În perioada 2-3 iunie se desfășoară cel de-al 9-lea Congres European de Endoscopie Ultrasonografică la Cluj-Napoca. Participanții vor afla informații despre cercetări și practici de ultimă oră din domeniu și pot să vadă și cum se aplică acestea în cazuri reale transmise online, în timp real, din săli de operație.
Demonstrații live din sala de operație la Congresul European de Endoscopie Ultrasonografică / Foto: monitorulcj.ro
În deschiderea evenimentului a vorbit dr. Andrada Seicean, președinte al Congresului, medic la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie (IRGH) Cluj-Napoca și cadru didactic în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.
Congresul se desfășoară pe parcursul a două zile, 2-3 iunie, în format hibrid – fizic la Cluj-Napoca și este transmis online în alte țări. La acest eveniment se transmit și demonstrații live, din sala de operație:
Dr. Seicean le-a mulțumit colegilor de la institut pentru „munca imensă” pe care au depus-o și le-a transmis participanților să se bucure de cele două zile de congres, în care vor fi abordate subiecte importante și vor fi transmise informații de ultimă oră despre cele mai recente practici și cercetări în curs în ecografia endoscopică.
La eveniment au fost prezenți și șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu și managerul IRGH Mleşniţe Mihai Adrian, care au spus și ei câteva cuvinte:
„Bine ați venit în Cluj, dragi invitați și organizatori. Sunt onorat să particip la a noua ediție a Congresului. Consider că este o manifestare care ne va aduce doar beneficii, având în vedere partea de cercetare pe care o facem ulterior aplicată, astfel încât să creștem siguranța actului medical și să o aplicăm în așa fel încât pacientul să fie cât mai rapid redat societății. Ce pot să vă spun, încă odată bine ați venit în Clujul universitar, succes și sperăm să fie totul așa cum ați plănuit”, a spus șeful DSP în cadrul deschiderii ediției cu numărul 9 a Congresului European.
Managerul IRGH a evidențiat greutățile prin care lumea a trecut în pandemie și a vorbit despre recunoștința pe care o simte față de faptul că s-a putut realiza și o întâlnire în format fizic, datorită eforturilor depuse de medici: „Fiind aici, realizez că ceva lipsește. Masca. Sunt fericit să vă văd fețele, ceva natural și fiind aici, având congresul în Cluj, cred că e un rezultat al efortului echipei noastre de la spital și sper să aveți două zile excelente și o ședere frumoasă în Cluj”, a spus managerul.
Cum putem îmbunătăți actul medical?
„Grupul European pentru Ultrasonografie Endoscopică vă urează bun venit al 9-lea Congres EGEUS de la Cluj-Napoca, care anterior trebuia să fie amânat cu șapte luni din cauza pandemiei de COVID. Domeniul ultrasonografiei endoscopice (EUS) a fost extins în ultimii ani cu noi dispozitive, noi indicații și proceduri terapeutice mai sofisticate care se răspândesc în întreaga lume.
Am pregătit un program care acoperă cele mai importante subiecte din EUS. Vor exista 8:30 de ore de transmisie în direct a procedurilor de endosonografie din trei săli endoscopice și prelegeri de ultimă oră susținute de lideri din domeniul lor, care acoperă cunoștințele în domeniul ecografiei endoscopice de bază și avansate”, potrivit președintelui Congresului dr. Andrada Seicean.
În cadrul Congresului reunit la Cluj se abordează subiecte precum cancerul pancreatic şi biliar, drenajele colecției fluidelor pancreatice și arborele biliar ghidat de endosonografie, asociate cu cele mai noi dispozitive disponibile pentru aceste proceduri, gastro-entero-anastomoza ghidată endosonografic și ablația cu radiofrecvență în boala pancreatică.
Un punct de învățare practic este disponibil pentru participanți, iar o sesiune gratuită de prezentare a lucrărilor le permite participanților la eveniment să-și prezinte lucrările.
„Sperăm că delegații, fie că sunt începători sau experți, vor găsi Congresul informativ, oferind cele mai recente actualizări în EUS într-un cadru prietenos, interactiv”, transmite dr. Seicean.
Demonstrații live din sala de operație
De asemenea, după deschiderea Congresului a luat cuvântul dr. Laureant Palazzo din Paris, Franța, care a susținut o prezentare despre cum să realizezi un examen liniar pancreato-biliar, iar ulterior au avut loc transmisii live din trei săli de chirurgie în care teoria a fost pusă în practică.
Participanții congresului au putut să urmărească intervențiile unor echipe de doctori din alte țări, în patru cazuri distincte, pe pacienți reali.
În timpul intervențiilor live, participanții la eveniment au putut să ia legătura online cu medicii care se aflau în sălile respective și să le adreseze întrebări în legătură cu procedurile pe care le efectuează pe pacienți, în timp real.
Formatele din cadrul Congresului sunt destinate să ofere toate oportunitățile de interacțiune, având în vedere că evenimentul este hibrid, permițând participanților să interacționeze punând întrebări vorbitorilor sau participând la discuție cu vorbitori și participanți conectați de la distanță din orice locație din lume.
Congresul este organizat sub auspiciile Grupului European pentru Ultrasonografie Endoscopică (EGEUS) în colaborare cu Societatea Română de Gastroenterologie (SRGH), Societatea Română de Endoscopie Digestivă (SRED) și Grupul de lucru român de Ultrasonografie endoscopică (GREUS), având alături și cadre de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
Programul Congresului poate fi urmărit AICI.