Alte trei unități de învățământ din municipiul Sibiu vor fi eficientizate energetic cu fonduri europene. Care sunt acestea?

Clădirile a două școli și o grădiniță din municipiul Sibiu vor intra în lucrări de reabilitare termică cu sprijinul fondurilor alocate din Programul Regiunea Centru 2021-2027, gestionat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Contractele de finanțare ale celor trei proiecte care au o valoare totală de peste 33,62 milioane lei, au fost semnate de  primarul Astrid Cora Fodor și Simion Crețu, Director General al ADR Centru.

foto: ADR Centru

Pentru aceste proiecte ce vizează creșterea eficienței energetice a unităților de învățământ, a fost alocat un buget de 27,81 milioane lei fonduri nerambursabile prin Prioritatea 3.2 Eficiență energetică în clădiri publice a Programului PR Centru 2021-2027.

Proiectele contractate vizează reabilitarea termică a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 15, a Școlii Gimnaziale nr. 23 și a Școlii Gimnaziale ”Ion Luca Caragiale”. Aceste proiecte se alătură altor două contracte semnate de municipiul Sibiu în luna iunie, prin care se vor eficientiza energetic Grădinița cu program prelungit nr. 36, respectiv Grădinița cu program prelungit nr. 29, tot în vederea îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor. Reabilitarea termică va aduce beneficii economice, sanitare și de mediu atât elevilor și angajați, cât și comunității, reducând costurile de întreținere și îmbunătățind calitatea mediului înconjurător.

„În perioada 2014-2020, Primăria Municipiului Sibiu a implementat 22 de proiecte cu aproape 59 milioane euro fonduri nerambursabile atrase prin programul regional gestionat de ADR Centru, care au finanțat modernizarea transportului public, crearea de coridoare ”verzi” pentru bicicliști și pietoni, de spații de agrement și recreere, parcuri, dar și reabilitarea sau eficientizarea energetică a 10 unități de învățământ. Acum, prin Programul ”Regiunea Centru 2021-2027”, municipiul completează acele investiții cu noi proiecte necesare pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor, pentru scăderea emisiilor de carbon și îmbunătățirea calității aerului din municipiu. Principalii beneficiarii ai acestor 5 proiecte contracte până acum de municipalitate pe Prioritatea 3.2 a PR Centru, sunt cei 1700 de elevi, personalul didactic și auxiliar din cele trei grădinițe și două școli. Investițiile în eficiența energetică a clădirilor publice sunt importante pentru administrațiile publice locale deoarece contribuie la bunăstarea comunității, o clădire reabilitată termic este mai bine menținută, oferă mai mult confort, consumă mai puține resurse și reduce impactul asupra mediului”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

foto: ADR Centru

Proiectul de ”Reabilitare Grădinița cu program prelungit nr. 15, în vederea îmbunătățirii eficienței energetice, str. Gladiolelor nr. 13a”, are o valoare totală de 12.452.774,22 lei, din care 11.211.839,28 lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate. Prin fondurile solicitate, se vor derula lucrări de termoizolare a fațadelor și planșeelor, înlocuire a tâmplăriei, instalare a recuperatoarelor de căldură, panouri fotovoltaice și modernizarea sistemelor de încălzire și iluminat. Proiectul este estimat a se finaliza în noiembrie 2026. În vederea creșterii gradului de conștientizare privind importanța protecției mediului și schimbările climatice, prin proiect, în cadrul activităților conexe activității de bază, se propune organizarea unor acțiuni de tipul plantarii de copaci sau semințe, construirea unei hotel pentru insecte, crearea unei grădini de legume, precum și pictarea pereților sălilor de clasă cu desene sugestive.

Proiectul ”Reabilitare Școala Gimnazială I.L. Caragiale în vederea îmbunătățirii eficienței energetice” are o valoare totală de 13.655.691,23 lei, din care 9.783.075,49 lei reprezintă fonduri nerambursabile solicitate pentru implementarea lucrărilor prevăzute. Estimat a se finaliza în februarie 2027, proiectul de reabilitare a școlii de pe str. Vasile Alecsandri, nr.10 prevede lucrări de izolară termica, reabilitare a sistemului de iluminare, instalarea de panouri solare fotovoltaice, sisteme de ventilație și încălzire eficiente. Vor fi implementate de asemenea și măsuri de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități.

Prin proiectul ”Reabilitare Școală Gimnazială nr. 23 în vederea îmbunătățirii eficienței energetice” care are o valoare totală 7.511.995,37 lei, se solicită fonduri nerambursabile în valoare de  6.820.680,71 lei pentru realizarea lucrărilor prevăzute în proiect. Școala Gimnazială nr. 23 situată în Municipiul Sibiu, str. Oslo, nr. 2A, va beneficia de termoizolarea pereților și planșeului, înlocuirea tâmplăriei, reabilitarea sistemului de iluminat și ventilație și instalarea de panouri solare fotovoltaice. De asemenea, se vor implementa măsuri de accesibilitate, lucrările urmând a se finaliza  în noiembrie 2026.

Proiectul de reabilitare a școlilor vizează și implementarea unor măsuri de cooperare interregională precum vizite de studiu, programe de tip peer-to-peer, participarea activă în rețele de cooperare europene pe teme ce vizează clima și energia.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*