Din data de 8 mai funcționează la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu cel de-al doilea aparat de testare moleculară RT-PCR pentru detecția virusului SARS-COV 2. Este vorba de un aparat achiziționat din fonduri de la Ministerul Sănătății în proporție de 90%, în valoare de 112.000 lei, și co-finanțare de la Consiliul Județean Sibiu, în proporție de 10%, în valoare de 12.950 lei.
„Această dotare ne ajută să creștem capacitatea de testare în județul Sibiu, lucru foarte important mai ales în condițiile reluării activității în multe domenii și în condițiile unei mobilități crescute a populației față de perioada stării de urgență”, precizează Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Capacitatea de testare este influențată de capacitatea de extracție a laboratorului precum și de tipul de extracție a ARN-ului viral, manual sau automat. Metoda de extracție manuală este laborioasă, necesită mai mult timp, iar cu personalul existent la Laboratorul SCJU nu se pot procesa mai multe probe pentru a utiliza permanent ambele aparate, decât în extracție automată.
Pentru extracție automată este nevoie și de reactivi diferiți.
În ceea ce privește reactivii disponibili în prezent, SCJU dispune de reactivi pentru 1232 teste de amplificare și 2508 teste pentru extracție, din care 873 teste pentru extracție automată, cu o comanda in derulare pentru încă 960 teste.
Până acum, extractorul automat folosit este de 16 probe. Un extractor automat de 48 de probe va sosi la Spitalul Județean săptămâna viitoare. Cu acest extractor și cu a treia hotă care se va instala peste câteva zile, se poate ajunge la 400 de testări pe zi.
Numărul total de teste realizate prin metoda RT-PCR la SCJU până în prezent este de 5876. Dintre acestea, 3782 teste au fost realizate pentru pacienți, 1815 pentru personal medical al spitalului, 130 personal medical din alte unități medicale și 149 pentru alte instituții cu grad ridicat de risc de infectare.