Aleșii locali, în direct

Consilierii locali vor dezbate, peste trei săptămâni, un proiect de hotărâre privind transmiterea ședințelor în timp real, pe internet.

Tiberiu MitreaÎnaintea ultimei ședințe ordinare, social-democratul Tiberiu Mitrea a anunțat pe pagina sa de Facebook că a depus la secretarul municipiului Sibiu un proiect de hotărâre prin care ședințele Consiliului Local să fie transmise în direct pe site-ul Primăriei. „Consider că membrii Consiliului Local al municipiului Sibiu au fost aleși de cetățeni prin votul exprimat democratic, iar hotărârile Consiliului Local al municipiului Sibiu trebuie să fie adoptate în interesul și aduse la cunoștința cetățenilor“, argumentează acesta.

Amânat de birocrație

Propunerea sa nu a mai intrat pe ordinea de zi a ședinței din iulie, însă va fi inclusă pe agenda întâlnirii din august. „Primăria Sibiu a primit această solicitare din partea consilierului local Mircea Tiberiu (sic!). Potrivit prevederilor articolul 44, alineatul 1 din Legea nr. 215/2001 și ale articolului 52 alineatul 3 din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local, aprobat prin H.C.L. nr. 426/2006, cu modificările și completările ulterioare, proiectele de hotărâri propuse vor fi înscrise în ordinea de zi a ședinței Consiliului Local numai dacă sunt însoțite de raportul de specialitate întocmit de compartimentul de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului, termenul de elaborare a acestuia fiind de 30 de zile de la înregistrarea proiectului. De asemenea, articolul 54 alineatul 2 din același Regulament specifică ca dată de depunere a raportului de specialitate ziua de marți, ora 10, din săptămâna care precede ședințele comisiilor de specialitate. Solicitarea consilierului local a fost înregistrată cu doar o zi înaintea împlinirii termenului menționat și deci nu a existat timpul fizic necesar pentru ca inițiativa să fie supusă dezbaterii consiliului întrunind toate condițiile legale atât de fond, cât și de formă. Prin urmare, proiectul de hotărâre va fi prezentat Consiliului Local în ședința din luna august 2016“, a precizat Mirela Gligore, șefa Serviciului Presă şi Comunicare din cadrul Primăriei Sibiu, la solicitarea Mesagerului de Sibiu.

Depinde de costuri

Viceprimarul liberal Răzvan Pop se declară, în principiu, de acord cu propunerea lui Mitrea: „Dacă se va găsi de cuviință că o asemenea măsură contribuie la diseminarea informațiilor și sporește transparența activității administrației publice locale, nu văd de ce nu s-ar putea implementa. Nu e nici o problemă. Însă va trebui s-o analizăm, să vedem dacă există posibilitatea tehnică și ce costuri implică, fiindcă o investiție mare trebuie bugetată“. Mai departe, cine se va uita? „E problema cetățenilor. Oricum, ședințele sunt deschise și orice cetățean interesat poate să asiste, dar de regulă sunt foarte puțini cei care vor și își fac timp pentru asta“, a explicat Pop.

Ședințele Legislativului sunt publice și, deci, cetățenii pot participa la acestea fără a fi necesare alte formalități. Însă ședințele ordinare au loc, de regulă, în ultima joi a fiecărei luni, la orele după-amiezii, când sibienii se află încă la serviciu. Așa că „audiența“ aleșilor este oricum scăzută. „Din luna iulie 2015 până în iulie 2016, un număr de 10 persoane au luat cuvântul în ședințele ordinare ale Consiliului Local“, a menționat Gligore. Totodată, nu e clar ce ar înțelege un cetățean neavizat urmărind ședința de plen, unde se citește doar denumirea proiectelor de hotărâre înainte ca ele să fie supuse la vot și rareori apar discuții pe marginea ordinii de zi.

Perestroika și glasnost, via PSD

Potrivit lui Mitrea, în prezent, clasa politică și instituțiile statului se regăsesc în situația de a avea cea mai mare rată de neîncredere din partea românilor. „Neîncrederea în clasa politică, în instituțiile statului, ne conduce către un deficit de democrație. Guvernarea deschisă reprezintă o caracteristică esențială a unui stat democratic și un factor important în modernizarea activității publice. Aderarea României încă din anul 2011 la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă a exprimat dorința acesteia de a angaja politici necesare pentru a deveni un aparat de stat mai deschis, mai responsabil și mai eficient prin promovarea transparenţei decizionale, încurajarea participării civice la viaţa publică şi folosirea noilor tehnologii în administrație. Potrivit principiului transparenței, autoritățile publice au obligația să-și desfășoare activitatea într-o manieră deschisă față de public, în care accesul liber și neîngrădit la informațiile de interes public să constituie regula, iar limitarea accesului la astfel de informații să fie doar o excepție, asigurând totodată respectarea și aplicarea legii în mod unitar, realizând principiile unei bune guvernări“, a adăugat consilierul PSD.

Vreți Primăria TV? Chiuliți de la serviciu!

Începând cu luna iulie, ședințele Consiliului Local Avrig sunt înregistrate video și pot fi urmărite pe site-ul primaria-avrig.ro, apoi se arhivează pe DVD. Potrivit primarului Adrian David, edilii studiază necesarul de costuri și logistică pentru a transmite ședințele și în direct, în viitorul apropiat. Măsura a fost propusă și la Mediaș, de către consilierul social-democrat Mihai Macaveiu, care-i îndeamnă pe medieșeni să ia câte o pauză pentru a-și vedea aleșii „pe sticlă“. „Am mutat ora ședințelor la ora 14 și sunt cetățeni care ar dori să vină la ședințe și nu pot, dar poate într-o pauză la serviciu se uită la ședința de Consiliu Local“, motivează acesta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*