Ajunul Crăciunului 2025: Tradiția pe care mulți români o ignoră

Ajunul Crăciunului, sărbătorit pe 24 decembrie, marchează ultima zi de pregătiri spirituale și casnice înaintea Nașterii Domnului.

freepik.com

Preotul Cătălin Ștefan recomandă ca majoritatea treburilor să fie încheiate până în jurul orei 17, iar ziua să fie dedicată rugăciunii și ultimelor retușuri, conform Digi 24.

Postul negru nu este obligatoriu în Ajun, dar credincioșii care aleg să-l respecte se abțin de la mâncare și băutură până în jurul orei 18.

Vecernia de Ajun, oficiată în seara de 24 decembrie, reprezintă una dintre cele mai importante slujbe ortodoxe, pregătind sufletele pentru sărbătoare. Masa festivă se servește după apariția primei stele pe cer, în amintirea Stelei de la Betleem care a vestit Nașterea Domnului. Preparatele tradiționale din Ajun includ grâu fiert cu nucă și turte cu nucă, numite „Scutecele Domnului”, care simbolizează Pruncul Sfânt.

„Bună dimineața în Ajun”” este un colind tradițional din Transilvania și Moldova, prin care copiii vestesc Crăciunul și primesc mere, nuci sau bomboane. În tradiția românească, bradul se împodobea în seara de 24 decembrie, moment considerat favorabil pentru un an prosper.

Ziua de 24 decembrie coincide cu sărbătoarea Sfintei Mucenițe Eugenia, iar cei care poartă acest nume sunt sărbătoriți.

Credincioșii sunt îndemnați să participe la slujbe și să dedice Ajunul rugăciunii, reflecției spirituale și comuniunii familiale.