ALERTĂ. 14 incendii de vegetație în 3 zile. Acum arde litiera pădurii Mălâncrav

”STOP! Renunțați la curățarea terenurilor prin incendiere!”, este apelul disperat al pompierilor sibieni, după ce s-au confruntat cu 14 încendii de vegetație uscată în ultimele trei zile.

În momentul de față pompierii militari ai Punctului de lucru Dumbrăveni intervin alături de membrii SVSU Laslea pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la litiera padurii la Mălâncrav.

În ultimele trei zile, echipajele operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”CăpitanDumitru Croitoru” al judeţului Sibiu au intervenit pentru stingerea a 14 incendii de vegetație uscată , resturi vegetale si litieră a pădurii, în care au ars peste 10 ha de vegetație uscată și 2 ha de litieră.

Incendiile s-au manifestat atât in municipiul Sibiu, Mediaș cât și în localitățile Agnita, Șaroș pe Târnave, Coveș, Noul Român, Bârghiș, Mag și Blăjel.

”Incendiile de vegetație uscată se propagă rapid și pun în pericol culturile agricole din apropiere, locuințele cetățenilor și chiar viețile omenești. De asemenea, fumul generat de aceste incendii poate afecta grav traficul rutier!

Atragem atenția cetățenilor că aceste intervenții presupun din partea subunităților de pompieri un consum sporit de resurse, atât umane cât și materiale.”, avertizează pompierii sibieni.

”Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.”, aveetizează Alina Voina, purtător de cuvânt în cadrul ISU Sibiu.

Totodată, având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu, face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;                                                      – curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
-desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
-supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura