTD și îndeplinește, din 2011, funcția de președinte al Ligii Tinerilor Întreprinzători Sociali Democrați.