Alpinistul Fane Tulpan a devenit producător de film. Filmul ascensiunii pe Kangchenjunga

Joi, 23 februarie 2023, începând cu ora 19.00, la CineGold se difuzează gratuit filmul „Voyage to Himalaya – The Kangchenjunga Expedition 2022”, documentar realizat în inima munților Himalaya, pe Vârful Kangchenjunga. Producătorul filmului este chiar alpinistul Fane Tulpan, cel care a urcat pe vârful înalt de 8586 metri, alături de colegul său, Cătălin Mastan.

Foto: Teodor Tulpan

Teodor Tulpan, sibianul care a dus steagul României pe cele mai înalte vârfuri din lume a devenit și producătorul unui film inedit care a luat naștere odată cu expediția pe care a avut-o în anul 2022, expediție în care a cucerit al treilea vârf muntos din lume – Vârful Kangchenjunga aflat la 8586 de metri altitudine. Încă de la prima sa expediție din 1996, Tulpan a ținut jurnale de călătorie și odată cu întoarcerile sale din vârful munților a organizat prezentări în instituțiile de învățământ. „Eu am ales ca după fiecare expediție să fac cel puțin o prezentare sau o proiecție la școli, licee, la Casa de Cultură. Prima expediție am avut-o în 1996, la început erau diapozitive, era mai dificil. De când a apărut formatul digital se pot face prezentări mai performante.”, a mărturisit alpinistul.

Foto: Teodor Tulpan

Două luni de aventură pe munte și 11 luni de muncă pentru documentar

Dacă aventura nepaleză s-a încheiat după două luni, odată cu întoarcerea acasă, Tulpan a început să lucreze la filmul care se va difuza săptămâna viitoare. Consultându-și în permanență jurnalul și imaginile surprinse, a reușit, alături de Octavian Repede, să creeze o peliculă neobișnuită. „Octavian Repede, cel care s-a ocupat de film, montaj, muzică, mi-a propus să facem un film dacă reușesc să aduc imagini video. Am adus filmări și cu ajutorul jurnalului meu de călătorie am realizat acest film”, a declarat Teodor Tulpan. 11 luni s-a muncit din greu pentru a realiza acest mediumetraj de 44 de minute. Întrebat cât de dificil a fost pentru el să lucreze cu imaginile de pe Kangchenjunga, Repede a spus că a întâmpinat anumite probleme: „A trebuit să mă familiarizez cu zone, cu localități. Erau imagini cu zăpadă, nu îmi dădeam seama de unde sunt. Nu făceam diferența între imaginile de la 4000 de metri și cele de la 6000 de metri. Cumva a trebuit să organizăm foarte bine materialul, deoarece din punct de vedere vizual semăna foarte mult”.

Foto: Teodor Tulpan

Imaginile spectaculoase au cerut sacrificii majore

Un astfel de film nu este ușor de realizat, nu se poate folosi aparatură performantă, iar clima și traseul sunt dușmanii principali, însă imaginile surprinse la peste 8000 de metri altitudine merită efortul depus. „Filmul adună imagini surprinse de Teodor Tulpan, ceea ce e extraordinar, deoarece sunt niște ipostaze în care n-ar fi trebuit să se ocupe cu filmatul, mai degrabă ar trebui să fii bine ancorat în colțari și pe coardă.”, a declarat Octavian Repede, cel care s-a ocupat cu meticulozitate de realizarea acestui documentar. Majoritatea imaginilor au fost surprinse de alpinistul sibian. Cătălin Mastan, singurul partener român din această expediție, și un șerpaș nepalez au oferit și ei imagini pentru mediumetrajul „Voyage to Himalaya – The Kangchenjunga Expedition 2022”. Conștientizarea pericolului a fost dominată de adrenalină și de dorința de a arăta și altora zonele mai puțin accesibile ale planetei. Deși au existat consecințe vizibile, Teodor Tulpan a continuat să filmeze întreaga experiență pe care a trăit-o la mii de metri altitudine. „Eu am filmat cu telefonul mobil, ceea ce e inedit, au ieșit niște imagini spectaculoase. Din cauza asta am avut probleme la degete, mi-au degerat degetele pentru că trebuia să dau mănușa jos la o temperatură de -30 de grade celsius. În timp ce mă țineam de coardă, avalanșele și pietrele erau pe lângă mine și eu filmam, nu e ușor deloc, dar eu am considerat că merită.”, a spus protagonistul aventurii.

Foto: Teodor Tulpan

A două colaborare

„Voyage to Himalaya – The Kangchenjunga Expedition 2022” este al doilea film realizat de către Octavian Repede în colaborare cu Teodor Tulpan. Prima peliculă a celor doi este o biografie a alpinistului sibian – „Chemarea muntelui”. Aceasta a fost proiectată în școli cu diverse ocazii, sportivul dorind să informeze și să educe tinerii cu privire la comportamentul pe munte. „Chemarea muntelui din păcate a dispărut de pe YouTube, sper să îl putem reposta. Eu merg în continuare în școli să țin prelegeri educative.”, a spus Tulpan.

Foto: Teodor Tulpan

Dacă doriți să vedeți imagini unice dintr-o experiență la 8586 de metri altitudine, puteți participa la premiera filmului joi, 23 februarie 2023, începând cu ora 19:00, la CineGold. „În 23 februarie, filmul va da pentru prima dată ochii cu publicul. Deocamdată facem această premieră, ulterior îl vom înscrie la un festival de film de profil, Festivalul de Film Montan. După aceea va fi publicat și pe canalele de streaming.”, a mai precizat Octavian Repede.

Foto: Teodor Tulpan

Ascensiune periculoasă

Statisticile spun că Vârful Kangchenjunga reprezintă locul 4 când vine vorba de mortalitate în topul munților, ceea ce înseamnă că aproximativ 20% din cei care urcă au parte de un accident.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura