Alianța USR PLUS Sibiu: Rușine, domnule prefect. Medicii merită respect, nu dispreț.

Alianța USR PLUS Sibiu consideră inadmisibilă atitudinea prefectului de Sibiu, Mircea Crețu, faţă de problemele sistemului de sănătate din judeţ.

USR PLUS Sibiu: Domnul prefect, reprezentantul Guvernului în teritoriu, în loc să fie alertat de apelurile medicilor de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Sibiu şi să caute imediat soluţii de a rezolva situaţia, a găsit de cuviinţă să aducă reproşuri exact medicilor care semnalau problemele evidente din sistem, medicilor care duc de fapt cea mai importantă luptă pentru a salva vieți în această perioadă.

„Este inadmisibil ca într-o criză ca cea de acum autorităţile să fie mai interesate de cosmetizare, de cum să dea bine în presă şi nu de rezolvarea efectivă a problemelor de maximă urgenţă, de transparenţă şi eficienţă. Cetăţenii judeţului Sibiu trebuie să ştie că se pot baza pe autorităţi, acum, mai mult decât oricând. Acum prioritară este viaţa cetăţenilor! Le mulțumim cadrelor medicale pentru tot efortul depus!”, transmite Alianța USR PLUS Sibiu.

Conform Digi24, prefectul judeţului Sibiu, Mircea Creţu, s-a arătat deranjat de apelul făcut de medicul Voichiţia Halmaghi de la Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU, unde sunt trataţi pacienţi COVID-19 pentru că nu mai sunt locuri la ATI, aceasta cerând mai multe paturi pentru bolnavii infectaţi. Medicul a făcut declarațiile în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

„Dacă îmi permiteţi, aş dori să intervin şi eu un pic. Sunt Voichiţa Halmaghi şi îi ţin locul doctorului Csillag de la Serviciul de Urgenţă”, a spus medicul urgentist Voichiţa Halmaghi.

Prefectul Mircea Creţu şi-a exprimat imediat speranţa că medicul urgentist nu va pune întrebări: „Ascultaţi-mă, sper că nu ne luaţi şi dumneavoastră la întrebări acum”.

Medicul care tratează pacienţi COVID-19 în UPU Sibiu a explicat că sunt atât de mulţi pacienţi infectaţi că nu mai încap în paturile existente.

„Nu, nu pun întrebări. Vreau doar să sesizez un anumit aspect. Am ascultat şi vineri datele legate de număr de îmbolnăviri, de ce măsuri s-au luat şi vreau totuşi să sesizez un lucru. La ceea ce se întâmplă acum în Serviciul de Urgenţă, la numărul de prezentări pe care îl avem în Serviciul de Urgenţă, pe partea de COVID, cred că trebuie să ne gândim, nu eu personal, ci cei care pot lua asemenea măsuri, la obţinerea unui număr mult mai mare de paturi pentru internări. Nu avem unde interna pacienţii care au nevoie de internare! Deci, în această perioadă, noi ne ocupăm de pacienţii cu forme grave şi severe, care se prezintă în Urgenţă, care sunt din urmă cu o săptămână pentru că devin gravi şi severi după o săptămână de evoluţie a bolii. Când era vorba de 60-80 de îmbolnăviri pe zi, pe judeţul Sibiu. Actualmente în ultimele zile au fost 100-120. Ieri s-au raportat 150”, a spus medicul Voichiţa Halmaghi, potrivit Agerpres.

Prefectul Mircea Creţu a asigurat-o pe Voichiţa Halmaghi că marţi, la ora 13:00, într-o şedinţă la Prefectură, poate face propuneri, dar i-a zis şi că „face de minune” judeţul prin ceea ce a spus.

„Nu vă supăraţi, doamna doctor sau director ce sunteţi. Nu vă supăraţi, acest lucru nu ştiu dacă face obiectul întâlnirii noastre. Mâine la ora 13:00 avem întâlnire cu toţi managerii, inclusiv cu Ambulanţa. Veniţi atunci cu propuneri. Pe cuvânt! Ne facem de toată minunea ce spuneţi dumneavoastră acum. Auziţi, doriţi să vă spun şi eu nemulţumirile mele acum şi referitor la Ambulanţă şi la spitale?”, a mai spus prefectul sibian.

Medicul urgentist a repetat că doreşte doar mai multe paturi pentru pacienţii COVID: „Nu sunt nemulţumiri. Eu spun că trebuie luat în calcul că trebuie să fie un număr mai mare de paturi”.

Prefectul Mircea Creţu i-a reproşat medicului urgentist că a vorbit ca un jurnalist: „Auziţi? Acum faceţi ca şi cum aţi fi de la presă, pe bune. Acum ştiţi pentru prima dată sau e prima zi când vă daţi seama că vă mai trebuie paturi?”

Medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), singura unitate din judeţul Sibiu unde există secţie ATI pentru pacienţii COVID-19, fac zilnic eforturi tot pentru a-i salva pe aceşti bolnavi care au nevoie să fie intubaţi. Deja din luna septembrie unii dintre ei sunt intubaţi în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), însă şi aşa până acum au decedat şase infectaţi cu noul coronavirus trataţi la UPU, au declarat luni directorii Florin Grosu şi Liliana Coldea.

Practic, ca să nu moară un pacient cu COVID-19 până se găseşte un loc liber la ATI în alt judeţ sau la Bucureşti, medicii îi asigură toate condiţiile de tratamentde terapie intensivă la UPU, în condiţiile în care toate cele 12 locuri COVID de la la ATI sunt ocupate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura