Albinele pot deveni dependente de mâncarea stropită cu pesticide

Albinele prind gustul mâncărurilor stropite cu pesticide, comportament ce indică posibile simptome de dependenţă, se arată într-un studiu publicat de un grup de cercetători de la Imperial College London şi de la Queen Mary University of London (QMUL).

Conform studiului, deşi într-o primă fază albinele au preferat mâncărurile nestropite cu pesticide, în timp preferinţele lor s-au schimbat, apelând tot mai mult la hrana stropită cu pesticide şi tot mai puţin la cea nestropită.

Studiul a fost efectuat pe zece colonii, pe o perioadă de zece zile, albinelor fiindu-le permis să se hrănească timp de şase ore pe zi, din mai multe spaţii de hrană diferite.

Testele cercetătorilor s-au concentrat preponderent pe hrana stropită cu neonicotinoide, una dintre cele mai utilizate clase de pesticide din lume. Este totodată şi una dintre cele mai controversate clase, a cărei utilizare a fost aproape complet interzisă pe suprafeţele agricole ale Uniunii Europene.

„În mod interesant, neonicotinoidele ţintesc nervii insectelor care sunt similari cu cei ai mamiferelor şi care sunt ţintiţi de nicotină”, a precizat Dr Richard Gill, cercetător-şef în cadrul Imperial College London.

Cercetătorii au admis, însă, că este nevoie de mai multe investigaţii pentru a stabili ce determină albinele să prefere mâncarea stropită în detrimentul celei nestropite. De asemenea, trebuie înţeles modul de instalare al stării de depedenenţă ca urmare a consumării hranei stropite.

Efectele pesticidelor asupra albinelor au fost dezbătute ani de zile, reprezentând tema unui număr mare de studii. Mai multe dintre acestea au determinat că pesticidele sunt, în general, negative pentru albine (ducând la decesul unor colonii întregi), în timp ce altele au arătat rezultate mixte, în funcţie de pesticidele studiate.

Conform datelor Comisiei Europene, o treime din populaţia de albine şi fluturi se află în declin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*