Femeile care se confruntă cu violenţa domestică sunt puse în legătură, pentru prima oară, cu femei care au reuşit să depăşească o situaţie de abuz prin intermediul unei platforme online, potrivit unui comunicat al Asociaţiei pentru Libertate şi Egalitate de Gen (ALEG).
„Se transmite din generaţie în generaţie că rolul femeii e să se sacrifice. Asta credeam şi eu până am întâlnit psihologul specializat în violenţa domestică”, povesteşte Simona, care acum duce o viaţă liniştită, deşi se află în scaun cu rotile ca urmare a abuzurilor suferite.
Cei care se ocupă de platforma online sieureusesc.ro invită cât mai multe femei care au depăşit o situaţie de abuz să-şi spună povestea despre cine şi ce le-a ajutat. O pot face în format video, audio sau text. În plus, există opţiunea „Mă implic” pentru toţi cei care vor să ajute femeile care se confruntă cu violenţa domestică, indiferent dacă sunt specialişti, contributori sau voluntari.
„Pe termen lung, platforma îşi propune construirea de comunităţi locale ale învingătoarelor violenţei care să ajute alte femei aflate în situaţii de abuz, oferindu-le informaţii, dar şi încredere şi suport moral, vitale pentru o femeie abuzată care se simte lipsită de putere şi nu ştie cum să pună capăt situaţiei în care se află. Astfel de grupuri funcţionează deja la Sibiu, Braşov şi Bucureşti, iar organizatorii au deja contacte stabilite cu persoane interesate în Cluj şi Satu Mare”, se mai arată în comunicat.
Potrivit ALEG, „una din trei femei a fost afectată de violenţă fizică sau sexuală la un moment dat în viaţă, iar 28% dintre femei cunosc victime ale violenţei în cercul de rude şi prieteni”.
Pe 25 noiembrie este marcată în fiecare an Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.