Albina carpatină, eroină. Sibienii produc cea mai bună miere polifloră din lume

Cu o albină carpatină eroină și cu zone unice de vegetație, apicultorii sibieni se pot lăuda cu cea mai bună miere polifloră din lume. Calitățile superioare ale mierii se datorează purității aerului dar mai ales numărului mare de plante și ierburi regăsite în zonele de colectare: „Calitativ avem cea mai bună miere din lume, iar șansa noastră o reprezintă Transilvania, unde încă mai există în medie, până la 60 de flori spontane pe metru pătrat. Nicăieri în lume un mai există așa ceva”, ne-a asiguratt Ioan Bogorin, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine din Sibiu.

Cerficarea spuselor apicultorilor sibieni vine prin numărul uriaș de diplome și premii obținute la concursurile și seminariile internaționale la care aceștia participă în fiecare an: ,,Nu o să vă spun o părere subiectivă, ci o să vă dau câteva date concrete. În ultimele decenii nu există congres internațional sau concurs al apicultorilor de unde România să nu se fi întors cu vreo medalie, fie cu un loc pe podium”, mai spune Ioan Bogorin.

Peste optzeci la sută din întreaga producție de miere polifloră a apicultorilor sibieni, adică câteva zeci de tone ajunge anual pe mesele europenilor, cei mai mulți sunt dintre ei fiind nemți și italieni. Înainte însă de a fi servită, mierea trece printr-un proces de modificare a consistenței, culorii și aromei: „Mierea noastră, superioară calitativ, e cumpărată de occidentali și folosită pentru cupaje. Precum în cazul vinului, mierea noastră e amestecată cu mierea lor slabă, în final rezultând un produs cu raport calitate – preț excelent”, declară vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine din Sibiu.

Pe lângă mierea polifloră, albinele carpatine sunt eroine și în producția de miere salcâm, tei sau mană, dar și ceară, propolis sau venin, produse care sunt colectate de Institutul Apicol de la București și distribuite ulterior atât pe piața internă cât și pe cea externă.

Frumusețea și beneficiile florilor transilvănene nu au rămas neobservate nici de ochii regali. Fascinat de pajiștile Transilvaniei, Prințul Charles a plătit specialiști și artiști din toată lumea să le studieze, iar apoi să le picteze. Aceștia au venit în România de mai multe ori, le-au studiat cu atenție iar apoi le-au transpus într-o colecție de acuarele de o frumusețe rară deschisă tocmai la Londra, la Palatul Buckingam în cadrul colecției de artă a Casei Regale Britanice.

Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*